Când tu nu te respecţi, nimeni nu te respectă. Deputat PNL critică MAE pentru lipsa de reacţie la "bătaia de joc" a guvernului Chinei

Alexandru MURARU (Epoch Times Romania)
Loredana Diacu
20.08.2024

Reacţia statului român faţă de politica de agresiune a guvernului comunist chinez este una anemică, iar acest lucru ne face să nu fim respectaţi nici de către Beijing, dar nici de către partenerii noştri euroatlantici, subliniază într-un interviu acordat Epoch Times Alexandru Muraru, unul dintre cei trei deputaţi care au fost ţinta unui grup de hackeri susţinut de guvernul chinez.

În condiţiile în care, recent, Ambasada Chinei din România a cerut unui partid politic din România - mai exact, REPER - să ia măsuri împotriva unuia dintre membrii săi care a participat la summitul Alianţei Interparlamentare pentru China (IPAC) desfăşurat în Taiwan, Muraru a punctat că un astfel de demers ar fi pur şi simplu de neconceput în altă ţară. Totodată, liberalul - şi el membru al IPAC - a criticat lipsa de reacţie a MAE faţă de acţiunea agresivă a ambasadei chineze. Reamintim că redacţia noastră a întrebat MAE ce măsuri diplomatice a luat după acest incident precum şi după spionarea a trei parlamentari români de către hackeri susţinuţi de guvernul chinez, dar nu a primit niciun răspuns.

Muraru a opinat că nici nu vom primi un răspuns.

„România ar trebui să aibă o poziţie fermă în faţa acestor lucruri! Ţările Baltice, Polonia, Cehia nu şi-ar permite niciodată ca un ambasador să trimită - cum s-a întâmplat în cazul recent în care a fost implicat colegul meu Cătălin Teniţă - către un partid politic o astfel de scrisoare - care, by the way, era tradusă cu Google Translate în bătaie de joc! Unui partid politic care are parlamentari în Parlamentul României! Scrisoare care a fost, de fapt, o probă de implicare în afacerile interne ale statului român. Ce treabă are guvernul chinez cu participarea unui parlamentar la o reuniune în Taiwan?

Este absolut inadmisibil tonul, tipul de reacţie, acţiunea pe care a făcut-o Ambasada Chinei la Bucureşti. Nu a ajutat absolut pe nimeni această atitudine slabă a Ministerului de Externe pentru că, în acest fel, nu vom fi deloc respectaţi, pentru că statele din Uniunea Europeană, cancelariile europene ştiu foarte bine, monitorizează toate aceste acţiuni, văd care este atitudinea României faţă de guvernul chinez - slabă, fără reacţie, ca să nu mai vorbesc de această problemă legată de Taiwan, în care România refuză să aibă un birou de cooperare economică pe teritoriul Taipeiului şi să deschidă relaţii diplomatice şi un dialog cu Taipei. Vă aduc aminte că, spre exemplu, Budapesta, care este, nu mă feresc să spun, un hub al Chinei în Europa, are din 1990 o reprezentanţă a Taipeiului.

Este un tip de reacţie de politică externă de anii '90, pe care o dezavuez cu totul şi, din punctul meu de vedere, nu se va întâmpla decât odată cu trecerea timpului schimbarea acestei atitudini extrem de găunoase din momentul de faţă”, a declarat Muraru.

Întrebat cum îşi explică atitudinea MAE, care nu l-a convocat pe ambasadorul Chinei nici după scrisoarea adresată REPER şi nici după atacul hackerilor la adresa a trei parlamentari români, printre care şi el, Muraru, membru în IPAC alături de Cătălin Teniţă şi Pavel Popescu (plecat între timp la ANRE), a acuzat o „cultură politică a fricii”.

„Este o anemie pe care alte ţări nu o au în raport cu ceea ce înseamnă guvernul chinez şi această politică de agresiune - nu a Chinei, ci a guvernului chinez. O cultură politică a fricii şi o educaţie a diplomaţilor din Ministerul Afacerilor Externe din anii '70-'80 faţă de statul chinez, care presupune lipsa oricăror relaţii cu Taiwan, linie care este în conflict, dacă vreţi, şi în incompatibilitate cu relaţiile pe care noi le avem cu alte state, de la Statele Unite şi până la cele mai democratice state din lume, pe care le au ele însele cu Taiwan.

Adică, mi se pare că dacă noi avem un partener de strategie cu un stat care are o relaţie deschisă şi extrem de fructuoasă cu Taiwan, noi, dacă refuzăm să avem această relaţie cu Taiwan, înseamnă că suntem, dintr-un anumit punct de vedere, incompatibili cu acest tip de parteneriat. Nu poţi să refuzi să deschizi un dialog cu un stat cu care, spre exemplu, Statele Unite sau cele mai importante democraţii îl au, pierzând miliarde de dolari în fiecare an”, a declarat Muraru.

„Investiţiile care vin de acolo vin în Europa, chiar dacă România a închis uşa şi refuză să discute despre aceste lucruri, ele vin. Dacă nu găsesc uşa României deschisă, ele vor veni în Cehia, în Slovacia, în Ungaria, în Polonia, în Statele Baltice. Dar România pierde miliarde de dolari în acest fel”, a declarat Muraru.

Chestionat dacă a mai avut informaţii din partea statului după ce a fost ţinta hackerilor chinezi, Muraru a negat:

„Atunci am avut o comunicare cu instituţiile statului, nu s-a mai întâmplat nimic. Eu cred că acel semnal de alarmă a fost important pentru că şi în cazul acestor partide extremiste, orice avertizare de felul acesta publică, orice tip de semnal de alarmă nu face altceva decât să-i inhibe în a produce astfel de lucruri. Investigaţiile sunt conduse de către Biroul Federal de Investigaţii din Statele Unite ale Americii împreună cu Departamentul de Stat şi Departamentul de Justiţie, care lucrează, aşa cum ne-au spus cei din conducerea IPAC, pentru că ei ţin legătura, lucrează cu organismele naţionale şi adună probe pentru această tentativă care a existat anul trecut şi e sigur că eu rămân unul dintre cei care consideră că România trebuie să aibă o poziţie fermă în faţa acestor lucruri.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor