Canicula face ravagii în rândul pelerinilor de la Mecca. Bilanţul morţilor ajunge la 1.300

Pelerini se închină şi se înconjoară în jurul Kaaba după îndeplinirea pelerinajului Hajj în Mecca, Arabia Saudită, la 19 iunie 2024. (Getty Images)
Redacţia
24.06.2024

Peste 1.300 de persoane au murit în timpul pelerinajului Hajj din acest an în Arabia Saudită, credincioşii confruntându-se cu temperaturi extrem de ridicate la locurile sfinte islamice din regatul deşertic, potrivit AP News, citînd un anunţ făcut duminică de autorităţile saudite.

Ministrul saudit al Sănătăţii, Fahd bin Abdurrahman Al-Jalajel, a declarat că 83% dintre cele 1.301 persoane decedate au fost pelerini neautorizaţi care au parcurs distanţe lungi pe jos, la temperaturi ridicate, pentru a îndeplini ritualurile Hajj în oraşul sfânt Mecca şi în jurul acestuia.

În cadrul unei intervenţii la televiziunea de stat Al Ekhbariya TV, ministrul a precizat că 95 de pelerini sunt trataţi în spitale, iar unii dintre ei au fost transportaţi cu avionul pentru a fi trataţi în capitala Riad. El a spus că procesul de identificare a fost întârziat deoarece mulţi dintre pelerinii decedaţi nu aveau la ei documente de identitate.

El a declarat că morţii au fost îngropaţi la Mecca.

Printre persoanele decedate se numără peste 660 de egipteni. Toţi, cu excepţia a 31 dintre ei, erau pelerini neautorizaţi, potrivit a doi oficiali din Cairo. Egiptul a revocat licenţele a 16 agenţii de turism care au ajutat pelerinii neautorizaţi să călătorească în Arabia Saudită, au declarat autorităţile.

Oficialii, care au vorbit sub rezerva anonimatului deoarece nu au fost autorizaţi să informeze jurnaliştii, au menţionat că majoritatea morţilor au fost raportaţi la Complexul de Urgenţă din cartierul Al-Muaisem din Mecca. Egiptul a trimis peste 50.000 de pelerini autorizaţi în Arabia Saudită în acest an.

Autorităţile saudite au luat măsuri drastice împotriva pelerinilor neautorizaţi, expulzând zeci de mii de persoane. Dar mulţi, majoritatea egipteni, au reuşit să ajungă la locurile sfinte din Mecca şi din împrejurimi, unii pe jos. Spre deosebire de pelerinii autorizaţi, aceştia nu aveau locuri de cazare la hoteluri la care să se întoarcă pentru a scăpa de căldura toridă.

Într-o declaraţie de sâmbătă, guvernul egiptean a afirmat că cele 16 agenţii de turism nu au reuşit să ofere servicii adecvate pentru pelerini. Acesta a precizat că aceste agenţii au facilitat în mod ilegal călătoria pelerinilor în Arabia Saudită folosind vize care nu permit titularilor să călătorească la Mecca.

De asemenea, guvernul a declarat că oficialii companiilor au fost trimişi în faţa procurorului general pentru a fi anchetaţi.

Printre victime s-au numărat şi 165 de pelerini din Indonezia, 98 din India şi alte zeci din Iordania, Tunisia, Maroc, Algeria şi Malaezia, potrivit unei numărători a Associated Press. Doi cetăţeni americani au fost, de asemenea, raportaţi morţi.

Context

Din punct de vedere istoric, decesele nu sunt neobişnuite la Hajj, în cadrul căruia, uneori, peste 2 milioane de persoane au călătorit în Arabia Saudită pentru un pelerinaj de cinci zile. În istoria pelerinajului au avut loc, de asemenea, debandade mortale şi epidemii. Dar numărul din acest an a fost surprinzător de mare, sugerând circumstanţe excepţionale.

În 2015, o debandadă în Mina a ucis peste 2.400 de pelerini, fiind cel mai mortal incident care a lovit vreodată pelerinajul, potrivit unei numărători AP. Arabia Saudită nu a recunoscut niciodată bilanţul complet al debandadei. O altă prăbuşire a unei macarale la Marea Moschee din Mecca, la începutul aceluiaşi an, a provocat 111 morţi.

Al doilea cel mai mortal incident de la Hajj a fost o debandadă din 1990, care a ucis 1.426 de persoane.

În timpul perioadei Hajj din acest an, temperaturile maxime zilnice au variat între 46 de grade Celsius şi 49 de grade Celsius la Mecca şi în locurile sacre din oraş şi din jurul acestuia, potrivit Centrului Naţional de Meteorologie din Arabia Saudită. Unele persoane au leşinat în timp ce încercau să efectueze lapidarea simbolică a diavolului.

Hajj, unul dintre cei cinci piloni ai islamului, este una dintre cele mai mari adunări religioase din lume. Peste 1,83 milioane de musulmani au efectuat Hajj în 2024, dintre care peste 1,6 milioane din 22 de ţări şi aproximativ 222.000 de cetăţeni şi rezidenţi saudiţi, potrivit autorităţilor saudite responsabile de Hajj.

Arabia Saudită a cheltuit miliarde de dolari pentru controlul mulţimii şi măsuri de siguranţă pentru cei care participă la pelerinajul anual de cinci zile, însă numărul mare de participanţi face dificilă siguranţa acestora.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor