Republicanii şi democraţii din Camera Reprezentanţilor cer demisia şefei Secret Service

Directorul Serviciului Secret al SUA, Kimberly Cheatle, depune mărturie în faţa Comitetului de Supraveghere şi Responsabilitate al Camerei Reprezentanţilor pe 22 iulie 2024. (Getty Images)
Redacţia
23.07.2024

Directoarea Secret Service, Kimberly Cheatle, a respins apelurile bipartizane de a demisiona pentru deficienţele de securitate care au permis unui potenţial asasin să îl rănească pe candidatul republican la preşedinţie, Donald Trump, şi a iritat legislatorii refuzând să ofere detalii despre incident.

Potrivit Reuters, preşedintele Comitetului de Supraveghere al Camerei Reprezentanţilor din SUA, James Comer (R-Kentucky), şi reprezentantul Jamie Raskin (D-Maryland), de obicei foarte divizaţi în privinţa majorităţii problemelor, i-au cerut fiecare lui Cheatle să demisioneze.

„Această comisie nu este cunoscută pentru exemplul său de bipartizanat şi cred că astăzi ne-am unit în unanimitate în dezamăgirea noastră. Nu avem încrederea că puteţi conduce”, i s-a adresat Comer şefei Secret Service.

Citiți și Atentatul asupra lui Trump. Şefa Secret Service, despre prestaţia agenţiei: Am eşuat în misiunea de a-l proteja

Kimberly Cheatle „a pierdut încrederea Congresului într-un moment foarte urgent şi delicat din istoria ţării, iar noi trebuie să trecem foarte repede peste această situaţie”, a declarat Raskin.

Pe parcursul a mai mult de patru ore şi jumătate de proceduri adesea controversate, Cheatle a numit atacul armat din 13 iulie, din Butler, Pennsylvania, „cel mai semnificativ eşec operaţional al Secret Service din ultimele decenii”, comparându-l cu tentativa de asasinare a fostului preşedinte Ronald Reagan din 1981.

Dar ea a respins în mod repetat apelurile de a demisiona, spunând la un moment dat: „Cred că sunt cea mai potrivită persoană pentru a conduce Secret Service în acest moment”.

Citiți și Atentatul asupra lui Trump. Forţele de ordine l-au văzut pe atacator cu o jumătate de oră înainte ca acesta să tragă

Audierea de luni a marcat prima rundă de examinare din partea Congresului a tentativei de asasinat de la mitingul electoral în aer liber din Butler, Pennsylvania. Trump a fost rănit la ureche, un participant la miting a fost ucis iar altul rănit.

Presupusul atacator, Thomas Crooks, în vârstă de 20 de ani, asistent la un azil de bătrâni, a fost ucis de forţele de ordine. Nu este clar motivul atacului.

Miercuri, directorul FBI, Christopher Wray, se va prezenta în faţa Comisiei Juridice a Camerei Reprezentanţilor. Preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, urmează, de asemenea, să prezinte un grup de lucru bipartizan care să servească drept punct de legătură pentru investigaţiile Camerei.

Citiți și Pasarea responsabilităţii? Şefa Secret Service afirmă că poliţia locală se afla în clădirea folosită de atacatorul lui Trump

În faţa afirmaţiilor republicanilor potrivit cărora Secret Service a refuzat resurse pentru a-l proteja pe Trump, Cheatle a declarat că nivelul de securitate pentru fostul preşedinte a crescut înainte de atacul armat.

„Nivelul de securitate pentru fostul preşedinte a crescut cu mult înainte de campanie şi a crescut constant pe măsură ce ameninţările evoluau”, a declarat Cheatle.

Ea a adăugat că Secret Service a asigurat securitatea solicitată de campania lui Trump pentru miting.

Dar Cheatle a refuzat în repetate rânduri să răspundă întrebărilor republicanilor şi democraţilor evident frustraţi cu privire la perimetrul de securitate, ce ştiau oficialii despre potenţialele ameninţări şi deciziile pe care le-au luat, precum şi comportamentul suspect al agresorului.

Citiți și Serviciul Secret al SUA neagă că echipa lui Trump ar fi cerut suplimentarea securităţii, dar i-a fost refuzată

„Spuneţi-ne ce a mers prost. Spuneţi-ne şi nu încercaţi să vă jucaţi cu noi”, a insistat reprezentantul republican Pete Sessions.

Cheatle a declarat că doreşte să furnizeze informaţii concrete, dar a citat mai multe investigaţii în curs, inclusiv o anchetă internă care urmează să fie finalizată în termen de 60 de zile.

Legislatorii din ambele partide au respins ideea unei amânări de 60 de zile şi au acuzat-o pe Cheatle că a obstrucţionat Congresul.

Într-un schimb de replici aprins, reprezentanta Nancy Mace (R-SC) i-a spus lui Cheatle că este „plină de mizerii astăzi”, după ce aceasta a continuat să dea răspunsuri vagi sau să nu răspundă la întrebări punctuale.

Mace: Bine. Serviciile secrete cooperează pe deplin cu comitetul nostru?

Cheatle: Da.

Mace: Bine. Spuneţi că cooperaţi pe deplin cu acest comitet? Pe 15 iulie, acest comitet v-a trimis o listă de cereri de informaţii pe care le doream. A furnizat Secret Service acestui comitet o listă completă a tuturor forţelor de ordine care au fost acolo în acea zi? Aţi făcut acest lucru? Aţi furnizat o listă Comitetului de supraveghere? Da sau nu?

Cheatle: Va trebui să vă răspund la această întrebare.

Mace: Acesta este un nu. Aţi furnizat acestui comitet toate înregistrările audio şi video pe care le deţineţi, aşa cum v-am cerut la 15 iulie? Da sau nu?

Cheatle: Va trebui să revin la dumneavoastră.

Mace: Acesta este un nu. Sunteţi plină de mizerii astăzi. Sunteţi complet lipsită de onestitate.

Poate cea mai uluitoare a fost admiterea faptului că Serviciul Secret nu are înregistrări ale comunicaţiilor radio de la 13 iulie.

De asemenea, Cheatle a recunoscut că a folosit aplicaţii criptate pe telefonul personal pentru a desfăşura activităţi oficiale şi nu a reuşit să prezinte o cronologie a evenimentelor la audiere.

Când a fost întrebată dacă trăgătorul, Thomas Matthew Crooks, a acţionat singur, Cheatle s-a referit la FBI.

Într-un schimb amuzant de replici cu democrata californiană Ro Khanna, Kimberly Cheatle nu şi-a dat seama că directorul Serviciului Secret din timpul tentativei de asasinat asupra lui Ronald Reagan a demisionat, în timp ce ea refuză să demisioneze.

Citiți și Atentatul împotriva lui Trump - fondatorul companiei Blackwater dezmembrează prestaţia Serviciului Secret

„Ideea ca un raport să apară în 60 de zile, când nivelul de ameninţare este atât de ridicat în Statele Unite, indiferent de partid, nu este acceptabilă”, s-a enervat reprezentanta democrată Alexandria Ocasio-Cortez.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor