Cel puţin 2 morţi într-un incendiu la o clădire de cercetare în electronică din Moscova, sancţionată de SUA

Incendiu major la o clădire a Institutului de cercetare Platan din oraşul Fryazino, regiunea Moscova (Screenshot - X)
Redacţia
25.06.2024

Cel puţin două persoane au murit într-un incendiu major care a izbucnit la o clădire legată de un institut de cercetare ştiinţifică sancţionat de Occident în regiunea Moscova, au declarat luni autorităţile locale, potrivit The Moscow Times.

Andrei Vorobiov, guvernatorul regiunii Moscova, a declarat că incendiul a cuprins clădirea institutului de cercetare Platan din oraşul Friazino.

Platan, un producător de electronice de apărare, se află sub sancţiuni americane legate de război din iunie 2022 pentru producerea şi distribuirea de "pigmenţi şi coloranţi" utilizaţi de armată.

"Din păcate, două persoane au fost ucise în incendiul din Friazino", a scris Vorobiov pe Telegram.

El a declarat anterior că o persoană a fost evacuată şi alte şapte ar putea rămâne blocate în clădire, în timp ce pompierii continuă să lupte cu flăcările. Vorobiov a spus că victima evacuată a fost spitalizată în stare gravă.

Serviciile de urgenţă au declarat ulterior că au pierdut contactul cu şase persoane aflate în clădire.

Anchetatorii locali au anunţat deschiderea unui dosar penal pentru moarte prin neglijenţă. Surse de urgenţă anonime citate de agenţia de presă de stat RIA Novosti au declarat că victimele au sărit în gol.

Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă a declarat că incendiul a cuprins etajele cinci până la opt ale clădirii cu nouă etaje, acoperind o suprafaţă de 4 500 de metri pătraţi.

Roselectronica, producătorul de componente electronice care face parte din conglomeratul de apărare Rostec, a declarat că institutul său de cercetare Platan nu a avut sediul în clădirea în flăcări de când aceasta a devenit proprietate privată în anii 1990, potrivit agenţiei de ştiri de stat TASS.

"În prezent, o parte semnificativă a spaţiilor Platan este închiriată. În special, există: un studio de înregistrări, magazine, companii de comunicaţii, o bancă, companii de construcţii şi altele. Incendiul ar fi putut începe într-unul dintre spaţiile închiriate", a declarat o sursă anonimă de urgenţă citată.

TASS susţine că a vorbit cu un angajat al uneia dintre companiile care au închiriat un birou la etajul şase în clădire, Expresstechservice, care a declarat că a fost martor la izbucnirea incendiului acolo. Nu a fost posibilă confirmarea raportului în mod independent.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor