SUA: Postul de consilier naţional pentru securitate oferit unui fost lider militar şi critic al lui Obama

Preşedintele ales al SUA Donald Trump a oferit unui fost şef al DIA rolul de consilier pentru probleme de securitate naţională. Flynn l-a sfătuit pe miliardar în probleme de securitate naţională în timpul campaniei prezidenţiale.
Michael Flynn, fost director al Defense Intelligence Agency.
Michael Flynn, fost director al Defense Intelligence Agency. (Captură Foto)

Un oficial de rang înalt al taberei Trump a confirmat joi că lui Michael Flynn, fost director al DIA, i s-a oferit rolul de consilier pentru probleme legate de securitatea naţională.

Totuşi, nu este clar dacă Flynn, în vârstă de 57 de ani, care l-a sfătuit pe Trump în probleme de securitate naţională în timpul campaniei sale prezidenţiale, a acceptat această poziţie influentă.

Întrebat dacă Flynn ar accepta această numire, o persoană familiară cu oferta a răspuns: “Când preşedintele Statelor Unite îţi cere să primeşti o funcţie, nu există decât un singur răspuns”.

În calitate de consilier pentru securitate naţională, Flynn va lucra la Casa Albă şi va avea acces permanent la preşedinte. Totuşi, postul nu necesită o confirmare din partea Senatului SUA.

Flynn, care a fost concediat din funcţia de director al DIA (Defense Intelligence Agency) de către preşedintele Barack Obama în 2014, aparent favorizează legături mai strânse cu Rusia. Trump a manifestat o poziţie similară în privinţa relaţiilor cu Moscova.

În plus, Flynn a criticat administraţia Obama pentru politicile sale în Orientul Mijlociu şi a fost foarte vocal în privinţa ameninţării prezentate de terorismul islamist, susţinând într-un interviu din 2014 că SUA are o mai mică siguranţă în faţa terorismului decât a avut înainte de atacurile din 11 septembrie 2001.

Flynn a fost, de asemenea, cenzurat pentru mesajele sale pro-Trump postate pe Twitter şi a fost obligat să ceară scuze după ce a repostat pe Twitter un mesaj antisemit.