Pasarea responsabilităţii? Şefa Secret Service afirmă că poliţia locală se afla în clădirea folosită de atacatorul lui Trump

Directorul Secret Service al SUA, Kimberly Cheatle (Kamil Krzaczynski/Agence France-Presse/Getty Images)
Jack Phillips
16.07.2024

Directoarea Serviciului Secret al SUA, Kimberly Cheatle, a declarat marţi că poliţişti locali se aflau în interiorul unei clădiri în momentul în care un trăgător aflat pe acoperiş a deschis focul asupra fostului preşedinte Donald Trump, sâmbătă, în Pennsylvania.

"Era poliţie locală în acea clădire - era poliţie locală în zonă care era responsabilă de perimetrul exterior al clădirii", a declarat ea pentru ABC News într-un interviu exclusiv, referindu-se la ofiţerii de la Departamentul de Poliţie Butler.

Citiți și Republicanii investigaseră de luni bune Serviciile Secrete, înainte de atentatul împotriva lui Trump

Directoarea, care a confirmat în interviu că nu intenţionează să demisioneze din funcţia sa, a declarat că agenţia sa "a oferit sprijinul pentru locul respectiv" şi a confirmat că Secret Service "a fost responsabil pentru perimetrul interior" al mitingului la care a vorbit fostul preşedinte Trump.

Secret Service a solicitat, de asemenea, asistenţă din partea poliţiei locale pentru a securiza perimetrul exterior, indicând că securitatea clădirii utilizate de atacator, Thomas Matthew Crooks, a fost asigurată de departamentul de poliţie local.

Citiți și Ancheta atentatului asupra lui Trump. FBI a reuşit să acceseze telefonul atacatorului

Secret Service este entitatea însărcinată cu protejarea liderilor americani, inclusiv a foştilor preşedinţi şi vicepreşedinţi, precum şi a membrilor familiilor acestora. Însă, uneori, agenţia colaborează cu parteneri locali sau statali de aplicare a legii pentru a asigura securitatea.

"Secret Service are sarcina imensă de a proteja actualii şi foştii lideri ai democraţiei noastre. Este o responsabilitate pe care o iau incredibil de în serios şi sunt hotărâtă să îmi îndeplinesc această misiune", a transmis Cheatle într-un comunicat, primul de la tentativa de asasinat de sâmbătă.

Imaginile video filmate în jurul mitingului, precum şi martorii care au vorbit cu The Epoch Times indică faptul că un bărbat cu o armă a fost văzut pe acoperişul clădirii înainte de tentativa de asasinat. Unii au spus că au alertat ofiţerii de poliţie cu privire la individul respectiv.

Citiți și Trump îl alege pe J.D. Vance drept vicepreşedinte

Răspunzând cu privire la aceste rapoarte, Cheatle a declarat că a existat o "perioadă foarte scurtă" între rapoartele privind trăgătorul şi momentul în care acesta a deschis focul.

"Căutarea acelei persoane, găsirea, identificarea şi, în cele din urmă, neutralizarea sa au avut loc într-o perioadă foarte scurtă, ceea ce face lucrurile foarte dificile", a declarat şefa agenţiei.

The Epoch Times a contactat marţi Departamentul de Poliţie Butler şi Secret Service pentru comentarii.

Pe fondul controversei cu privire la agenţia sau departamentul care ar fi trebuit să se ocupe de securitatea clădirii, Secret Service a emis o declaraţie marţi dimineaţă, negând afirmaţiile potrivit cărora ar atribui vina şi s-ar sustrage de la responsabilitate.

Citiți și 10 întrebări fundamentale despre atentatul împotriva lui Trump

"Agenţia noastră se bazează pe sprijinul ofiţerilor de poliţie curajoşi şi al partenerilor locali. Suntem profund recunoscători pentru angajamentul lor neclintit şi pentru curajul lor. Orice aluzie contrară este pur şi simplu falsă", a declarat purtătorul de cuvânt al Secret Service, Anthony Guglielmi.

Dar un sindicat al poliţiei, Fraternal Order of Police (FOP), a luat apărarea Departamentului de Poliţie din Butler în urma declaraţiilor agenţiei federale cu privire la securitatea mitingului.

"Indiferent ce s-a întâmplat în Butler, nu a fost un eşec al ofiţerilor locali, de stat sau federali de pe teren care au răspuns la focurile de armă trase asupra fostului preşedinte Trump. Ei au acţionat eroic şi şi-au pus vieţile în pericol pentru a-i proteja pe toţi cei prezenţi la eveniment şi trebuie să recunoaştem acest lucru", a menţionat preşedintele FOP, Patrick Yoes, într-o declaraţie.

Citiți și Serviciul Secret al SUA neagă că echipa lui Trump ar fi cerut suplimentarea securităţii, dar i-a fost refuzată

"Acesta este un eşec la nivel de management sau de comandă care nu a reuşit să acopere o vulnerabilitate evidentă în securitatea acestui eveniment".

Într-o conferinţă de presă susţinută sâmbătă după tentativa de asasinat, reporterii l-au întrebat pe locotenent-colonelul George Bivens de la Poliţia de Stat din Pennsylvania care agenţie era responsabilă de securitatea la locul mitingului.

"Secret Service are întotdeauna conducerea în ceea ce priveşte securizarea unui astfel de eveniment, dar apoi lucrează foarte îndeaproape [...] Urăsc să folosesc cuvântul rutină, dar este o chestiune “destul de obişnuită pentru toate agenţiile noastre să lucreze împreună cu Secret Service", a declarat Bivens reporterilor, adăugând că locul de desfăşurare, potenţialele ameninţări şi resursele sunt factori în aceste decizii.

Citiți și Atentatul împotriva lui Trump - fondatorul companiei Blackwater dezmembrează prestaţia Serviciului Secret

"Dar ei sunt cei care conduc securitatea", a specificat el.

După incident, fostul preşedinte a declarat că un glonţ tras de atacator, identificat de FBI drept Thomas Matthew Crooks, în vârstă de 20 de ani, i-a străpuns partea superioară a urechii drepte. El a participat luni la prima seară a Convenţiei naţionale republicane din Milwaukee, părând nevătămat, cu excepţia unui bandaj mare pe ureche.

Corey Comperatore, în vârstă de 50 de ani, a fost împuşcat şi ucis în incident în timp ce încerca să-i protejeze pe membrii familiei sale de focurile de armă, au confirmat oficiali ai poliţiei de stat, menţionând că alte două persoane au fost rănite şi se pare că sunt în stare stabilă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor