"Revoluţia luminii" continuă. O nouă seară de proteste în Piaţa Victoriei

Determinaţi să reziste până când situaţia OUG 13 va fi tranşată definitiv şi Guvernul şi PSD vor da dovadă că au auzit cu adevărat vocea Străzii, oamenii se adună, pentru a paisprezecea zi consecutiv, în Piaţa Victoriei.
Protest la Guvern
Protest la Guvern (Mihuţ Savu / Epoch Times România)
Se încarcă player-ul...
Se încarcă player-ul...

UPDATE. În Piaţa Victoriei au mai rămas în jur de 100 de protestatari.

* * *

UPDATE: Aproximativ 700 de persoane rezistă în Piaţa Victoriei pe un frig muşcător. Deşi mult mai puţini decât în serile precedente, oamenii sunt cel puţin la fel de motivaţi ca până acum, dacă nu chiar mai motivaţi de atitutinea "de sfidare" a Guvernului care pare surd la cererile lor.

“Am ajuns deja la stadiul de sfidare, Guvernul ne sfidează efectiv. Prima oară după ce au adoptat ordonanţa noaptea, pe ascuns, îl puteam suspecta pe dl. Grindeanu de incompetent, sau de slăbiciune, că nu a ştiut că dl Iordache a strecurat pur şi simplu ordonanţa pe listele suplimentare. Dar ulterior a apărut, a zis că ştie de ordonanţă, că nu o retrage şi ne-a sfidat că nu ştim despre ce e vorba, adică de legalizarea hoţiei. Şi acum suntem în punctul în care 600.000 de oameni au ieşit în stradă şi nu se întâmplă nimic.”, declară un tânăr protestatar.

“Este clar că domnii de la guvernare nu vor să renunţe, am trecut demult de faza în care, din decenţă, trebuiau să îşi dea demisia. Se pare că e o luptă, şi nu e o luptă doar să scăpăm România de hoţi, poate să fie o miză mult mai mare, e aproape un atac la siguranţa naţională dacă ne uităm şi la celelalte măsuri pe care guvernanţii le-au luat. Mi se pare că trebuie să fim atenţi şi prezenţi, să punem presiune pentru că altfel se vor folosi de putere şi de legi să le întoarcă împotriva noastră şi vor încerca să ne tragă afară din UE şi să ne destabilizeze”, adaugă tânărul.

Protest la Guvern
Protest la Guvern

Oamenii se aşteaptă în continuare la demisii - "Tăriceanu, Dragnea şi Grideanu, demisia!" se strigă în Victoriei - şi, mai mult, la o schimbare a modului în care politicienii îi tratează pe cetăţeni.

Interesant este că deşi unii protestatari declară că au venit aduşi în Piaţă de frică - frica de o nouă dictatură, frica de hoţi cu gulere albe protejaţi de legi strâmbe etc. - iar alţii de speraţă - speranţa într-un viitor mai bun - există un numitor comun, şi anume dorinţa de schimbare, de primenire a clasei politice, dorinţa de a transmite un mesaj pe termen lung şi anume că Strada are aşteptări, are standarde, vrea cinste, corectitudine şi transparenţă iar guvernanţii trebuie să ţină cont de ea.

“N-aş dori ca România aceasta cu oameni atât de frumoşi şi de buni cu atâtea valori şi bogaţii care se perpetuează de milenii să ajungă o ţară de mâna a doua, mi-aş dori să fim una dintre ţările apreciate în Europa şi în lume”, declară un protestatar.

Protest la Guvern
Protest la Guvern (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

* * *

UPDATE: În jur de 300 de persoane înfruntă la această oră gerul în Piaţa Victoriei.

În Piaţă flutură ca în fiecare seară drapeluri tricolore, steagul UE, cel al SUA, şi răsună sloganuri precum: "Demisia", "Hoţii, Hoţii" şi "DNA să vină să vă ia".

“Nu mai avem încredere în acest guvern, a obţinut voturi multe dar a început într-un mod care noua nu ne dă încredere că vor continua ce au promis în campanie. Au arătat că au înţeles că odată ce au obţinut puterea să folosească puterea în stat pentru a-şi rezolva problem personale nu pentru a-şi pune în practică programul.”, ne spune un tânăr.

“Ne aşteptăm la trei demisii, primul ministru, preşedintele Camerei şi Preşedintele Senatului. Prin acţiunile lor ascunse, de noapte, nu mai prezintă încredere că vor continua lucruri bune pentru această ţară”, adaugă o altă persoană.

Protest la Guvern
Protest la Guvern

* * *

UPDATE: În jur de 150 de persoane erau strânse în jurul orei 19:00 în zona aferentă protestului din Piaţa Victoriei.

* * *

Zeci de mii de români au format, duminică seara, un uriaş tricolor uman în Piaţa Victoriei. După emoţionantele momente de ieri, protestatarii se regrupează la Guvern unde-şi continuă lupta paşnic pentru o schimbare reală în modul în care este condusă România.

După două săptămâni de îndurat oboseală, ger şi vânt, oamenii se declară hotăraţi să nu renunţe la proteste până când nu se asigură că ordonanţa prin care Guvernul a vrut să mutileze Codul Penal în favoarea corupţilor nu va deveni istorie (pentru acesta trebuie ca Parlamentul majoritar PSD şi ALDE să adopte OUG 14 de abrogare a OUG 13) şi, ideal, până când nu văd şi alte demisii, începând cu cea a premierului Grindeanu. Căci, în opinia celor care ţin aprinsă flacăra rezistenţei în Piaţa Victoriei, acest guvern şi-a pierdut credibilitatea când a modificat noaptea, pe furiş, Codul Penal iar toţi cei ce au planificat, semnat, girat, permis acest lucru trebuie să plece.

De asemenea, mulţi dintre protestatari cer şi demisia lui Liviu Dragnea, considerându-l pe acesta drept "maestrul Păpuşar" ce a stat în spatele adoptării OUG 13. Şi, nu în ultimul rând, oamenii doresc să transmită prin prezenţa lor în Piaţă un mesaj pe termen lung, un mesaj către toţi politicienii, indiferent de culoare politică, şi anume că guvernarea trebuie făcută transparent, onest, pentru cetăţean, nu în folosul unei clici de "aleşi" puşi pe spoliat bugetul public.

"Ne dorim ca noi să putem avea încredere, în oricine ar fi sus, şi (politicienii) ar trebui să înţeleagă lucrul acesta. Nu putem sta în fiecare dimineaţă să deschidem Monitorul Oficial înainte de primul lucru. Da, e un mesaj pe termen lung, care spune: Aveţi grijă pentru că societatea are alte aşteptări de la voi", declara un tânăr în cea de a treisprezecea zi de protest.

Photo credit: Mihuţ Savu