Berceanu: Până acum, Necolaiciuc a fost căutat în aşa fel încât să nu fie găsit

Ministrul roman al Transporturilor, Radu Berceanu. (www.gov.ro)
Epoch Times România
19.06.2009

Mihai Necolaiciuc, fost director al CFR SA, acuzat în mai multe dosare de corupţie de DNA, a fost căutat în aşa fel încât să nu fie găsit, a declarat joi, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Radu Berceanu.

"Eu îmi păstrez declaraţia în cazul lui Necolaiciuc. Impresia mea a fost că până acum acesta a fost căutat în aşa fel încât să nu fie găsit", a spus Berceanu.

Potrivit unor surse din Ministerul Transporturilor, locul în care se afla Necolaiciuc, Florida - Statele Unite ale Americii, se ştia de cel puţin un an de zile, Necolaiciuc fiind în legătură cu avocaţii săi, Gheorghe Mateuţ şi Ţucă, Zbârcea şi Asociaţii, care l-ar apăra în procesele din România.

De asemenea, potrivit sursei citate, se pare că Necolaiciuc are şi un paşaport de serviciu pe care l-a utilizat în ultima perioadă.

Fostul director general al Companiei Naţionale a Căilor Ferate Române Mihai Necolaiciuc a fost arestat, miercuri, în West Palm Beach (SUA), informează Palm Beach Post.

Potrivit acestei surse, agenţii Departamentului american pentru imigrări l-au arestat pe Mihai Necolaiciuc, căutat pentru delapidarea a milioane de dolari de la CFR. Oficialii au spus că a fost arestat pentru încălcarea legii privitoare la imigraţie.

Purtătorul de cuvânt al serviciilor de imigraţie din Florida, Nicole Navas, a declarat că singura informaţie pe care o poate confirma este că Necolaiciuc a fost arestat fiind acuzat de încălcarea legilor americane privitoare la imigraţie. Necolaiciuc locuia într-un apartament din West Palm Beach.

Surse judiciare din România au confirmat, pentru AGERPRES, că Mihai Necolaiciuc a fost arestat în SUA, precizând că Mihai Necolaiciuc are trei dosare trimise în judecată, în care s-a emis mandat de arestare în lipsă şi pentru care s-a cerut extrădarea, precum şi alte dosare în lucru, la Parchet.

Totodată, şeful Centrului de presă al IGPR, Cornel Drăghici, a declarat, joi, pentru AGERPRES, că Mihai Necolaiciuc a fost arestat de autorităţile americane din statul Florida, pentru încălcarea legilor de imigraţie ale SUA.

"În această dimineaţă (joi - n.r.), Biroul Naţional Interpol a fost informat de către Serviciul Interpol din Washington cu privire la arestarea lui Mihai Necolaiciuc", a declarat Drăghici.

La rândul său, şeful de la Investigaţii Criminale, chestorul Bujor Florescu, a declarat că Interpolul de la Bucureşti a solicitat urgent Judecătoriei sectorului 1, care a emis mandatul de arestare pe numele lui Mihai Necolaiciuc, să trimită solicitarea de extrădare autorităţilor americane, urmând ca fostul director de la CFR să fie arestat în vederea extrădării.

Mihai Necolaiciuc a fost trimis în judecată, în luna februarie 2009, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru săvârşirea a două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi continuată. Alături de Necolaiciuc, au mai fost trimişi în judecată Mihail Gabriel Misir, fost director comercial al CN CFR, Viorica Olăeru, fost director al Direcţiei Economice din cadrul CN CFR, Dragoş Vasile Vlăduţ, fost şef al Serviciului Aprovizionare din CN CFR, Ilie Vlăduţ, fost funcţionar în cadrul Serviciului Aprovizionare din CN CFR, şi Alexandru Nicolae, fost director al Bazei de Aprovizionare Basarab şi coordonator achiziţii al Serviciului Aprovizionare, toţi pentru complicitate la două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi continuată.

Procurorii anticorupţie susţin că, în perioada 2002-2003, inculpatul Necolaiciuc, în calitate de director general al CN CFR, a semnat un număr de 23 de comenzi de achiziţii de piese pentru instalaţii feroviare către SC General COM Electrica SA Bucureşti.

DNA susţine că aceste comenzi au fost semnate cu încălcarea prevederilor legale şi în lipsa oricăror documente care să ateste necesitatea şi oportunitatea achiziţiei, furnizorul nefiind autorizat de către Autoritatea Feroviară Română.

"Comenzile au fost semnate fără derularea unor proceduri de achiziţii publice şi fără încheierea unor contracte prevăzute în mod obligatoriu de lege. Ulterior, inculpatul Necolaiciuc a semnat personal, în mod nelegal, instrumente de plată în valoare totală de aproximativ 5.600.000 de lei, reprezentând contravaloarea unor mărfuri inutile şi cumpărate la suprapreţ şi a acceptat semnarea nelegală de către alte persoane a unor instrumente de plată", precizează anchetatorii.

Sursa citată menţionează că, în demersul său, Mihai Necolaiciuc a fost ajutat de subordonaţii săi, inculpaţi în acelaşi dosar, prin diverse activităţi nelegale, producând un prejudiciu CN CFR de aproximativ 7.200.000 de lei.

De asemenea, în perioada 2002-2003, inculpatul Necolaiciuc, a semnat un număr de 4 comenzi către SC Nurelo PREST COM SRL Târgu Jiu (furnizor neautorizat AFER), cu încălcarea prevederilor legale şi în lipsa oricăror documente care să ateste necesitatea şi oportunitatea achiziţiei.

"Deoarece inculpatul Mihai Necolaiciuc s-a sustras de la urmărirea penală pe tot parcursul acesteia, cu ocazia anchetelor anterioare desfăşurate în alte două dosare penale, Judecătoria sectorului 1 Bucureşti a emis mandat de arestare naţională, europeană şi de urmărire internaţională", se mai arată în comunicatul DNA.

DNA mai menţionează că Mihai Necolaiciuc a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie în alte două dosare penale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor