Şcoală evreiască din Toronto, ţinta unui atac armat. Este al doilea în ultimele luni

Şcoala Elementară Bais Chaya Mushka este prezentată în această imagine Google streetview. (GOOGLE MAPS)
Redacţia
13.10.2024

O şcoală evreiască din Toronto a fost ţinta unui atac armat sâmbătă dimineaţă, pentru a doua oară în acest an, a anunţat Poliţia locală, în contextul creşterii numărului de atacuri antisemite în Canada, ca urmare a războiului dintre Israel şi grupările teroriste susţinute de Iran în Orientul Mijlociu.

Potrivit Times of Israel, autorităţile susţin că nimeni nu a fost rănit după ce au fost trase focuri de armă dintr-un vehicul în jurul orei locale 4 a.m. la Şcoala de fete Bais Chaya Mushka, singurele pagube fiind un geam spart.

Şcoala din zona North York din Toronto a fost ţinta unui incident similar în luna mai, iar poliţia crede că cele două atacuri au legătură între ele.

Premierul canadian Justin Trudeau s-a declarat „foarte deranjat” de incident, care a avut loc în timp ce comunitatea evreiască sărbătorea Yom Kippur, cea mai sfântă zi a anului în iudaism.

„În timp ce aşteptăm mai multe detalii, sunt alături de elevii, personalul şi părinţii care trebuie să fie îngroziţi şi îndureraţi astăzi”, a declarat Trudeau într-o postare pe X.

„Antisemitismul este o formă revoltătoare şi periculoasă de ură - şi nu o vom tolera”, a adăugat el.

Potrivit unui raport publicat în mai de organizaţia evreiască B'nai Brith Canada, actele antisemite au crescut de peste două ori în ţară între 2022 şi 2023.

În noiembrie 2023, o şcoală evreiască din Montreal a fost lovită de focuri de armă de două ori într-o săptămână. Nu au existat răniţi.

La sfârşitul lunii mai, o sinagogă din Vancouver a fost avariată într-un presupus atac incendiar, iar în august, zeci de instituţii evreieşti din Canada au primit un e-mail de ameninţare în care se spunea că au fost amplasate bombe în incinta lor şi că acestea vor fi detonate.

Trimisul special al Canadei pentru păstrarea memoriei Holocaustului şi combaterea antisemitismului, Deborah Lyons, a declarat într-un interviu că „este clar din datele pe care le vedem, în special din partea unităţilor de poliţie din Canada, că există o creştere uriaşă a antisemitismului în ceea ce priveşte infracţiunile motivate de ură”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor