Rusia, nevoită să-şi doboare pe cerul Ucrainei o dronă stealth de ultimă generaţie. “Vânătorul” are mărimea unui avion de luptă

Rămăşiţe ale drone ruseşti S-70 Okhotnik (YouTube Screenshot)
Redacţia
12.10.2024

Când două dâre de vapori albi traversează cerul în apropierea liniei frontului din estul Ucrainei, aceasta tinde să însemne un singur lucru. Avioanele ruseşti sunt pe cale să atace.

Dar ceea ce s-a întâmplat în apropierea oraşului Kostyantynivka a fost fără precedent. Urma inferioară s-a despărţit în două şi un nou obiect a accelerat rapid spre cealaltă urmă de vapori până când acestea s-au intersectat şi o lumină portocalie strălucitoare a luminat cerul.

A fost, aşa cum credeau mulţi, un avion de război rusesc care a doborât un alt avion rusesc în aşa-numitul foc asupra propriilor forţe, la 20 km de linia frontului sau a fost un avion ucrainean care a doborât un avion rusesc?

Intrigaţi, ucrainenii au aflat curând din resturile căzute că tocmai au asistat la distrugerea celei mai noi arme ruseşti - drona de luptă stealth S-70, potrivit BBC.

Aceasta nu este o dronă obişnuită. Denumit Ohotnik (Vânător), acest vehicul greu, fără pilot, este la fel de mare ca un avion de luptă, dar fără cabină. Este foarte greu de detectat, iar dezvoltatorii săi susţin că nu are "aproape nicio analogie" în lume.

Toate acestea pot fi adevărate, dar în mod clar drona s-a rătăcit şi se pare că a doua urmă observată pe înregistrarea video provine de la un avion rusesc Su-57, care aparent urmăreşte drona.

Este posibil ca avionul rusesc să fi încercat să restabilească contactul cu drona rătăcitoare, dar, întrucât ambele avioane zburau într-o zonă de apărare aeriană ucraineană, se presupune că s-a luat decizia de a distruge Ohotnik-ul pentru a evita ca acesta să ajungă în mâinile inamicului.

Nici Moscova, nici Kievul nu au comentat oficial ce s-a întâmplat pe cerul de lângă Kostyantynivka. Însă analiştii cred că, cel mai probabil, ruşii au pierdut controlul asupra dronei lor, posibil din cauza bruiajului cauzat de sistemele de război electronic ale Ucrainei.

În acest război au fost folosite multe drone, dar nimic nu se compară cu S-70-ul rusesc.

Aceasta cântăreşte mai mult de 20 de tone şi se presupune că are o rază de acţiune de 6.000 km.

În formă de săgeată, arată foarte asemănător cu X-47B-ul american, o altă dronă de luptă stealth creată în urmă cu un deceniu.

Se presupune că Ohotnik este capabil să transporte bombe şi rachete pentru a lovi atât ţinte terestre, cât şi aeriene, precum şi pentru a efectua misiuni de recunoaştere.

Şi, în mod semnificativ, este proiectată să funcţioneze împreună cu avioanele de luptă ruseşti Su-57 de a cincea generaţie.

Această dronă a fost în curs de dezvoltare din 2012, iar primul zbor a avut loc în 2019.

Dar, până la sfârşitul săptămânii trecute, nu a existat nicio dovadă că ar fi fost utilizată în războiul de doi ani şi jumătate al Rusiei în Ucraina.

La începutul acestui an, ar fi fost observată pe aerodromul Ahtubinsk din sudul Rusiei, unul dintre locurile de lansare pentru atacarea Ucrainei.

Prin urmare, este posibil ca zborul eşuat deasupra Kostyantynivka să fi fost una dintre primele încercări ale Moscovei de a-şi testa noua armă în condiţii de luptă.

La locul prăbuşirii avionului ar fi fost găsite resturi ale uneia dintre celebrele bombe glisante ruseşti D-30 cu rază lungă de acţiune.

Aceste arme mortale folosesc navigaţia prin satelit pentru a deveni şi mai periculoase.

Aşadar, ce căuta Ohotnik-ul zburând cu un avion Su-57? Potrivit expertului ucrainean în aviaţie Anatoliy Khrapchynskyi este posibil ca avionul de război să fi transmis un semnal de la o bază terestră către dronă pentru a creşte amploarea operaţiunii lor.

Eşecul dronei stealth este, fără îndoială, o mare lovitură pentru armata rusă. Ar fi trebuit să intre în producţie în acest an, dar este clar că avionul fără pilot nu este pregătit.

Se crede că au fost construite patru prototipuri S-70 şi este posibil ca cea care a fost spulberată de pe cerul Ucrainei să fi fost cea mai avansată din cele patru.

Chiar dacă a fost distrusă, forţele ucrainene ar putea totuşi să obţină informaţii valoroase despre Okhotnik.

"Am putea afla dacă are propriile radare pentru a găsi ţinte sau dacă muniţia este preprogramată cu coordonatele unde să lovească", explică Khrapchysnkyi.

Doar studiind imaginile de la locul prăbuşirii, el crede că este clar că, de fapt, capacităţile stealth ale dronei sunt destul de limitate.

Fără îndoială, epava va fi analizată de inginerii ucraineni, iar concluziile lor vor fi transmise partenerilor occidentali ai Kievului.

Totodată, acest incident arată că ruşii nu stau pe loc, bazându-se pe resursele lor umane masive şi pe armele convenţionale. Ei lucrează la modalităţi noi şi mai inteligente de a purta războiul. Iar ceea ce a eşuat astăzi poate reuşi data viitoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor