Ar putea Vladimir Putin să influenţeze alegerile din România? Ce părere are renumitul şahist Garry Kasparov

Fostul campion mondial de şah Garry Kasparov (Facebook - Garry Kasparov)
Andrei Popescu
02.07.2024

Fostul campion mondial la şah Garry Kasparov, unul dintre cei mai acerbi critici ai preşedintelui rus Vladimir Putin şi fondatorul Grand Chess Tour, consideră că România nu este atât de vulnerabilă la încercările şefului de la Kremlin de a interfera în situaţia politică, în special când este vorba de alegeri.

“Evident, Putin este fericit să intervină oriunde poate, pentru a tulbura apele. Ştiu destul de puţin despre situaţia de aici (din România - n.r.), dar acesta nu este un teritoriu în care el să poată face un progres real.

S-ar putea să mă înşel, dar nu văd nicio schimbare în politica externă românească care să depindă de rezultatul alegerilor. Candidaţii principali, cred că toţi, cu anumite nuanţe, susţin actualul curs politic al românilor”, a precizat Kasparov, citat de Ziare.com, aflat luni la Bucureşti la Superbet Chess Classic 2024.

Potrivit fostului campion, Republica Moldova, care are alegeri prezidenţiale în octombrie, este o “ţintă naturală”:

“Dar acum este blocat în Ucraina, însă se pare că nu-şi pierde concentrarea asupra Moldovei. Am văzut că politicienii pro-ruşi vin şi se întorc de la Moscova. Şi dacă are o şansă de a incita situaţia acolo, o va face. Moldova este una dintre ţinte”.

Totodată, Kasparov a avertizat însă că “Putin este activ” şi a spus că “activităţile sale acum pot fi văzute în Germania, în Franţa, în ţările în care, din păcate, există forţe politice puternice care pledează deschis pentru schimbarea poziţiilor europene faţă de Ucraina”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor