Victor, ce vrei tu să faci pentru România?
alte articole
"Victor, ce vrei tu să faci pentru România?" l-ar fi întrebat prietenos vicepreşedintele SUA, Joe Biden, pe Victor-Viorel Ponta cu ocazia vizitei acestuia la Washington, cel puţin aşa a povestit premierul zilele acestea, pe la televiziunile de casă, gen România TV. După întrevederea de la Casa Albă, premierul a ţinut să povestească naţiunii cât de prietenos l-a tratat Biden, pe el, Ponta, garant al separării puterilor în stat.
"Uite, asta aşteaptă America, să fiţi puternici, să fiţi puternici pentru voi înşivă, să aveţi energie pentru voi şi pentru cei din regiune, să colaboraţi cu partenerii noştri şi sigur că ne aveţi alături de voi", a relatat premierul la televiziunea amicului Ghiţă, ţinând să scoată în evidenţă cât de caldă şi prietenească a fost discuţia între el şi vicepreşedintele american.
Ponta a petrecut trei zile în SUA. Descriind vizita în Statele „Uimite” ale Americii, Ponta a dat să se înţeleagă clar că politicienii de peste ocean îl consideră un personaj extrem de important şi garantul intereselor lor pe acest meleag. În calitate de viitor preşedinte al ţării, eventual? Ponta a lăsat să se subînţeleagă asta, dar nu a făcut nicio declaraţie oficială pe acest subiect. Prezidenţiabilul USL e Crin.
Deşi a petrecut trei zile în State, viitorul potenţial preşedinţe al ţării, Victor Ponta, nu a fost primit de preşedintele Obama. Sigur, nu este încă preşedinte ci doar premier, teoretic nu este încă în liga lui Obama, totuşi, în ultimele două luni, preşedintele SUA i-a primit la Casa Albă şi pe premierul Italiei şi pe cel al Suediei şi şi-a găsit timp şi pentru a susţine, împreună cu aceştia, conferinţe de presă după întrevederi.
Ponta a vorbit cu vicepreşedintele american, care i-a reatras atenţia că este vital ca Justiţia să funcţioneze "independent şi eficient". "Recomandarea" lui Biden vine după revocarea considerată abuzivă a procurorului Papici din funcţia de la DNA, act la care a reacţionat şi ambasada SUA din România la momentul respectiv, exprimându-şi stima pentru procurorul demis.
După întrevederea lui Ponta cu Biden, nu a avut loc nici o conferinţă de presă comună. Casa Albă s-a rezumat să dea un comunicat scurt, din care reiese că americanii vor fi atenţi la cum respectă politicienii independenţa Justiţiei în stat:
„Succesul României ca partener democratic cu un puternic stat de drept este vital pentru climatul de afaceri şi reprezintă un interes comun”, se menţionează în comunicatul Casei Albe.
Toate interviurile lui Ponta zugrăvesc însă atmosfera prietenoasă în care a avut loc întâlnirea cu Biden "un om politic extrem de bine informat despre ce se întâmplă în România şi în regiune" care l-a întrebat despre planurile lui de viitor.
Ce vrea să facă Victor pentru ţară?
În primul rând, că tot l-au îndemnat americanii, să facă din România un stat puternic şi independent. Ponta a găsit calea cea mai bună pentru a împlini acest deziderat. Începând prin a fi un garant al intereselor Chevron. Ponta a transmis din SUA că Chevron nu se retrage şi că Guvernul sprijină exploatarea resurselor subsolului. Cu respectarea condiţiilor de mediu, mă gândesc.
Mii de oameni protestează în ţară contra exploatării gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice, considerată extrem de nocivă pentru pânza freatică, mediu şi, finalmente, pentru om.
În al doilea rând (sau primul?) să îi dea lui Băsescu în cap. Ponta şi-a propus să recunoască statul Kosovo. Trecând peste capul lui Băsescu, care a devenit acum, "anti american".
Politica externă este apanajul preşedintelui ţării. Ceea ce Ponta, cel puţin încă, nu e. Asta nu l-a împiedicat însă să promită la Washington, cu o totală lipsă de respect a principiului separaţiei în statul de drept, al cărui garant se pretinde a fi, ca România va recunoaşte statul Kosovo, din 2015. De ce din 2015? Pentru că atâta vreme cât este Băsescu preşedinte, nu se poate face aşa ceva. N-o va putea face altminteri nici în 2015, decât dacă va fi preşedinte în 2015 sau, sigur, dacă îl "persuadează" bine pe Crin.
"Şi i-am spus: [Ponta lui Biden] anul viitor nu se va întâmpla nimic, dar, din 2015, cred că România va fi alături de toate ţările europene. Pentru a avea o poziţie coordonată cu partenerii noştri", a declarat premierul, după întâlnirea cu Biden, într-un interviu acordat pe un platou mobil construit la Washington special pentru a transmite discursurile lui Ponta la România TV.
"Pentru că, ştiţi foarte bine", a mai explicat Ponta naţiunii, într-un interviu care îl prezenta pe premier având Casa Albă drept fundal, "preşedintele Băsescu a spus că, atât cât va fi domnia sa preşedinte, nu se vor întâmpla anumite lucruri şi ăsta e unul dintre ele; şi nu va mai fi preşedinte la anul, pe vremea asta."
Traian Băsescu s-a opus recunoaşterii Kosovo încă din 2004, pentru a nu oferi ocazia de a se crea un precedent pentru Transnistria, care riscă să fie ruptă astfel definitiv de Republica Moldova, şi pentru a nu periclita relaţia bună a României cu Serbia.
Ponta va fi garantul independenţei justiţiei în stat
Şi dacă tot au insistat americanii asupra importanţei statului de drept, ei bine, Ponta, aşa cum a promis în varii rânduri, va apăra justiţia contra lui Băsescu, Daniel Morar, Macovei şi a jurnaliştilor băsişti.
Miercuri, Ponta a declarat pentru românii deja informaţi despre prietenia lui cu Biden, că Justiţia din România va fi independentă (inclusiv energetic), puternică şi nu va mai fi folosită de oamenii politici. Dar abia după "după 2014", când expiră mandatul preşedintelui Traian Băsescu.
"În întâlnirea cu vicepreşedintele Biden, eu am exprimat un punct de vedere pe care îl împărtăşesc şi în care eu cred şi de care cred că România are nevoie, şi anume: Justiţia cât mai independentă, cât mai puternică şi cât mai extrasă din bătăliile politice, pentru că ceea ce cred că a făcut rău României şi Justiţiei din România a fost faptul că Justiţia a fost folosită în bătălia politică. (...) Barack Obama nu iese să spună 'eu îi protejez pe procurori ca să le facă dosar la republicani'. Nu se întâmplă aşa ceva şi nici nu s-ar putea întâmpla. Deci, ideea mea a fost — şi o susţin şi o cred foarte mult, dincolo de faptul că am discutat la Washington — cred la Bucureşti că, după 2014, Justiţia din România va fi nu doar independentă şi puternică, dar nu va mai fi folosită de oameni politici", a afirmat Ponta întors în ţară, de această dată nu la România TV a lui Ghiţă ci la TVR-ul tuturor.
După ce a apărat România de Băsescu în SUA, Ponta merge şi la Consiliul European. Fără mandat
Ponta a declarat că se duce acolo fiindcă Băsescu, care merge la întâlnirile internaţionale doar pentru a fi fotografiat, nu este pregătit să reprezinte ţara într-un mod adecvat. Trecând peste decizia şefului statului, pe care îl acuză că, din frustrare, periclitează interesul naţional, Ponta declara că se va duce la Bruxelles pentru a promova industria românească de IT.
"Eu nu am vrut să particip doar aşa, ca să mai fac o poză, cum merge preşedintele, din păcate. Am cerut ministerului de resort, agenţiilor de resort şi m-am întâlnit şi eu cu toţi reprezentanţii companiilor private din România şi am zis: haideţi să facem un material cu ce ar fi bine pentru România în următorii 7-10 ani pentru zona de IT, ce vrem să facem la dreptul de proprietate, ce vrem să facem la accesul la date. Am făcut un document extrem de bine documentat şi discutat cu industria privată, pe care speram să-l depun şi să-l prezint ca o poziţie a României în ceea ce priveşte această zonă uriaşă", a explicat premierul.
Ponta a mai explicat că şeful ţării n-are documentul cu pricina şi că se va duce personal să reprezinte interesele României la Consiliul European, unde se va discuta pe tema agendei digitale a UE. Ponta a cerut mandat pentru această participare de la Băsescu, dar nu l-a primit.