Cristian Preda: De facto, USL şi-a încetat existenţa

Cristian Preda
Cristian Preda (Epoch Times România)

Europarlamentarul Cristian Preda a susţinut joi, pe blogul personal, că, de facto, USL nu mai există, atâta timp cât a apărut o nouă alianţă, Uniunea Social Democrată (USD) - PSD PC UNPR, din care nu face parte PNL.

„Protocolul de constituire a USL indică foarte clar, la punctul 1.1.9 că “Părţile semnatare ale Protocolului sunt Partidul Social Democrat şi ACD PNL-PC”, aceasta din urmă fiind Alianţa de Centru Dreapta formată de PNL şi PC. Câtă vreme PSD a constituit, alături de UNPR şi PC, o nouă alianţă – şi anume USD – e evident că ACD PNL-PC a încetat să existe”, a declarat Cristian Preda.

Europarlamentarul a subliniat că „dacă una dintre părţile semnatare ale USL a murit, nici USL nu se simte prea bine, de facto, Uniunea Social Liberală şi-a încetat existenţa”.

Preda cataloghează drept „interesant” faptul că Protocolul prevedea, la 1.1.5., că “Partidele membre ale Alianţei nu vor iniţia sau accepta trecerea de la un partid la altul a membrilor acestora”.

„Semnatarii USL au fost incapabili să prevadă posibilitatea să-şi fure între ei nu membri, ci partide. Din acest punct de vedere, declaraţia lui Johannis – “PSD trebuie să aleagă între PNL şi PC” – e tardivă: Ponta a ales deja şi a şi distrus Uniunea Social Liberală”, a concluzionat acesta.

La finalul zilei de joi, o zi plină de declaraţii dure şi ameninţări, preşedintele PNL Crin Antonescu i-a dat ultimatum până luni lui Victor Ponta să decidă dacă mai face guvern în continuare cu PNL, sau îşi despart drumurile.

„Domnul premier Ponta are de răspuns până luni dacă doreşte să mai facă guvern în continuare cu PNL, cu Iohannis vicepremier sau doreşte să construiască o altă alianţă cu Voiculescu, cu Oprea, cu Constantin, cu cine doreşte. Atunci să spună foarte clar lucrul acesta să ştim fiecare pe ce drum mergem”, a declarat Crin Antonescu.

„Nu suntem în situaţia de a accepta condiţii de la domnul Ponta”, a afirmat Antonescu, făcând referire la formula de restructurare a Guvernului propusă de premier, respectiv ca fiecare partid să aibă câte un vicepremier.

Pe de altă parte, preşedintele executiv al PSD, vicepremierul Liviu Dragnea, a precizat că noua alianţă USD poate asigura guvernarea, aritmetic vorbind, şi fără PNL.

„Nu vrem să excludem PNL, dar se poate guverna şi fără!”, a declarat Dragnea.

România aşteaptă ziua de luni pentru a vedea ce se întâmplă până la urmă cu coaliţia de guvernare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne