Capăt de linie. Antonescu îi dă ultimatul lui Ponta: Până luni să decidă dacă mai doreşte guvern cu PNL

Crin Antonescu, preşedinte PNL
Crin Antonescu, preşedinte PNL (Epoch Times România)

După o zi plină de declaraţii dure şi ameninţări, preşedintele liberalilor Crin Antonescu a declarat, joi seară, la postul B1 Tv, că premierul Victor Ponta trebuie să decidă până luni dacă mai face guvern în continuare cu PNL, sau îşi despart drumurile.

„Domnul premier Ponta are de răspuns până luni dacă doreşte să mai facă guvern în continuare cu PNL, cu Iohannis vicepremier sau doreşte să construiască o altă alianţă cu Voiculescu, cu Oprea, cu Constantin, cu cine doreşte. Atunci să spună foarte clar lucrul acesta să ştim fiecare pe ce drum mergem”, a declarat Crin Antonescu.

„Nu suntem în situaţia de a accepta condiţii de la domnul Ponta”, a subliniat Antonescu, făcând referire la formula de restructurare a Guvernului propusă de premier, respectiv ca fiecare partid să aibă câte un vicepremier.

În cadrul unei intervenţii telefonice la Antena 3, liderul PNL a a subliniat că nu va accepta transformarea USL într-un fel de moşie a lui Ponta.

„Un singur lucru trebuie să fie clar şi pentru Victor Ponta, şi pentru Ilie Sârbu, şi pentru Daniel Constantin, şi pentru toată lumea: PNL a făcut în anumite condiţii şi a cerut votul românilor pentru USL. Dacă cineva crede că PNL, cuminţel aşa, va accepta transformarea USL într-un fel de moşie a lui Victor Ponta sau într-un fel de USD mai mare, se înşală”, a precizat acesta.

Antonescu îl critică pe Ponta pentru că a schimbat regulile jocului şi vrea să impună un alt număr de premier, schimbând raporturile de forţă, lucru inacceptabil pentru liberali.

„Ideea de a schimba regulile jocului, de a impune alte raporturi politice în interiorul unei Uniuni care a avut un program şi o structură de organizare foarte clară, pe care le-a respectat până acum, poate să împingă la ruperea Uniunii. Noi nu vrem să rupem Uniunea, noi am făcut nişte propuneri în limitele înţelegerii iniţiale, pe locurile noastre. Impasul din acest moment ţine de încercarea domnului Ponta de a impune o altă structură a Guvernului, cu alt număr de vicepremieri, cu alte raporturi de forţă, ceea ce sigur că pentru noi nu este acceptabil”, a explicat Antonescu.

În cursul zilei, preşedintele executiv al PSD, vicepremierul Liviu Dragnea, a precizat că noua alianţă Uniunea Social Democrată (USD) - PSD PC UNPR - poate asigura guvernarea, aritmetic vorbind, şi fără PNL.

„Nu vrem să excludem PNL, dar se poate guverna şi fără!”, a declarat Dragnea.

În replică, Antonescu a precizat: „Noi am avut o înţelegere iniţială în faţa alegătorilor români, care s-a stabilit în anumiţi termeni. Dacă domnul Dragnea constată astăzi că are majoritatea singur, aşa cum constată şi domnul Sârbu, cu un aer ameninţător, dânşii nu au decât să renunţe la înţelegerea iniţială a USL şi să folosească această majoritate şi să facă alt guvern. Nu e nicio problemă, dar nu putem fi noi acuzaţi că vrem să rupem înţelegerea iniţială. Noi sub ameninţare şi sub şantaj nu lucrăm. Noi nu am cedat ani de zile, din opoziţie fiind, ameninţărilor de tot felul ale lui Traian Băsescu, nu o să cedăm la ameninţările domnului Dragnea”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne