Corupţia şi cei doi Câini
alte articole
Când ursul atacă stâna, câinii nu se bat", a lansat marţi Cristina Anghel, o doamnă senator din partidul lui Dan Voiculescu - titularul unei condamnări de 5 ani la închisoare- un apel in Parlement către V. Ponta şi Crin Antonescu, cerându-le să nu se bată când Ursul (Băsescu) atacă de la Cotroceni iar coaliţia mai are atât de multe lucruri de făcut. Ca de exemplu, salvarea marilor corupţi din puşcării şi din "ghearele" tribunalelor, a DNA, ANI şi DIICOT.
Dan Voiculescu, Adrian Năstase, Gigi Becali, Cătălin Voicu, Antonie Solomon, Ionel Manţog, Nicolae Mischie, Decebal Traian Remeş, Sebastian Ghiţă, Relu Fenechiu, Liviu Dragnea, Ovidiu Silaghi, Adriean Videanu, Varujan Vosganian cu toţii au nevoie ca USL să functioneze măcar până pe 1 februarie 2014, când legea amnistiei şi graţierii va fi supusă din nou la vot.
Zeci de parlamentari au procese pe rol şi peste 100 de primari şi aleşi locali care sunt cercetaţi pentru conflicte de interese şi au nevoie ca de aer de Legea Amnistiei şi Graţierii şi de validarea modificărilor Codului Penal, votate marţi, 10 decembrie în Parlament.
Frica şi Interesul poartă fesul
Până nu demult, Victor Viorel Ponta şi Crin Antonescu făceau front comun având roluri bine delimitate în peisaj. Ponta se bătea în declaraţii amplu mediatizate cu şeful statului iar Antonescu îl seconda cu asezonări de fundal. Odată însă cu apropierea anului electoral 2014 şi cu izbucnirea protestelor împotriva exploatarilor cu cianuri de la Roşia Montană, lucrurile s-au schimbat.
Antonescu, căruia în vară i se reproşa că "doarme", visând vise prezidenţiale, în timp ce Ponta atrage toate lumina reflectoarelor asupra lui, odată cu venirea toamnei şi a izbucnirii protestelor stradale, şi-a amintit de sintagma "preşedinte jucător" şi a început să facă zgomot şi el din ce în ce mai insistent. Ba la Băsescu, ba la Ponta, pentru eventualitatea în care premierul va candida la prezidenţialele din 2014 din partea PSD, ba la socrul lui Ponta, Ilie Sârbu, ba la Geoană, la cine mai apuca şi el.
Odată ce protestele împotriva RMGC au început să capete amploare, Crin a început să-şi facă iluzii că cei ce strigă "Jos Ponta", l-ar putea vota pe el şi a încercat să devină din ce în ce mai "vocal", declarându-se public împotriva legilor şi proiectelor susţinute de premier.
Între cei doi s-a instalat rutina unui permanent schimb de sarcasme şi săgeţi, îndulcite cu glumite şi, când se sărea calul, cu jurăminte de credinţă ale lui Atonescu faţă de premier. Însă de când cu evenimentul numit Marţea neagră din Parlament, sau, mai exact, de când consecinţele evenimentului au reverberat internaţional, situaţia între cei doi pare să se fi schimbat.
Modificarea Codului Penal şi încercarea de a adopta o lege a amnistiei şi a gratierii în aceeaşi zi au stârnit un amplu scandal naţional şi internaţional, cu implicaţii pe termen lung asupra viitorului ţării. Scandalul se va reflecta în Raportul MCV pe ţară, va afecta viitoarea aderare sau neaderarea a României la Schengen iar vinovaţii, sperăm, la un moment dat, vor plăti. Iar momentul nu este departe ci va veni odată cu alegerile europarlamentare şi prezidenţiale de anul viitor. Aşa că atât Antonescu cât şi Ponta încearcă să fenteze scadenţa şi să scape de plată, aruncând cu mizerie unul în celălalt.
Antonescu afirma că Ponta a venit cu "ideea stupidă" ca parlamentarii puterii să voteze legea amnistiei în Parlament, timp în care Ponta şi Antonescu să joace scena dezaprobării legii şi, "ce să vezi, în Parlament legea a trecut." La rândul său, Ponta îl face pe Crin Antonescu mincinos: "dl preşedinte Antonescu şi-a minţit colegii asupra realităţii. Am fost la USL cel puţin 12 persoane atunci când domnia sa a fost de acord. cu legea amnistitiei, după ce a zis să dau ordonanţă de urgenţă, mai bine că am spus evident că nu dau OUG pe aşa ceva" a declarat Ponta în replică la acuzele lui Crin.
Oricât de consolidată ar fi reputaţia de mincinos premierului Ponta, de data asta s-ar putea să nu fi minţit.
La o elementară verificare pe site-ul Camerei Deputaţilor se poate constata că modificările Codului Penal au fost votate de 74 din ce 76 de deputaţi liberali prezenţi. Şi atunci, cât de credibil este Antonescu când afirmă că PNL este împotriva legii amnistiei, când aceasta face parte din exact aceeaşi categorie de legi cu dedicaţie pentru corupţii USL ca şi modificările Codului Penal?
"Să le dea Dumnezeu gândul cel bun, să se certe în continuare, dar să rămână uniţi, totuşi, cel puţin până după europarlamentare şi să plătească. Eu aş vrea să rămână uniţi până la alegerile generale, să plătească împreună", a comentat Vasile Blaga certurile dintre cei doi.
Nu se ştie dacă "ruga" lui Blaga se va împlini. Voci din presă vorbeau despre o Primăvară PSD. Despre un plan al lui Ponta de a ieşi alături de Antonescu din iarnă, tocmai în ideea vehiculată de Blaga: să împartă cu Crin Antonescu nemulţumirea populară, care va creşte peste iarnă odată cu facturile la întreţinere şi costurile mărite la utilităţi. Să împartă cu Crin Antonescu nemulţumirea pentru acciza pe carburanţi. Şi dacă va putea, să direcţioneze cât mai mult din nemulţumire către liberali. Iar la momentul oportun, să îşi anunţe candidatura la prezidenţiale şi să rupă USL.
Însă până în primăvară mai e mult. Mai este încă nevoie de USL. Pe 1 februarie legea amnistiei şi graţierii se va vota din nou şi este posibil ca pentru USL interesul de a legitima corupţia şi hoţia să fie mai tare decât frica de reacţiile internaţionale şi ale Pieţei Universităţii. Am putea vedea cum în ciuda tuturor protestelor naţionale şi internaţionale USL votează legea amnistiei şi graţierii, înspre satisfacţia marilor corupţi care vor finanţa campaniile electorale de anul viitor.
PSD nu a dat semne în ultima vreme că s-ar teme să legitimeze nici furtul nici otrăvirile RMGC, nici fracturarea hidraulică, nimic. Ponta nu se teme nici de ţară, nici de UE şi nici de americani. De când a negociat cu China, Premierul a devenit mai obraznic şi mai arogant decât orcând.
De societatea civilă a demonstrat că nu se teme, altminteri nu şi-ar fi permis să trimită jandarmii la Pungeşti, să ţină sub asediu o localitate şi să bată bătrâne şi oameni nevinovaţi.
De UE nu se teme nici atât. Nu s-a sfiit să le trimită demnitarilor europeni, când i-a fost limpede că nu vom întra în Schengen, un mesaj arogant de tipul "anunţaţi-ne voi când vă rezolvaţi problemele şi sunteţi dispuşi să ne primiţi în Schengen, noi nu vă mai cerem nimic". La fel cum nu s-a sfiit, în timpul summitului cu China să dea jos steagurile UE şi NATO, pentru că pe holurile Guvernului şi Parlamentului să fluture steagul chinez. Nu s-a sfiit să critice Ambasada SUA pentru că "şi-a permis" să critice modificările aduse Codului Penal şi nici să ameninţe voalat că retrage sprijinul pe care îl acordă companiei Chevron. Nu s-a sfiit şi nu s-a temut de nimic.
De altfel, Zgonea a exprimat marţi fără echivoc poziţia PSD în Parlament, unde se va vota, în plus faţă de legea amnistiei, încă o lege care va amână judecarea dosarelor marilor corupţi : "Dacă în România Parlamentul nu are dreptul să elaboreze o lege înseamnă că în 89 am luptat degeaba la Revoluţie. Parlamentul are acest drept, şi l-a câştigat prin regulament, la 1 februarie va fi discutată şi votată în plen. Aceasta este legea, suntem verticali şi nu ne aplecăm după cum bate vântul".
Aşa că am putea avea surpriza, că în ciuda UE, în ciuda SUA, în ciuda manifestaţiilor anti-guvern, anti Parlament, anti-USL, să aflăm că oamenii au murit în Revolutia din decembrie 1989 doar pentru că legea amnistiei să treacă cu brio, la 1 februarie în Parlament.
Până atunci este posibil să mai reziste USL să mai reziste USL. Depinde enorm de cât de tare mai crede Antonescu, că Ponta mai este dispus să îl susţină în continuare la prezidenţialele de anul viitor. Totuşi, Antonescu nu dă semne că ar fi oligofren.
"Înţeleg că nu ne mai suportaţi despărţiţi? i-a întrebat Antonescu marţi pe jurnalisti. "Obişnuiţi-vă!" Aşa să fie? Vom vedea dacă "cei doi câini" rămân împreună şi sfâşie România, sau se transformă în lupi şi se sfâşie reciproc.