Obama discută în Berlin despre extinderea sancţiunilor impuse Rusiei

Preşedintele american Barack Obama îşi ia rămas bun de la Europa, în mod oficial, printr-o călătorie în Germania.
Preşedintele american Barack Obama soseşte pe aeroportul Tegel din Berlin, 16 noiembrie 2016.
Preşedintele american Barack Obama soseşte pe aeroportul Tegel din Berlin, 16 noiembrie 2016. (Captură Foto)

Preşedintele american, care va preda fotoliul prezidenţial în ianuarie 2017 lui Donald Trump, se află în Berlin pentru a discuta despre extinderea sancţiunilor aplicate împotriva Rusiei pentru intervenţia sa în Ucraina.

Se estimează că Obama şi cancelarul german Angela Merkel iau, de asemenea, în considerare prelungirea sancţiunilor împotriva Rusiei din cauza campaniei sale de bombardamente în Siria.

Discuţiile au loc pe fundalul unor incertitudini în legătură cu viitorul sancţiunilor impuse de Washington după ce noul preşedinte american ales Donald Trump a declarat că va dori să apropie relaţiile cu Moscova.

Luând cuvântul în Grecia înaintea vizitei în Berlin, Obama a urmărit să reasigure aliaţii de angajamentul SUA faţă de interesele esenţiale strategice la nivel global.

“În anii recenţi am făcut investiţii istorice în NATO, am crescut prezenţa SUA în Europa şi NATO de astăzi, cea mai mare alianţă din lume, este la fel de puternică şi pregătită precum a fost mereu”, a declarat el în Atena.

“Şi sunt încrezător că, aşa cum angajamentul Americii faţă de alianţa transatlantică a rezistat şapte decenii sub administraţie democrată sau republicană, acel angajament va continua, inclusiv promisiunea noastră şi obligaţia noastră prevăzută în tratat de a apăra fiecare aliat”.

Un oficial german a declarat pentru Reuters că situaţia este critică, adăugând că SUA şi Europa trebuie să “prevină o situaţie în care Uniunea Europeană menţine sancţiunile ca apoi să intervină noul preşedinte american şi să le ridice”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe