Autorităţile ucrainene îndeamnă civilii să evacueze oraşul Pokrovsk din cauza apropierii trupelor ruse

Soldaţi ruşi (Getty Images)
Redacţia
17.08.2024

Autorităţile militare din oraşul Pokrovsk din estul Ucrainei au îndemnat vineri civilii să se grăbească să evacueze zona, din cauză că armata rusă se apropie rapid de ceea ce a fost una dintre ţintele-cheie ale Moscovei de luni de zile.

Oficialii din Pokrovsk au afirmat într-o postare pe Telegram că trupele ruse "avansează într-un ritm rapid. Cu fiecare zi care trece este din ce în ce mai puţin timp pentru a strânge lucrurile personale şi a pleca spre regiuni mai sigure", potrivit AP.

Trupele ucrainene au încercat să distragă atenţia militară a Kremlinului de la linia frontului din Ucraina prin lansarea unei incursiuni transfrontaliere îndrăzneţe în regiunea Kursk din Rusia. Dar preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat joi că Pokrovsk şi alte oraşe apropiate din regiunea Doneţk "se confruntă cu cele mai intense atacuri ruseşti".

Urgenţa evacuării civililor din Pokrovsk a scos în evidenţă riscul pe care şi-l asumă Ucraina ducând războiul în Rusia cu atacul din regiunea Kursk, care a început la 6 august.

Atacul este o încercare îndrăzneaţă de schimbare a dinamicii conflictului care durează de 2 ani şi jumătate, dar s-ar putea întoarce împotriva Kievului şi ar putea lăsa apărarea Ucrainei, lipsită de forţe pe linia frontului, la mila Rusiei. Forţele Kremlinului au avut un avans pe câmpul de luptă şi forţe superioare în regiunea Doneţk din estul Ucrainei încă din primăvară.

Ucraina pariază că poate face faţă presiunii asupra resurselor sale implicate în atacul din Kursk fără a sacrifica Doneţk. Rusia pare să creadă că poate stăpâni incursiunea fără a fi nevoită să se relaxeze în Doneţk.

Statele Unite nu cred că Ucraina poate controla teritoriul confiscat în Kursk pe termen lung, a declarat un oficial american care a vorbit sub rezerva anonimatului din cauză că nu era autorizat să comenteze public pe această temă.

Oficialul a mai spus că ruşii nu au desfăşurat încă un număr semnificativ de trupe departe de Ucraina şi în Kursk pentru a încerca să respingă operaţiunea ucraineană. Dar oficialii americani cred că o astfel de redistribuire sau o creştere a forţelor ruse din altă parte se va întâmpla în mod inevitabil şi probabil va fi capabilă să respingă forţele ucrainene, a continuat oficialul.

Înaintarea lentă a Rusiei prin Doneţk în acest an a fost costisitoare în termeni de trupe şi blindate, dar câştigurile sale au crescut.

Pokrovsk, care avea înainte de război o populaţie de aproximativ 60.000 de locuitori, este una dintre principalele fortăreţe defensive ale Ucrainei şi un nod logistic cheie în regiunea Doneţk. Capturarea sa ar compromite capacităţile defensive şi rutele de aprovizionare ale Ucrainei şi ar aduce Rusia mai aproape de obiectivul său declarat de a captura întreaga regiune Doneţk.

Oficialii din Pokrovsk s-au întâlnit cu locuitorii pentru a le oferi detalii logistice privind evacuarea. Oamenilor li s-a oferit adăpost în vestul Ucrainei, unde vor fi găzduiţi în dormitoare şi case separate pregătite pentru ei.

Între timp, la Kursk, comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a declarat vineri că trupele ucrainene au avansat cu 1-3 kilometri mai adânc în teritoriul rus. El a afirmat la începutul acestei săptămâni că Ucraina controla mai mult de 1.000 de kilometri pătraţi în interiorul Rusiei, dar Moscova contestă afirmaţia, care nu a putut fi verificată independent.

Generalul Sîrski a mai spus că Ucraina continuă să captureze soldaţi ruşi în timpul incursiunii pentru a crea un "fond de schimb" de prizonieri care să fie schimbaţi cu prizonieri de război ucraineni, deşi rămâne neclar câţi au fost capturaţi. Miercuri, Comisarul parlamentului ucrainean pentru drepturile omului, Dmitri Lubineţ, a declarat că a vorbit cu omologul său rus, Tatiana Moskalkova, despre un posibil schimb de prizonieri de război.

Ministerul rus al Apărării a declarat vineri că armata a respins încercările de avans ale Ucrainei în zonele Gordeev, la aproximativ 25 de kilometri vest de Sudzha, şi Russkoe Porechnoie, la 13 kilometri nord de Sudzha.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că Ucraina a distrus un pod peşte râul Seim în districtul Gluşkovski cu rachete HIMARS de fabricaţie americană, marcând prima lor utilizare în regiunea Kursk. Declaraţia Mariei Zaharova nu a putut fi confirmată independent.

Agenţia de presă de stat TASS a raportat că distrugerea podului ar împiedica evacuarea locuitorilor din districtul Gluşkovski.

Organizaţia rusă Frontul Poporului a anunţat că doi dintre lucrătorii săi voluntari au fost ucişi de bombardamentele ucrainene în regiunea Kursk, în timp ce se aflau într-o misiune de evacuare a locuitorilor.

Şi în oraşul Doneţk, ocupat de Rusia, un hipermarket a fost distrus într-un incendiu după ce a fost lovit de focul ucrainean, potrivit oficialilor locali. Unsprezece persoane au fost rănite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor