Bulgaria riscă să recidiveze în dependenţa faţă de compania rusă Gazprom

Rumen Radev, Preşedintele Bulgariei (Epoch Times Romania)
D.B.
25.08.2022

Există temeri potrivit cărora Bulgaria, având un guvern interimar, ar putea începe din nou să cumpere energie de la monopolul de export al Moscovei, revenind pe orbita rusească în special când vine vorba de problema controversată a dependenţei de gaz.

Potrivit Politico, guvernul interimar care a preluat puterea în această lună stârneşte temeri că Sofia va reveni la cumpărarea livrărilor de energie de la monopolul de export al Moscovei, Gazprom.

Concret, există o schimbare radicală faţă de guvernul de scurtă durată al premierului Kiril Petkov, care a căzut în urma unui vot de neîncredere la sfârşitul lunii iunie, şi care adoptase o poziţie neobişnuit de conflictuală faţă de Rusia după invazia Ucrainei, expulzând 70 de diplomaţi şi spioni şi accelerând căutarea de surse alternative de energie, inclusiv prin intermediul unui gazoduct care traversează graniţa sudică cu Grecia.

Cu toate acestea, noua administraţie interimară numită de preşedintele Rumen Radev profită de intervalul de timp înainte de alegerile generale din 2 octombrie pentru a se împăca cu ruşii.

Radev, fost pilot de avion de vânătoare cu reacţie MiG-29 şi şef al Forţelor aeriene, este acuzat pe scară largă de către adversarii săi că este pro-rus şi a fost iniţial nominalizat pentru această funcţie de către Partidul Socialist, succesorul Partidului Comunist bulgar legat de Moscova. În public, el este extrem de evaziv în ceea ce priveşte loialitatea sa pentru şeful unui stat NATO: El a condamnat războiul, dar se opune sprijinului militar bulgar pentru Ucraina. Anul trecut, SUA au criticat faptul că Radev a descris Crimeea ca fiind "rusă".

Administraţia premierului interimar Galab Donev s-a jucat cu ideea reluării importurilor de gaze ruseşti de când a preluat puterea, dar lucrurile au crescut cu o treaptă săptămâna aceasta, când ministrul Energiei, Rossen Hristov, a declarat că Bulgaria nu are altă opţiune decât să reia discuţiile cu Gazprom. În aprilie, alături de Polonia, Bulgaria a fost printre primele ţări cărora Gazprom le-a întrerupt livrările de gaz, deoarece Sofia a refuzat să plătească în ruble. De atunci, Gazprom a oprit şi a reluat fluxurile de gaze către o serie de alte ţări.

"Discuţiile cu Gazprom pentru reluarea livrărilor sunt inevitabile", a declarat Hristov jurnaliştilor, la Sofia. El a continuat prin a acuza fostul cabinet al lui Petkov că a înrăutăţit legăturile cu Moscova şi că a făcut ca viitoarele negocieri să fie "foarte dificile".

"Să nu credeţi că va fi suficient să sunaţi la Gazprom şi fluxurile vor fi reluate", a adăugat el.

Anterior, Hristov subliniase că noul Cabinet nu intenţionează să semneze niciun contract pe termen lung, dar nu a exclus achiziţionarea de gaze de la Gazprom.

"Ne uităm cu prioritate la sursele alternative, dar dacă aceste livrări se dovedesc a fi insuficiente, nu voi fi eu ministrul care să lase oamenii să-şi petreacă iarna în frig", a declarat Hristov.

Declaraţia lui Hristov a venit la o zi după ce ambasadorul Rusiei în Bulgaria, Eleonora Mitrofanova, a declarat că plata pentru livrările de gaze ar trebui să fie decontată doar în ruble şi că nu se aşteaptă să existe probleme în reluarea livrărilor către Bulgaria, dacă aceasta va da dovadă de "voinţa politică" necesară.

Unii analişti politic au incertitudini cu privire la faptul că parteneriatul cu Gazprom ar duce la ceva bun.

"Să tratezi Gazprom ca pe un partener de afaceri de încredere într-un moment în care compania a întrerupt livrările de gaze către o serie de ţări fără niciun motiv aparent pare destul de ridicol. Guvernul duce o campanie sperând să schimbe opinia publică în această privinţă, mai ales înainte de alegeri. Este prea devreme pentru a spune dacă vor reuşi", a declarat Daniel Smilov, analist politic la Centrul pentru Strategii Liberale, un think tank cu sediul la Sofia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor