Premierul Ponta nu vrea să-şi asume răspunderea pentru ruperea USL
alte articole
Victor Ponta a declarat joi, într-un interviu acordat Agerpres că NU doreşte să se rupă USL. Făcând un apel la "înţelepciune" şi "principii" Ponta i-a criticat pe politicienii războinici "de nivelul doi" Dragnea şi Iohannis. care au făcut afirmaţii de natură să tensioneze relaţiile în USL şi a afirmat că, în calitate de prim-ministru şi preşedinte al PSD îşi doreşte "categoric" ca USL să rămână unit şi ca Guvernul să rămână cu sprijinul USL.
"Principiile" invocate de premierul Ponta pentru menţinerea USL sunt respectarea promisiunii făcute electoratului în 2012, dorinţa de a avea un "trend" economic bun în anul 2014, stabilitatea politică şi, "evident dorinţa de a avea "o majoritatea cât mai solidă şi cât mai stabilă."
Premierul Ponta l-a criticat pe Klaus Iohannis, propunerea PNL-ului pentru poziţiile de ministru de Interne şi vicepremier, afirmând că pretenţia acestuia de a-i cere să aleagă între PNL şi PC este "incorectă", pentru că Uniunea Social Liberală înseamnă în egală măsură toate cele patru partide care au stat la baza formării şi au candidat împreună şi anume PSD, PNL, PC şi UNPR.
"Evident, PSD e un partid mai puternic, cu mai mulţi alegători şi mai mulţi reprezentanţi decât PNL, de exemplu", a anunţat premierul iar " PNL, categoric, este un partid mai puternic decât PC şi UNPR" însă nu ar trebui făcute diferenţieri între partide căci acestea - deşi ar fi în favoarea PSD-ului - ar fi în defavoarea ideii de USL.
Premierul şi-a exprimat convingerea că diferendele din USL vor fi soluţionate după ce va discuta cu "domnul Antonescu." Cei ce fac declaraţii războinice, respectiv Iohannis şi Dragnea, vicepremierul PSD, greşesc.
"Deci dacă nivelul doi din partidele noastre e mai războinic, cred că greşesc amândoi — şi domnul Iohannis, şi domnul Dragnea — fiind atât de războinici şi cred că înţelepciunea şi responsabilitatea celor care am format USL în urmă cu trei ani şi care ne-am asumat, în primul rând, în faţa oamenilor, principiile USL trebuie să învingă", a declarat Ponta pentru Agerpres.
Ponta a corectat şi declaraţiile belicoase ale socrului său, senatorul PSD Ilie Sârbu, care a avertizat că o eventuală majoritate USD l-ar putea înlocui Antonescu din funcţia de preşedinte al Senatului: "Cred că a fost doar un răspuns la o anumită tensiune şi pot să vă spun că nu, PSD nu ia niciodată nicio funcţie care nu-i aparţine" a declarat premierul.
Premierul Ponta a evitat să răspundă la întrebările legate de o posibilă candidatură a sa la preşedinţie în acest an, preferând să enumere lunga listă de priorităţi pe care le are în prezent: negocieri cu FMI, Armată, Poliţie, lucruri care se întâmplă la spitale etc.
Victor Ponta a mai declarat că reprezentanţii PC, partidul lui Dan Voiculescu, patronul Antenelor, nu sunt dispuşi să renunţe la ideea ce a îl avea pe Daniel Constantin vicepremier, afirmând că propunerea numirii lui Constantin în această funcţie nu a pornit de la conservatori.
"Nu e propunerea lor, vreau să fiu foarte clar. Propunerea restructurării Guvernului a aparţinut domnului Antonescu pentru ca domnul Iohannis să poată fi şi ministru de Interne şi viceprim-ministru coordonator al ministerelor economice, deci practic o altă poziţie a Guvernului, iar eu am spus că sunt de acord, că e un lucru bun să-l avem pe domnul Iohannis şi ca ministru de Interne şi ca viceprim-ministru, dar că, atunci, evident, pe baza experienţei de aproape doi ani de funcţionare a Guvernului, vreau să folosim momentul în care cerem votul colegilor noştri parlamentari pentru a aşeza Guvernul pe nişte poziţii care să ne asigure în 2014 stabilitate şi responsabilitate. Când ne înţelegem toţi patru, că aici nu putem să ne înţelegem doar PSD cu PNL sau... trebuie să fim de acord toţi patru. Când ne înţelegem toţi patru, atunci e foarte clar că mergem în Parlament şi cerem votul colegilor noştri."
În contextul în care Ilie Sârbu a ameninţat ieri că PSD-ul poate face ce schimbări vrea în senat (în condiţiile în care noua alianţă electorală PSD-PC-PUNR, numită USD are nevoie de încă 2 voturi, de la independeţi sau UDMR pentru a controla tot ce se întâmplă în respectivul for), Premierul Ponta a mai declarat că relaţiile sale cu UDMR-ul sunt bune şi a vorbit despre Guvern exprimându-se în numele USD.
Reamintim că preşedintele PNL, încă prezidenţiabil al USL-ului şi partener de guvernare cu PSD, l-a somat pe premierul Ponta să decidă până luni dacă mai face guvern în continuare cu PNL sau "îşi despart drumurile." Crin Antonescu l-a somat pe Victor Ponta să aleagă între el şi consevatori.
La fel ca şi Ponta, Antonescu a declarat că nu îşi doreşte să se rupă USL-ul, însă PNL nu va sta "cuminţel" să vadă cum Guvernul este transformat într-o "moşie a lui Ponta."
"Ideea de a schimba regulile jocului, de a impune alte raporturi politice în interiorul unei Uniuni care a avut un program şi o structură de organizare foarte clară, pe care le-a respectat până acum, poate să împingă la ruperea Uniunii. Noi nu vrem să rupem Uniunea, noi am făcut nişte propuneri în limitele înţelegerii iniţiale, pe locurile noastre. Impasul din acest moment ţine de încercarea domnului Ponta de a impune o altă structură a Guvernului, cu alt număr de vicepremieri, cu alte raporturi de forţă, ceea ce sigur că pentru noi nu este acceptabil”, a explicat Antonescu, care nu vrea sub nicio formă să-l accepte pe Daniel Constantin vicepremier, alături de Klaus Iohannis, primarul de Sibiu.