Profetul BCE despre proiectul euro: “Casa de cărţi” este în pragul prăbuşirii

Banca Centrală Europeană devine periculos de supraextinsă şi întregul proiect euro este impracticabil în forma sa actuală, a avertizat arhitectul fondator al uniunii monetare, conform ziarului The Telegraph.
Expertul financiar Otmar Issing 4 noiembrie 2010 (JOHN MACDOUGALL/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
20.10.2016

“Într-o zi, casa de cărţi se va prăbuşi”, a declarat profesorul Otmar Issing, economist şef la Banca Centrală Europeană şi o personalitate principală a creării monedei unice europene.

Profesorul Issing a declarat că moneda euro a fost trădată de politică, susţinând că experimentul a mers pe o cale greşită de la început şi de atunci a degenerat într-o competiţie fiscală deschisă tuturor celor care au mascat patologiile purulente.

“În mod realist, va fi vorba de un talmeş-balmeş, un chin de la o criză la următoarea. Este dificil de prevăzut cât timp va continua această situaţie, dar nu se va putea merge aşa la infinit”, a declarat el jurnalului Central Banking.

Comentariile sale aduc aminte că zona euro nu a depăşit incoerenţa sa structurală. O combinaţie fascinantă de petrol ieftin, un euro ieftin, relaxare cantitativă şi o mai puţină austeritate fiscală au mascat această incoerenţă, dar efectele pe termen scurt încep deja să se evapore.

Este aproape sigur că regimul va fi testat din nou în următoarea criză globală, de această dată începând cu nivelurile majore ale datoriilor şi şomajului.

Issing a descris Comisia Europeană ca o creatură formată din forţe politice care a renunţat să încerce să aplice regulile într-o manieră semnificativă. “Pericolul moral este covârşitor”, a precizat el.

Banca Centrală Europeană (BCE) se află pe o “pantă alunecoasă” şi, în viziunea sa, instituţia financiară a compromis sistemul prin salvarea (bailout) statelor falimentare, încălcând în mod palpabil tratatele.

“Pactul pentru Stabilitate şi Dezvoltare a eşuat mai mult sau mai puţin. Disciplina de pe piaţă s-a clătinat din cauza intervenţiilor BCE. Aşadar, nu există niciun mecanism de control fiscal din partea pieţelor sau a sectorului politic. Acest lucru este o reţetă de dezastru a uniunii monetare.

“Clauza care se opune bailout-ului este încălcată zilnic”, a declarat el.

BCE a întrecut măsura şi acum se află într-o poziţie de neconceput, încercând să reconcilieze roluri conflictuale în calitate de reglementator bancar, executant al Troikăi în misiunea de salvare şi de agent al politicii monetare. Propria sa integritate financiară este periclitată tot mai mult.

BCE deţine deja obligaţiuni în valoare de peste 1 trilion de euro la randamente “scăzute în mod artificial” sau negative, implicând mari pierderi financiare de îndată ce ratele dobânzilor cresc din nou. “O ieşire din politica relaxării cantitative este tot mai dificilă, şi consecinţele ar putea fi dezastruoase”, a adăugat Issing.

“Declinul calităţii garanţiilor eligibile este o problemă gravă. BCE cumpără acum obligaţiuni corporative care sunt aproape de nivelul junk. Riscul reputaţional al unor astfel de acţiuni ale unei bănci centrale ar fi fost de neconceput în trecut”, a adăugat el.

Criticile sale îi vor exaspera pe cei din BCE şi Fondul Monetar Internaţional care au moştenit criza şi care trebuie să facă faţă unei situaţii tot mai terifiante.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor