Atacurile USL-ului la adresa statului de drept în vizorul Europei. Traian Băsescu se întâlneşte cu José Manuel Barroso

Preşedintele Traian Băsescu face, vineri, o vizită de lucru la Comisia Europeană (CE), în cursul căreia are programat un dejun de lucru cu preşedintele CE, José Manuel Barroso. Preşedintele va ajunge la Bruxelles la ora 13.30 iar la ora 14.30 va susţine o declaraţie comună de presă cu domnul Barroso.
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)
Loredana Diacu
14.02.2014

Preşedintele Traian Băsescu face, vineri, o vizită de lucru la Comisia Europeană (CE), în cursul căreia are programat un dejun de lucru cu preşedintele CE, José Manuel Barroso. Preşedintele va ajunge la Bruxelles la ora 13.30 iar la ora 14.30 va susţine o declaraţie comună de presă cu domnul Barroso.

Vizita preşedintelui Băsescu are loc la doar o zi după ce PPE, cel mai mare şi influent partid din Parlamentul European, din care face parte şi José Manuel Barroso, a adoptat o rezoluţie prin care Comisiei Europeane i se solicită să monitorizeze acţiunile Guvernului şi Parlamentului României pentru a preveni orice abatere de la statul de drept.

În rezoluţia adoptată pe 13 februarie 2014, Preşedinţia Partidului Popular European şi-a exprimat îngrijorarea faţă de încercările coaliţiei de la guvernarea României, "care cuprinde Partidul Social Democrat (PSD) şi Partidul Naţional Liberal (PNL), de a decriminaliza corupţia politică din România".

Încercările de a nu îi mai trage la răspundere pe preşedintele ţării, senatorii, membrii camerelor precum şi pe avocaţi, pentru abuz de putere, mită, conflicte de interese şi alte crime de corupţie sunt împotriva principiilor fundamentale ale statului de drept, se arată în rezoluţia PPE.

Liderii celui mai influent partid european, din care fac parte preşedintele Comisiei Europene şi Consiliului European şi 17 şefi de sate şi guverne din UE (printre care şi Traian Băsescu) au considerat Modificările aduse Codului Penal în marţea neagră din Parlament drept "un atac direct la adresa statului de drept" şi o continuare a încercărilor precedente ale PSD şi PNL de a afecta funcţionarea justiţiei în România.

Membrii PPE au criticat, de asemenea, modul prin care executivul şi majoritatea parlamentară USL au încercat să încalce statul de drept prin încercarea de a oferi parlamentarilor „super” imunitate şi de a elimina incompatibilităţile pentru legiuitori.

Guvernul şi Parlamentul în vizorul întregii Europe

În consecinţă, PPE a făcut apel la Comisia Europeană să monitorizeze acţiunile Guvernului şi Parlamentului României şi a invitat organizaţiile independente, cum ar Consiliul Europei şi OSCE, să urmărească îndeaproape compatibilitatea modificărilor legislative aduse Codului Penal de către USL cu Convenţia Penală Privind Corupţia a Consiliului Europei şi cu alte standarde internaţionale ratificate de România.

PPE a lansat un apel către Partidului Socialiştilor Europeni (PES) şi Alianţei Liberalilor şi Democraţilor din Europa (ALDE), să-şi exprime o poziţie publică oficială cu privire la acţiunile partidelor lor membre din România, declarând că se aşteaptă ca partidele membre PES şi ALDE să apere instituţiile şi principiile Europene şi să se abţină de la un comportament eurosceptic.

PPE, a solicitat, de asemenea, Guvernului României şi Majorităţii Parlamentare să se abţină de la orice schimbări ale legilor achiziţiilor publice care ar fi în contradicţie cu legislaţia Europeană şi a făcut apel către partidele de guvernământ din România să nu pună în pericol stabilitatea economică a României, atinsă prin eforturile imense ale populaţiei în timpul guvernelor de centru dreapta conduse de PDL. Orice încercări de încetinire a reformelor economice şi a stabilităţii fiscale va duce la consecinţe negative pentru cetăţenii români, atrage atenţia PPE.

PPE atrage atenţia că va continua să monitorizeze cu mare atenţie evoluţiile politice din România, solicitând partidelor aflate la Guvernare să nu facă niciun abuz şi să nu deturneze România de la calea sa Europeană.

Lista liderilor PPE: http://www.epp.eu/leaders

Reamintim, de asemenea, că înainte de plecarea la Bruxelles, Traian Băsescu a avut o conversaţie telefonică cu Vicepreşedintele SUA, Joe Biden. Potrivit unui comunicat postat pe site-ul Casei Albe, Vicepreşedintele Biden a discutat cu preşedintele Băsescu despre evoluţii regionale şi şi-a "exprimat aprecierea faţă de contribuţiile continue ale României în cadrul misiunilor NATO".

"Statele Unite au un interes profund pentru succesul României ca un partener democratic, cu o preeminenţă puternică a statului drept, în continuarea responsabilităţilor noastre globale împărtăşite şi a parteneriatului nostru strategic", se mai arată în comunicatul Casei Albe.

Reamintim că Joe Biden i-a atras personal atenţia premierului Victor Ponta, cu ocazia vizitei întreprinse de acesta la Washington în octombrie 2013, că este vital ca Justiţia să funcţioneze "independent şi eficient" în România. "Recomandarea" lui Biden veanea după revocarea considerată abuzivă a procurorului Papici din funcţia de la DNA, act la care a reacţionat şi ambasada SUA din România la momentul respectiv, exprimându-şi stima pentru procurorul demis.

La scurtă vreme după vizita lui Ponta în SUA, vicepreşedintele SUA l-a sunat pe Traian Băsescu, al cărui nume, conform lui Ponta, "nici n-ar fi fost pomenit la Washington", Biden încredinţându-i lui V. Ponta răspunderea pentru apărarea statului de drept.

Redăm rezoluţia PPE:

Preşedinţia Partidului Popular European este îngrijorată de încercările coaliţiei de la guvernarea României, care cuprinde Partidul Social Democrat (PSD) şi Partidul Naţional Liberal (PNL), de a decriminaliza corupţia politică din România.

Încercările de a nu mai trage la răspundere preşedintele ţării, senatorii, membrii camerelor precum şi avocaţii, pentru abuz de putere, mită, conflicte de interese şi alte crime de corupţie sunt împotriva principiilor fundamentale ale statului de drept.

Aceste schimbări ale Codului Penal sunt un atac direct la adresa statului de drept şi constitue o continuare a încercărilor precedente ale PSD şi PNL de a afecta funcţionarea justiţiei în România.

Alte schimbări prin care executivul şi majoritatea parlamentară USL au mai încercat să încalce statul de drept includ: încercarea de a oferi parlamentarilor „super” imunitate şi de a elimina incompatibilităţile pentru legiuitori, în acelaşi timp în care refuzau să aplice sentinţe ale Curţii Supreme de Justiţie pe motivul incompatibilităţii şi încetării mandatelor, modificarea legii constituţionale fără să ţină cont de statul de drept şi democraţie şi încălcarea voinţei suverane a poporului

Astfel

Cerem Comisiei Europene să monitorizeze acţiunile guvernului şi parlamentului României şi să prevină orice deviere de la statul de drept, conform competenţei sale.

Invităm organizaţiile independente precum Consiliul European şi OSCE să compare atent compatibilitatea acelor schimbări de lege cu Convenţia Consiliului European a Codului Penal asupra Corupţiei şi alte standarde internaţionale ratificate de România.

Cerem guvernului României şi majorităţii parlamentare să se abţină de la orice modificări ale legilor asupra achiziţiilor publice care ar putea contrazice legislaţia europeană.

Cerem Comisiei Europene să se asigure că achiziţiile publice în toate statele membre urmează cerinţele de transparenţă şi eficienţă ale legii Uniunii Europene. Cerem conducerii Partidului Socialist European (PSE) şi Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE) să exprime public o poziţie oficială faţă de acţiunile partidelor membre respective din România.

Aşteptăm că membrii PSE şi ALDE să apere instituţiile şi principiile europene şi să se abţină de la comportamentul eurosceptic. Solicităm partidelor de guvernământ din România să nu pună în pericol stabilitatea economică a României atinsă prin eforturile uriaşe ale populaţiei române în timpul guvernelor de centru-dreapta conduse de PDL.

Orice încercări de a reexamina reformele economice şi stabilitatea fiscală va duce la consecinţe negative pentru poporul român. Vom continua să monitorizăm cu mare atenţie desfăşurarea evenimentelor

Notă:

În prezent, PPE cuprinde un număr total de 73 de partide membre cu drepturi depline, membre asociate şi membre cu statut de observator din 40 de ţări europene, alcătuind astfel cea mai numeroasă familie politică din Europa.

Preşedinţii Comisiei Europene şi Consiliului European, conducătorii de stat şi de guvern din 12 state UE şi 5 non UE, 13 membri ai Comisiei Europene şi grupul majoritar în Parlamentul European sunt membri PPE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor