Arta de a imprima cu rugină, unică în lume [video]

O pânză autentică imprimată cu rugină prezintă clar desenul pe ambele feţe, precum şi mici inexactităţi (în orientarea, contururile şi culorile desenelor) - toate acestea sunt dovezi că articolul a fost imprimat cu matriţe care au fost sculptate şi plasate manual.
Ţesuturi imprimate cu rugină
Ţesuturi imprimate cu rugină (screenshot tramite video Youtube)

În Emilia Romagna, Italia, mai precis în Forli, Cesena, Rimini, Ravenna şi Pesaro, mai devreme sau mai târziu, cel mai select cadou care se poate primi sau oferi este o ţesătură imprimată cu rugină, cum ar fi o faţă de masă, o perdea sau un prosop. Pentru locuitorii din Romagna, aceste ţesături frumoase reprezintă o tradiţie locală unică, care datează de la începutul anilor 1600.

O alchimie străveche făcută din oţet, făină şi rugină

Oţetul de vin, făina de grâu şi fiarele ruginite sunt ingredientele unei reţete antice, care stă la baza imprimării cu rugină sau a imprimării tradiţionale din Romagna.

Rugină
Rugină (screenshot tramite video)

O tehnică artizanală unică, transmisă de generaţii întregi, după cum o atestă matriţele vechi: matriţe din lemn de păr sau de nuc care sunt sculptate manual şi care, odată înmuiate în culoare, sunt aşezate pe ţesătură şi bătute cu un ciocan greu.

(screenshot tramite video Youtube)

(stamperiamarchi.it)

Ţesăturile imprimate cu rugină sunt expuse la soare la uscat pentru mai multe zile. Ulterior culoarea roşie-ruginie tipică este fixată cu "Ranno", un mod de spălare antic, cu apă clocotită şi cenuşă (leşie), pentru a o face rezistentă în timp şi la toate tipurile de spălare.

Ce face ca imprimarea cu rugină să fie unică în lume

Un produs imprimat cu rugină este unic. Spre deosebire de alte imprimări, cum ar fi serigrafiile, desenul este vizibil pe ambele feţe ale ţesăturii; acest lucru se datorează faptului că, culoarea nu este dată de o vopsea sintetică, ci este rugină de fier adevărată, ataşată indisolubil de fibrele ţesăturii. Din acest motiv, pe lângă alegerea unor materiale naturale precum bumbacul şi inul, produsele din atelierele din Romagna sunt rezistente la toate tipurile de spălare, chiar şi la cele mai agresive, cum ar fi albirea.

(screenshot tramite video Youtube)

Doar câţiva artizani mai practică meşteşugul străvechi al imprimării ruginii pe ţesături. Printre cei care o fac, puţini sunt cei care folosesc presa tradiţională de piatră, mangano, pe ţesăturile de cânepă brută ţesute manual, rezultând astfel ţesături care durează secole. Atelierul de imprimări al familiei Marchi din Santarcangelo di Romagna, Stamperia Artigiana Marchi, poate fi considerat ca fiind unicul loc din lume unde încă se mai produc ţesături autentice, imprimate cu rugină şi realizate complet manual.

(screenshot tramite video Youtube)

Presa tradiţională de piatră, mangano, a familiei Marchi este unică în lume

Mangano înseamnă maşină care produce forţă, după cum indică etimologia cuvântului. Inventat de antici, a fost folosit de milenii ca „motor” în cele mai diverse sectoare. Mangano din Stamperia Artigiana Marchi este unic în lume din punct de vedere al dimensiunii şi al greutăţii şi este în stare excelentă datorită utilizării zilnice. Acesta a fost realizat în 1633: documentul care atestă construcţia sa se păstrează încă la primărie.

Mangano
Mangano (screenshot tramite video Youtube)

În atelier, mangano presează pânza şi o netezeşte perfect pregătind-o pentru tipar; datorită acestui proces de bătătură, ţesătura devine moale, compactă, netedă şi strălucitoare.

Starea sa excelentă de conservare se datorează atât previziunii constructorului, care a ales lemnul de larice (folosit şi în construcţia de nave), cunoscut pentru soliditatea sa, cât şi utilizării sale zilnice, care i-a permis să rămână intact în timp.

Mangano în istorie

Mangano a marcat istoria omenirii: a fost prima maşină construită de om şi folosită în toate meseriile. Această invenţie îşi are rădăcinile în Grecia antică, unde găsim roata canelată pe care am putea-o defini ca fiind un strămoş al mangano şi primul "motor" adevărat din istorie.

Roata canelată
Roata canelată (artesmechanicae.it)

Datorită lui Philo din Bizanţ, cunoscut şi sub numele de Philo Mechanicus, un inginer, fizician şi scriitor grec de mecanică - cca 280 î.Hr. - cca 220 î.Hr. - această maşină a devenit cunoscută de romani, care au folosit-o în construcţii civile (exploatarea minelor, construirea de poduri, drumuri, apeducte, palate impunătoare, circuri, teatre etc.).

Un exemplu izbitor este troliul uriaş din secolul al II-lea d.Hr. reprezentat în relieful din Mausoleul Haterilor (Haterii, o familie de constructori), care înfăţişează un grup de sclavi pe o roată. (Muzeul Secular Gregorian - Roma).

În Evul Mediu, era un dispozitiv de război, despre care Leonardo Da Vinci a lăsat urme considerabile în planşele sale de design.

Troliu pentru ridicarea greutăţilor inventat de Leonardo da Vinci
Troliu pentru ridicarea greutăţilor inventat de Leonardo da Vinci (Muzeul Naţional de Ştiinţă şi Tehnologie Leonardo da Vinci din Milano)

Referinţele pot fi găsite şi în picturile lui Bruegel. Utilizarea sa a continuat până în anii 1800, fiind folosită ca pârghie pentru a extrage cărbunele din minele englezeşti. De asemenea, a fost folosit ca dispozitiv pentru a mişca apa în mori.

Cum funcţionează mangano-ul familiei Marchi: fascinaţia geniului, precizia tehnicii

În Roma antică, pentru a opera mangano era nevoie de mulţi oameni, doar geniul lui Leonardo da Vinci a înţeles potenţialul acestuia şi a rescris modul de funcţionare.

Echilibrul dintre roată şi bucata de piatră aşezată lângă ea este cel care determină mişcarea acesteia sau, mai degrabă, ruperea echilibrului: atât roata cât şi piatra cântăresc exact 55 de chintale, dar atunci când o persoană intră în roată şi, doar cu greutatea sa, rupe acest echilibru perfect, roata acţionează ca o pârghie şi pune în mişcare piatra, care are sarcina importantă de a întinde şi compacta pânza. Videoclipul poate fi vizionat aici.

Pânza este înfăşurată în jurul unor role făcute din lemn de opiu, numite subbi. Rolele sunt plasate sub piatră şi mişcarea pietrei, înainte şi înapoi, permite întinderea ţesăturii aceasta devenind moale, netedă şi strălucitoare.

(stamperiamarchi.it)

Numai greutatea omului face ca roata să se mişte, facilitând astfel această operaţiune numită "fullatura". Chiar şi în prezent, înainte şi după ce ţesătura este imprimată, se foloseşte mangano pentru a înfrumuseţa ţesătura şi a obţine un rezultat excelent.

Vizitaţi muzeul

Antica Stamperia Artigiana Marchi nu este doar un atelier. Este un loc bogat în istorie, mirosuri, materiale; un loc în care se redescoperă artele vechi, uneltele şi procesele originale. Este, de asemenea, un muzeu deschis pentru vizite ghidate pentru grupuri sau persoane individuale, la cerere. Mai multe informaţii aici.

Şi pentru a sublinia faptul că aceasta este o activitate de importanţă istorică, în 1997 a fost înfiinţată Associazione Stampatori Tele Romagnole (Asociaţia tipografilor de ţesături din Romagna), sub patronajul Cna şi Confartigianato, al Camerei de Comerţ din Forli-Cesena şi, mai târziu, al Comisiei Provinciale şi Regionale pentru Artizanat şi al Regiunii Emilia Romagna. Asociaţia are aproximativ zece artizani, cu ateliere situate în comunele Forli, Cesena, Rimini, Ravenna şi Pesaro. Creată pentru a preveni plagiatul în scopuri industriale, imitaţiile sau contrafacerile prezentate ca fiind originale, asociaţia are propria marcă de protecţie şi a elaborat o serie de reguli pe care artizanii trebuie să le respecte pentru a se putea mândri cu titlul de Stampatori di Tele Romagnole (Tipografi de Ţesături Romagnole).

Informaţii conexe: Stamperia Artigiana Marchi, Antica Stamperia Carpegna, You Tube, Antico Mangano della Stamperia Pascucci

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură