Meta elimină conturile false din Republica Moldova înainte de alegerile prezidenţiale
Platforma Meta a transmis vineri că a eliminat o reţea de conturi de grup care viza vorbitorii de limbă rusă din R. Moldova înainte de alegerile din 20 octombrie din această ţară, pentru încălcarea politicii companiei privind conturile false, transmite Reuters.
Autorităţile din Republica Moldova au declarat că au blocat zeci de canale Telegram şi chatbot-uri legate de o campanie de plată a alegătorilor pentru a vota „nu” în cadrul unui referendum privind apartenenţa la UE organizat în paralel cu alegerile prezidenţiale.
Preşedinta proeuropeană Maia Sandu îşi doreşte un al doilea mandat în alegeri şi a numit referendumul privind aderarea la blocul de 27 de membri drept piatra de temelie a politicilor sale.
Conturile Meta false au postat critici la adresa Maiei Sandu, a politicienilor pro-europeni şi a legăturilor strânse dintre Moldova şi România şi au susţinut partidele pro-ruse din Moldova, a declarat compania, menţionând că operaţiunea s-a axat pe aproximativ 10 branduri de ştiri fictive, în limba rusă, care pozează în entităţi independente cu prezenţă pe mai multe servicii de internet, inclusiv Facebook şi Instagram, deţinute de Meta, precum şi Telegram, OK.ru şi TikTok.
De asemenea, Meta a afirmat că a eliminat şapte conturi de Facebook, 23 de pagini, un grup şi 20 de conturi de pe Instagram pentru încălcarea „politicii sale de comportament neautentic coordonat”.
Aproximativ 4.200 de conturi au urmărit una sau mai multe dintre cele 23 de pagini şi aproximativ 335.000 de conturi au urmărit unul sau mai multe dintre conturile de Instagram, potrivit Meta.
În Chişinău, Inspectoratul Naţional de Investigaţii a declarat că a blocat 15 canale ale popularei aplicaţii de mesagerie Telegram şi 95 de roboţi de chat care ofereau bani alegătorilor. Canalele „au încălcat legile locale” privind finanţarea partidelor politice, li s-a spus utilizatorilor.
Gigantul social media a declarat vineri că acest lucru face parte dintr-o schimbare către o mai mare utilizare a IA în moderarea conţinutului.
Acesta a urmărit conturile susţinătorilor omului de afaceri fugar Ilan Şor - membri ai partidului interzis care îi poartă numele sau ai blocului electoral „Victoria” pe care l-a înfiinţat în locul acestuia de la baza sa de exil din Moscova.
Poliţia R. Moldova a declarat joi că a percheziţionat locuinţele liderilor blocului politic Şor, ca parte a unei anchete penale privind fraudarea alegerilor, adăugând că zeci de mii de alegători au fost plătiţi prin intermediul conturilor dintr-o bancă rusească pentru a deraia votul.
Anul trecut, Şor a fost condamnat în absenţă la 15 ani de închisoare în legătură cu dispariţia în 2014 a 1 miliard USD din băncile moldoveneşti. El neagă acuzaţiile de a fi încercat să mituiască alegătorii.
Preşedinta Maia Sandu acuză Moscova că încearcă să îi răstoarne guvernul, în timp ce Moscova a acuzat-o de fomarea „rusofobiei”.