Arabia Saudită, China lichidează titlurile de stat americane

Moartea dolarului? Băncile Centrale străine lichidează titluri de stat americane cu o viteză îngrijorătoare
Gina Zaragiu
11.11.2016

alte articole

Dolari americani (Captură)
Gina Zaragiu
11.11.2016

Cu o lună în urmă, statistica Federal Rezerve (Fed) cu privire la titlurile de stat aparţinând băncilor centrale ţinute în custodie arăta ceva îngrijorător: numărul lor a scăzut brusc, cu peste 22 de miliarde de dolari într-o săptămână, una dintre cele mai mari scăderi săptămânale din ianuarie 2015, împingând valoarea totală de titluri de stat până la 2,805 trilioane USD, cea mai mică din 2012.

Conform unui articol ZeroHedge la o lună de la observaţiile iniţiale, evoluţia, îngrijorătoare, rămâne constantă. Băncile centrale străine au continuat lichidarea frenetică a titlurilor de stat ţinute în custodie la Fed cu alte 14 miliarde de dolari într-o săptămână, împingând valoarea totală de titluri de stat până la 2,788 trilioane USD, un nou record începând din 2012.

În septembrie s-a observat reducerea masivă, cu 343 miliarde de dolari în valoarea titlurilor de stat deţinute de către băncile centrale străine în perioada iulie 2015- august 2016, ceva fără precedent în mărime.

Anul acesta printre cei mai mari vânzători a fost China, care, în august a "vândut" titluri de stat americane în valoare de 28 de miliarde de dolari (numărul real diferă - deoarece trebuie ajustat la variaţiile piaţei), aducând totalul la 1,157 trilioane de dolari, cel mai mic volum de titluri de stat americane deţinut de Beijing din 2012.

Dar nu este vorba doar de China: Arabia Saudită, de asemenea, a continuat să-şi vândă participaţiile sale TSY, iar în luna august posesiunile sale declarate - care trebuie din nou să fie ajustate pentru mark-to-market (măsură a valorii juste a conturilor care se pot schimba în timp care oferă o evaluare realistă a situaţiei financiare curente - n.r) -, au scăzut de la 93 trilioane USD la 89 trilioane USD, cele mai mici din vara anului 2014. Acesta a fost a 8-a lună consecutivă a vânzărilor titlurilor de stat de către Regat, care deţinea 124 miliarde de dolari în TSYS în ianuarie, şi care şi-a vândut de atunci aproape 30% din titlurile de stat americane pe care le deţinea.

Devine din ce în ce mai evident faptul că atât băncile centrale străine, fondurile naţionale de investiţii, etc. îşi lichidează titlurile americane într-un ritm îngrijorător.

În unele cazuri, cum ar fi China, acest lucru are loc pentru a compensa presiunea adusă de devalorizarea yuanului; în altele, precum Arabia Saudită, are loc pentru a furniza fondurile necesare compensării deficitului bugetar.

În orice caz, evoluţia poate sugera îngrijorări cu privire la o creştere a emisiunilor de obligaţiuni viitoare de către SUA, mai ales sub administrarea Trump.

Cine cumpără? Răspunsul, cel puţin până acum o lună, a fost piaţa privată, cu alte cuvinte, la fel ca şi pe piaţa de capital investitorul este bagholder-ul final (investitor privat care deţine învestiţia care descreşte până acesta devine irelevantă - n.r.), astfel încât atunci când vine vorba de titluri americane de stat , "investitori privaţi", atât străini, cât şi interni, absorb sute de miliarde în obligaţiuni deţinute de Băncile Centrale.

Între timp, deşi în urmă cu doar trei luni randamentele au scăzut la aproape toate minimele înregistrate vreodată, dintr-o dată situaţia s-a răsturnat iar randamentele pe termen lung sunt tot mai mari datorită preocupărilor că nu numai Banca Japoniei, Fed, dar poate chiar BCE vor diminua achiziţiile pe termen lung, şi că Trump este pe cale de a declanşa un tsunami al datoriei de 1 trilion de dolari.

Deşi nu este clar în ce condiţii pot reveni cumpărătorii străini, un lucru este cert: că vânzarea nu doar continuă, ci se accelerează, iar în cazul în care lichidarea externă a titlurilor de stat nu reuşeşte să încetinească, şefa FED, Janet Yellen nu va putea decât să uite despre promisiunea creşterii ratelor dobânzilor şi să se concentreze pe cel de-al patrulea semestru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor