Zelenski discută cu aliaţii despre “planul de victorie”. Intensifică presiunile în privinţa utilizării armelor cu rază lungă de acţiune

Vladimir Zelenski (SERGEI SUPINSKY/AFP VIA GETTY IMAGES)
Redacţia
12.10.2024

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a discutat joi despre "planul său de victorie" cu liderii Marii Britanii, Franţei şi Italiei, precum şi cu viitorul şef al NATO, în încercarea sa de a obţine sprijin militar pentru a se plasa într-o poziţie favorabilă unor eventuale negocieri de pace.

Oficialii occidentali şi Zelenski au declarat că războiul cu Rusia se află într-un punct critic. Cu alegerile din SUA la mai puţin de o lună distanţă şi cu sosirea iernii în Ucraina, pe fondul unui baraj de lovituri ruseşti asupra infrastructurii energetice cheie, liderul ucrainean doreşte ca Occidentul să ofere sprijin suplimentar pentru a încerca să schimbe echilibrul pe câmpul de luptă, potrivit Reuters.

"Următorul summit pentru pace trebuie să fie în noiembrie. Planul va fi pe masă.... la începutul lunii noiembrie, planul va fi gata cu toate detaliile", a declarat Zelenski reporterilor la Paris, întrebat despre o posibilă conferinţă de pace. El a respins orice discuţie despre o încetare a focului.

De asemenea, liderul de la Kiev nu a oferit detalii specifice nici la Londra, nici la Paris cu privire la "planul de victorie".

Zelenski a purtat anterior discuţii cu noul şef al NATO, Mark Rutte, şi cu premierul britanic Keir Starmer. În plus faţă de "planul de victorie", aceştia au discutat dacă Ucraina ar putea utiliza rachete occidentale împotriva ţintelor din Rusia.

Zelenski a făcut presiuni pentru ca Statele Unite şi Marea Britanie să se alăture Franţei, permiţându-i să utilizeze în interiorul teritoriului rus rachete cu rază lungă de acţiune donate de aliaţii săi, lucru despre care Rutte a spus că a fost abordat la întâlnire.

"Am discutat acest lucru astăzi, dar în cele din urmă depinde de aliaţii individuali", a declarat Rutte reporterilor în Downing Street după discuţii.

Purtătorul de cuvânt al lui Starmer a declarat că nu a existat nicio modificare a poziţiei guvernului britanic privind utilizarea rachetelor cu rază lungă de acţiune.

Rusia a declarat anterior că va răspunde dacă ţările occidentale vor permite Ucrainei să lovească Rusia cu rachetele lor. Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat luna trecută că o astfel de decizie ar însemna că ţările NATO luptă direct cu Rusia şi că "însăşi esenţa acestui conflict va fi schimbată".

Poziţia Ucrainei

Spre deosebire de Marea Britanie şi Statele Unite, Franţa a declarat că Ucrainei ar trebui să i se permită să folosească rachetele sale de croazieră SCALP, versiunea franceză a rachetelor britanice Storm Shadow, pentru a lovi ţinte din Rusia. Nu este clar dacă Ucraina a făcut deja acest lucru.

Un alt aliat, Italia, unde Zelenski s-a întâlnit joi seara cu prim-ministrul Giorgia Meloni, este ferm împotriva utilizării de către Ucraina a rachetelor sale Storm Shadow pentru a lovi Rusia.

Cu toate acestea, Meloni a declarat după discuţii că Italia este hotărâtă să ajute Ucraina atât timp cât va fi necesar.

Reuniunile din Europa, precum şi cea de vineri de la Berlin, au avut ca scop prezentarea poziţiei Ucrainei şi, eventual, conturarea cerinţelor acesteia pentru acceptarea unor viitoare negocieri de pace, după ce un summit din Germania al principalilor săi susţinători a fost anulat atunci când preşedintele american Joe Biden s-a retras pentru a se concentra asupra uraganului Milton.

La Paris, preşedintele francez Emmanuel Macron a încercat să demonstreze că ţara sa sprijină în continuare Kievul, în ciuda dificultăţilor politice interne care au ridicat întrebări cu privire la cât de mult ajutor va putea oferi Franţa în următoarele luni.

Macron a precizat că Franţa îşi va menţine angajamentele actuale, care includ un sprijin de 3 miliarde de euro (3,28 miliarde USD) în acest an. Parisul instruieşte şi echipează o brigadă de 3.000 de soldaţi ucraineni şi intenţionează să trimită avioane de luptă Mirage în Ucraina la începutul anului viitor.

"A fost important să discut cu preşedintele despre săptămânile şi lunile următoare cu privire la activitatea militară şi diplomatică", a spus Macron, alături de Zelenski.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor