Arta Shinrin-Yoku, medicament natural pentru corp şi spirit

Shinrin-Yoku (Kumano Kodo/magnifissance.com)
Mioara Stoica
03.01.2023

Într-o lume care continuă să fie imprevizibilă a sosit momentul perfect pentru a ne hrăni spiritul şi a ne reface fizic folosind arta japoneză shinrin-yoku, care poate fi tradusă ca "baie de pădure", "baie de codru" sau "a absorbi atmosfera pădurii" - o metodă particulară de medicină japoneză comparabilă cu aromoterapia.

Putem învăţa din secole de contemplaţie şi înţelepciune japoneză

Pentru a practica această formă de meditaţie, trebuie să ne cufundăm pe deplin simţurile în esenţa pădurii, astfel încât să poată începe vindecarea şi iluminarea.

Cea mai bună parte a “băilor de pădure” este că nu trebuie să fim experţi în meditaţie sau în budismul Zen pentru a obţine toate beneficiile acestei practici. Tot ce trebuie să facem este să ne abandonăm mediului înconjurător şi să îl lăsăm să ne înveţe - nu ne îmbăiem în apă, ci ne cufundăm în pădure cu toate cele cinci simţuri. Să simţim cum ne frapează modul în care lumina dansează printre frunzele coroanelor pădurii aruncând umbre misterioase, cum ne impresionează maturitatea anumitor copaci - ei au răsărit cu mult timp înainte de a ne naşte noi şi vor supravieţui timpului nostru efemer pe această planetă, dându-le un fel de înţelepciune - şi cum ne emoţionează foşnetul frunzelor, briza răcoroasă, trosnetul crengilor sub picioare sau apa curgătoare a unui pârâu.

 (screenshot tramite video Gan Jing World)
(screenshot tramite video Gan Jing World)

Poate fi solemn şi magnific să mângâiem cu vârful degetelor scoarţa aspră a unui copac, muşchiul moale de pe un buştean din apropiere şi să simţim tinereţea într-un lăstar fraged de subarboret, să respirăm adânc pentru a ne umple plămânii şi să mirosim pământul din jurul nostru.

 (screenshot tramite video Gan Jing World)
(screenshot tramite video Gan Jing World)

Pădurea, fără un cuvânt, ne învaţă să încetinim şi să experimentăm cu adevărat ceea ce ne înconjoară şi să privim lumea cu alţi ochi, cu multă răbdare, cu o nouă înţelegere. Ne învaţă arta contemplaţiei, arta meditaţiei.

Unde se practică shinrin-yoku în Japonia

Agenţia japoneză pentru silvicultură a desemnat aproximativ 50 de păduri drept centre de terapie şi speră să extindă numărul acestora la 100 în următorul deceniu.

Shinrin-yoku a început în pădurea naturală de recreere Akasawa din Kiso, Nagano, considerată ca fiind una dintre cele mai frumoase trei păduri din Japonia. Acest loc străvechi a fost protejat încă de la începutul perioadei Edo (1603-1867) şi adăposteşte numeroşi chiparoşi Kiso, care au peste 300 de ani. Pădurea este, de asemenea, renumită ca sursă a lemnului sacru pentru Marele Sanctuar Ise (Ise Grand Shrine), care este reconstruit de la zero la fiecare 20 de ani, în cadrul unui ritual cunoscut sub numele de Shikinen Sengu. Cele mai bune momente pentru a vizita pădurea sunt vara, când frunzele tinere de chiparos îşi eliberează parfumul, sau toamna, când întreaga pădure este acoperită de un covor de frunze colorate - ruginii, portocalii şi galbene.

Un alt loc special pentru băile de pădure este pelerinajul de la Kumano Kodo, cu numeroase poteci care se întind de-a lungul peninsulei Kii de pe insula Honshu. Cu o vechime de peste o mie de ani, Kumano Kodo ascunde o istorie bogată, cele mai vechi manuscrise japoneze îl definesc ca fiind un loc sacru al şintoismului, religia tradiţională a ţării. Declarat sit al Patrimoniului Mondial UNESCO în 2004, călătorii parcurg trasee, precum cel de pe coasta Ohechi, care oferă privelişti uluitoare asupra Pacificului în drumul spre templul Fudarakusan-ji.

Prefectura Yamagata găzduieşte cei trei munţi Dewa (Dewa Sanzan): Muntele Haguro (Haguro-san), Muntele Gassan şi Muntele Yudono (Yudono-san), reprezentând naşterea, moartea şi renaşterea. Situaţi în zona în care se practică religia montană Shugendo, sunt consideraţi ca fiind primele locuri de cult montan din Japonia.

În insula Yakushima, situată la 50 de kilometri sud de partea continentală a prefecturii Kagoshima, multe persoane se aventurează să “să facă o baie” în una dintre puţinele păduri ancestrale, cu ecosistemul încă nealterat de intervenţia civilizaţiei, care găzduieşte cascade şi un cedru Jomon bătrân de 7.200 de ani, declarată Patrimoniul Comun al Umanităţii protejat de UNESCO în anul 1993.

Se spune că pădurea are efecte benefice asupra sănătăţii datorită fitoncidelor naturale pe care le eliberează plantele. De fapt, fitoncidele sunt compuşi care se găsesc în plante şi fructele lor. Termenul este compus din două cuvinte – „plantă” şi „ucide”. Aceşti compuşi omoară bacterii, ciuperci, unele virusuri şi chiar protozoare şi insecte. Aşadar, se poate spune că fitoncidele sunt antibiotice de origine vegetală.

Băile de pădure pot fi un mod de a petrece o după-amiază liniştită sau pot fi transformate într-o experienţă de mai multe zile.

Fiecare pădure are ceva să ne înveţe, aşa că nu contează dacă practicăm arta băii de pădure în pădurile străvechi de cedru din Japonia sau în pădurile din apropierea casei noastre, atâta timp cât ne pierdem în natură şi ne încărcăm cu energie.

Bucuraţi-vă de frumuseţea unei băi de pădure, ţara noastră este plină de arbori măreţi care aşteaptă doar să-i vizităm şi să împărtăşim cu ei atmosfera magică a naturii şi secretul Creaţiei.

Informaţii conexe: videoclip Gan Jing World.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor