Putin: Partidul Unic reinventat
Frontul Poporului Rus (ONF) a fost creat luna trecuta intr-o miscare-surpriza a lui Putin, primul ministru si liderul necontestat al Rusiei, care nu are un scop clar in afara rebotezarea partidului Rusia Unita, acuzat de coruptie, inainte de alegerile din decembrie.
Fostul presedinte Putin, si-a petrecut de atunci cateva saptamani calatorind prin tara si invitand pe toata lumea din sindicate si organizatii de tineret si alte partide sa i se alature.
Conceptul in sine pare sa vina direct din cosmarul comunist, platforma lui Putin fiind foarte departe de regulile democratiei. El a anuntat crearea Frontului (un nume care ar trebui sa le dea romanilor dureri de cap) in Volgograd, fostul Stalingrad, in jurul aniversarii victoriei la inceputui lui mai.
Putin, in discursul sau de atunci a anuntat ca invita sindicatele si organizatiile non-guvernamentale sa devina parte a acestei organizatii-umbrela - promitandu-le chiar locuri in Parlament, intr-o miscare care transcende cele mai elementare reguli ale democratiei.
"Frontul" a capatat o noua dimensiune in aceasta luna cand premierul a incurajat intreprinderile de stat si private sa formeze celule ale Frontului in fabrici.
"Nu exista o interdictie clara a colectivelor de muncitori care sa le opreasca sa formeze organizatii publice", a declarat purtatorul de cuvant al lui Putin, Dimitri Peskov, pentru revista de afaceri Kommersant. "Iar tot ceea ce nu este interzis, este permis."
Strans uniti in jurul Partidului
Rezultatele au fost rapide si dramatice: un reprezentant al Frontului a declarat ca mai mult de 500 de organizatii de stat au voluntariat serviciile companiilor lor, in timp ce ziarul Vedomosti a raportat ca exista numeroase dezbateri in firme mari cum ar fi Gazprom.
"Cei mai multi reprezentanti ai intreprinderilor industriale chestionati de Vedomosti doresc sa se alature Frontului", relateaza Vedomosti.
Frontul este vazut ca vehiculul lui Putin de intoarcere la Kremlin si forteaza mana multora, dorindu-se un val impotriva candidaturii lui Medvedev.
Destul de multi par sa incline catre Putin. Sindicatul de Afaceri Siberian si-a inscris cei 40.000 de muncitori in grupul sau saptamana trecuta, in timp ce vicepresedintele Sindicatului Inginerilor din Rusia incearca acum sa se asigure ca fabricile principale de autovehicule se inscriu si ele.
Cei care se alatura frontului "doresc sa traiasca in armonie cu restul tarii in loc sa moara de unii singuri", a declarat seful comitetului economic al Camerei Inferioare a parlamentului, Ievgeni Fiodorov, pentru media rusa. "Daca o afacere doreste sa moara sau este sinucigasa, atunci ar trebui sa nu sustina tara si sa se grupeze in jurul ideii de front", a adaugat membrul partidului de la conducere.
Franchetea unor asemenea remarci ii face pe multi sa isi aduca aminte de era sovietica in care oricine dorea avansare in cariera trebuia sa fie membru al Partidului Comunist. Idei precum confuzia dintre "partidul unic" si stat, sau tara, au fost indelung folosite de comunisti, pentru a raspandi confuzia la nivelul maselor.
"Orase intregi se alatura. Intregi sectoare de economie. Intelege oare (Putin) ce face?" se intreaba scriitorul si jurnalistul Oleg Morozov pe blogul sau.
Unii din sustinatorii cei mai mari ai lui Putin resping comparatia cu era sovietica si arata ca Partidul Rusia Unita de la conducere isi pierde sustinerea.
Rusia Unita acum aduce aminte multora de excesele corupte de putere, iar Putin doreste ca noul front sa aduca un suflu proaspat.
De fapt este vechea tactica perfectata de comunisti de a schimba forma - inslusiv numele partidului - dar a pastra esenta: coruptie si control.
In aceste conditii Putin organizeaza forumul economic de la St Petersburg, dorind sa fie luat in serios de Occident, propulsat de preturile ridicate la petrol.