Ministrul britanic al Finanţelor cere negocieri privind accesul post-Brexit la piaţa unică UE
alte articole
Noul ministrul britanic al finanţelor Philip Hammond a declarat joi că va face tot ce este necesar pentru a stabiliza economia Marii Britanii şi să ofere încredere pieţelor financiare după ce ţara a votat pentru ieşirea din Uniunea Europeană.
“Pieţele au nevoie de semnale de reasigurare, ele trebuie să ştie că vom face tot ceea ce este necesar pentru a menţine economia pe drumul cel bun”, a declarat Cancelarul Eşichierului postului de televiziune britanic ITV.
În plus, Hammond a insistat, totuşi, că nu va exista un buget de urgenţă.
“Premierul a susţinut că vom face o Declaraţie de Toamnă în maniera obişnuită, la toamnă, şi vom analiza situaţia cu atenţia pe parcursul verii”, a declarat el pentru Sky News.
O nouă abordare a deficitului bugetar
Într-un alt interviu cu postul de radio BBC, Hammond a susţinut că Marea Britanie ar putea de asemenea să ia în considerare ritmul reducerii deficitului său, susţinând că economia are nevoie de o abordare mai puţin agresivă decât cea a predecesorului său George Osborne.
După ce a preluat funcţia în 2010, Osborne a urmărit să transforme deficitul bugetar al Marii Britanii – care în prezent este de 4% din PIB – într-un surplus până în 2020. Fostul cancelar a abandonat recent obiectivul, datorită loviturii aşteptate asupra economiei ţării după votul pentru Brexit.
“Acum intrăm într-o fază nouă a economiei britanice datorită deciziei de a părăsi Uniunea Europeană; economia noastră se va schimba în timp ce ne îndreptăm spre viitor şi va fi nevoie de un set diferit de parametri pentru a reuşi”, a adăugat el.
În cursul zilei de joi, Hammond se întâlneşte cu guvernatorul BoE (Bank of England), Mark Carney, pentru a analiza şi mai mult situaţia economică a Marii Britanii.
Întâlnirea are loc în condiţiile în care BoE se pregăteşte să anunţe dacă va reduce principala sa rată a dobânzii la un nou nivel scăzut record – de sub 0,5% – în încercarea de a remedia situaţia economică a Marii Britanii.
După referendumul din 23 iunie, când britanicii au votat pentru ieşirea din Uniunea Europeană, lira sterlină a ajuns la cel mai scăzut nivel al său faţă de dolar în 31 de ani, înainte să îşi revină uşor în ultimele trei săptămâni.