Brioşe cu sfeclă roşie şi caşcaval - o idee savuroasă de Ziua Îndrăgostiţilor sau Dragobete

Spre încântarea celor dragi vouă, iată o altă idee savuroasă pentru sărbătorirea Zilei Îndrăgostiţilor sau de Dragobete, adresată în special celor care din diferite motive doresc să evite dulcele în această zi specială.
Maria Matyiku
14.02.2017

alte articole

Maria Matyiku
14.02.2017

Aceste brioşe cu caşcaval şi sfecla roşie pe lângă aspectul apetisant, în special când sunt ornate cu inimioare, sunt pufoase şi pline de aromă, sănătoase şi deosebit gustoase.

Se prepară uşor şi sunt deosebit de versatile. Cu aceste brioşe puteţi surprinde pe cei dragi la orice oră din zi: dimineaţa la micul dejun alături de ceai sau cafea, la prânz alături de o supă, la cină pe lângă o salată sau la petrecere ca aperitiv. De asemenea, brioşele se pot pune la pachet: la şcoală, la servici, sau în drumeţie.

Vă prezentăm mai jos, modul de preparare al acestor brioşe apetisante.

Ingrediente:

200 g sfeclă roşie coaptă rasă (3 bucăţi) + 2 bucăţi de sfeclă pentru decorat,

270 g făină,

1/2 pacheţel de praf de copt (o lingură),

1 cană de lapte bătut,

75 g unt topit,

2 ouă,

100 g caşcaval ras,

100 g caşcaval tăiat în felii de 2-3 mm pentru decorat,

50 g seminţe de pin(opţional),

2 linguriţe de cimbru/ salvie proaspete sau uscate

Modul de preparare:

Este preferabil ca sfecla roşie să fie coaptă dinainte. Se aleg două sfecle şi se taie în felii de 2-3 cm grosime. Din ele se decupează inimioare folosind forme de biscuiţi. Resturile de sfeclă ce cad de la decupat se pot mărunţi şi adăuga la sfecla rasă.

La fel se procedează cu decuparea inimioarelor din feliile de caşcaval. Odată decupate, în funcţie de imaginaţia fiecăruia se pot asorta cu inimioarele din sfeclă în diferite variante: simple sau combinate: mijlocul inimioarei se poate alege alb iar marginile roşii, şi invers.

Sfecla roşie rămasă se rade pe o răzătoare cu găuri mari. Dacă sfecla a fost coaptă se pune deoparte, dacă a fost fiartă se pune 30 de minute la scurs într-o sită, pentru a elimina excesul de apă.

Într-un castron, se cerne făina, se adaugă praful de copt şi sfecla rasă, după care se asezonează cu sare şi piper şi se amestecă.

În alt castron, se amestecă împreună laptele bătut şi untul topit, apoi se bat pe rând ouăle, iar la sfârşit se adaugă caşcavalul ras, lăsând deoparte cam două linguri pentru ornat.

Se toarnă compoziţia lichidă în amestecul de făină cu sfeclă roşie, se presară seminţele de pin şi o parte din amestecul de cimbru şi salvie, apoi se amestecă uşor până când se încorporează ingredientele.

Aluatul se toarnă în forme de brioşe. Pe deasupra fiecărei brioşe se presară cu restul de caşcaval ras şi cimbru/salvie.

Tava se dă la cuptor timp de 20 de minute. Când sunt gata brioşele se scot din cuptor şi cât sunt încă fierbinţi, se ornează pe deasupra cu inimioarele decupate din sfeclă şi caşcaval.

Se pot servi calde sau reci, simple ori alături de supe sau salate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor