Elita Wall Street-ului testează în secret înlocuirea dolarului cu o monedă digitală

La mijlocul lunii aprilie a avut loc o întâlnire secretă între reprezentanţii unora dintre cele mai mari instituţii financiare de pe Wall Street, unde s-a testat o eventuală înlocuire a dolarului cu o monedă digitală.
(Captură Foto)
Andrei Popescu
03.05.2016

În 11 aprilie 2016, aproximativ 100 de directori executivi din cele mai puternice instituţii financiare de pe Wall Street s-au întâlnit în secret pentru a testa înlocuirea bancnotelor cu o monedă digitală.

Bloomberg a raportat că reprezentanţi ai giganţilor din sectorul privat precum Citigroup Inc., Visa Inc., Fidelity, Fiserv Inc. şi Pfizer Inc. au participat la o întâlnire istorică la sediul Nasdaq în Times Square, New York.

Evenimentul a fost organizat de Chain – o companie hi-tech din San Francisco – şi conform lui Marc West, director tehnic la Fiserv, companiile participante au reuşit să rezolve instantaneu şi independent servicii financiare fără a fi nevoie de soluţiile bancare curente.

“Am creat un dolar digital”, a declarat West pentru Bloomberg. “A fost pentru prima dată când au fost tranzacţionaţi”.

Emiterea de active, plăţi simple, tranzacţii, împrumuturi colateralizate şi licitaţii au făcut parte din pachetul de servicii financiare pe care Chain s-a lăudat că are abilitatea să le furnizeze prin programul de tipul P2P blockchain – Chain Open Standard – care a fost prezentat pentru prima dată la eveniment.

Bloomberg a raportat că directorii de pe Wall Street au fost captivaţi de potenţialul tehnologiilor de a “elibera” capitalul – care se ridică la miliarde – măsură ce în mod normal necesită câteva zile de procesare pe baza protocoalelor bancare curente.

Directorul general al Chain, Adam Ludwin, a declarat pentru Bloomberg că firma sa a proiectat cu succes o platformă blockchain, pe care clienţii săi o pot personaliza pentru soluţiile lor unice de afaceri.

Conceperea unui “dolar digital” este un pas considerat inovator deoarece, pe baza sistemului bancar curent, dolarii depozitaţi în conturi nu sunt de fapt mutaţi atunci când faci o plată electronică. În schimb, este trimis un mesaj şi nu au loc schimburi de active cât timp nu sosesc confirmările din partea instituţiilor financiare participante.

Cu programul companiei Chain – şi a altor sisteme blockchain precum Bitcoin – activele sunt pre-încărcate şi, prin urmare, sunt schimbate instantaneu după iniţierea tranzacţiilor. “În loc să fie mutate date sau mesaje, de fapt activele sunt deplasate”, a mai susţinut Ludwin.

Ian Lee, şeful reţelei de laboratoare din cadrul Citigroup, a declarat că una dintre primele domenii de cercetare probate de Citigroup este modul în care ar putea fi folosiţi banii digitali. Bloomberg a raportat că Lee a fost impresionat de varietatea clienţilor aduşi la un loc de compania Chain pentru întâlnirea lor secretă, în special din moment ce colaborarea publicului pe Wall Street este rară.

“O mulţime de companii înfruntă aceleaşi probleme în privinţa modului în care ar putea pune în aplicare tehnologia blockchain pentru afacerile lor. În timp ce tehnologia blockchain are mult potenţial, aceasta va trebui să fie integrată şi să coexiste cu sistemul financiar care există în prezent”, a mai precizat Lee pentru Bloomberg.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor