Israelul îşi continuă asaltul asupra Beirutului. Ucide 22 de persoane, răneşte 2 membri ai Forţei ONU de menţinere a păcii

Atac al armatei israeliene asupra Beirutului (X - Enlace Judio)
Redacţia
12.10.2024

Loviturile israeliene au ucis joi 22 de persoane şi au rănit peste 100 în centrul Beirutului, au anunţat autorităţile libaneze, în timp ce un înalt oficial Hezbollah a evitat o tentativă de asasinat israeliană în oraş, au declarat trei surse de securitate.

În sudul ţării, doi membri ai forţelor de menţinere a păcii ale ONU au fost răniţi atunci când un tanc israelian a tras asupra unui turn de supraveghere de la sediul principal al forţelor din Ras al-Naqoura, determinând ONU să declare că personalul său se confruntă cu un pericol tot mai mare, potrivit Reuters.

Conflictul dintre Israel şi Hezbollah a izbucnit în urmă cu un an, când grupul susţinut de Iran a deschis focul în sprijinul grupului militant palestinian Hamas, la începutul războiului din Gaza.

Acesta s-a intensificat dramatic în ultimele săptămâni, Israelul bombardând suburbiile sudice ale Beirutului, sudul şi Valea Bekaa şi ucigând mulţi dintre liderii de vârf ai Hezbollah.

Wafiq Safa, care conduce unitatea de legătură şi coordonare a Hezbollah responsabilă de colaborarea cu agenţiile de securitate libaneze, a fost ţinta atacului israelian de joi, dar a supravieţuit, au declarat sursele de securitate.

Forţele israeliene au lovit un cartier rezidenţial dens populat cu clădiri de apartamente şi mici magazine din inima Beirutului.

Israelul nu a emis avertismente de evacuare înaintea loviturilor şi nu atacase anterior zona, care este îndepărtată de suburbiile sudice ale Beirutului, unde cartierul general al Hezbollah a fost bombardat în mod repetat.

Ministerul Sănătăţii din Liban a raportat 22 de morţi şi 117 răniţi. Printre morţi se numără o familie de opt persoane, dintre care trei copii, care fusese evacuată din sud, potrivit unei surse de securitate.

După ce Israelul a ucis o serie de oficiali de rang înalt ai Hezbollah în ultimele săptămâni, inclusiv pe liderul Hassan Nasrallah, Safa a fost printre puţinele figuri de rang înalt care au supravieţuit, în timp ce eşaloanele superioare ale grupării se străduiau să se reorganizeze.

Încercarea de a-l ucide pe Safa, al cărui rol îmbină securitatea şi afacerile politice, a marcat o extindere a ţintelor Israelului în rândul oficialilor Hezbollah, care anterior se concentrau pe comandanţii militari şi liderii de vârf ai grupării.

Forţa de menţinere a păcii a ONU în Liban (UNIFIL) a declarat că doi dintre membrii personalului său au fost răniţi joi, când un tanc israelian a tras asupra unui turn de supraveghere de la sediul său principal din Ras al-Naqoura.

Cei doi membri ai personalului ONU făceau parte din contingentul Indoneziei şi erau în stare bună după ce au fost trataţi pentru răni uşoare, a declarat ministrul indonezian de externe Retno Marsudi.

Siguranţa celor peste 10.400 de membri ai forţelor ONU de menţinere a păcii din Liban este "din ce în ce mai mult în pericol", iar operaţiunile au fost practic oprite de la sfârşitul lunii septembrie, a declarat şeful forţelor ONU de menţinere a păcii, Jean-Pierre Lacroix, în cadrul Consiliului de Securitate. Aceasta coincide cu escaladarea conflictului dintre Israel şi Liban.

UNIFIL a numit atacurile asupra forţelor de menţinere a păcii "o încălcare gravă a dreptului umanitar internaţional".

Casa Albă a declarat că SUA este profund îngrijorată de rapoartele conform cărora forţele israeliene au tras asupra poziţiilor ONU şi că face presiuni asupra Israelului pentru detalii.

Armata israeliană a afirmat într-o declaraţie că trupele sale au operat în zona Naqoura, "lângă o bază UNIFIL".

"În consecinţă, IDF a instruit forţele ONU din zonă să rămână în spaţii protejate, după care forţele au deschis focul în zonă", se arată în declaraţia Israelului, adăugând că menţine o comunicare de rutină cu UNIFIL.

Forţele de menţinere a păcii sunt hotărâte să rămână la posturile lor în ciuda atacurilor israeliene şi a ordinelor armatei israeliene de a pleca, a declarat purtătorul de cuvânt al forţei, Andrea Tenenti.

La New York, ambasadorul israelian la ONU, Danny Danon, a declarat că Israelul recomandă mutarea UNIFIL la 5 km nord "pentru a evita pericolul pe măsură ce luptele se intensifică".

Danon a declarat că atacarea grupului Hezbollah este necesară pentru ca aproximativ 70.000 de israelieni strămutaţi să se poată întoarce la casele lor din nordul Israelului.

O încetare a focului rămâne evazivă în Gaza şi Liban. Condamnarea ocazională a Israelului de către Washington pentru moartea civililor a fost în cea mai mare parte verbală, fără nicio schimbare substanţială în politică.

Loviturile israeliene au ucis cel puţin 2.169 de persoane în Liban în ultimul an, a declarat guvernul libanez în actualizarea sa zilnică. Majoritatea au fost ucise începând cu 27 septembrie, când Israelul şi-a extins campania militară. Bilanţul nu face distincţie între civili şi combatanţi.

Tirurile transfrontaliere ale Hezbollah asupra Israelului au ucis 53 de persoane în aceeaşi perioadă, mai mult de jumătate dintre acestea fiind civili, potrivit autorităţilor israeliene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor