Antonescu: Băsescu încalcă grosolan spiritul Constituţiei
alte articole
Preşedintele liberalilor, Crin Antonescu, a declarat duminică, la TVR1, că o parte din afirmaţiile făcute de preşedintelui Traian Băsescu la Cluj sunt „scandaloase”, însă există şi părţi „interesante şi cu totul acceptabile şi corecte”. Antonescu l-a acuzat pe preşedinte că încalcă „grosolan spiritul Constituţiei” pentru că îşi face campanie împreună cu consilierii săi.
"Discursul domnului Băsescu a avut două părţi: una pe care nu o pot accepta şi care este în continuare scandaloasă (...) pentru că este mincinoasă. Cum era să intre România în Schengen şi nu a intrat din cauza USL, dar cine condamnă corupţia din portul Rotterdam? Ponta sau eu? Ori domnul Băsescu în 2012, din cauza eşecului Schengen? Cum USL a dat lovitură de stat şi multe alte lucruri. Astea sunt minciuni şi nu le putem accepta. Din aceeaşi categorie face parte şi teoria cu domnul Boc care a luat ţara în spate, cu trecerea crizei, cu guvernarea eroică a lui Emil Boc", a declarat Antonescu, potrivit Agerpres.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat duminică, la Cluj, în cadrul unei dezbateri organizate de Fundaţia Mişcarea Populară despre statul de drept, că politicienii care încearcă să îndrepte ţara spre Estul comunist se fac vinovaţi de ipocrizie, ascunzându-se în spatele sloganului "Noi nu stăm în genunchi (în faţa UE n.r.)", când de fapt Vestul ne cere doar să respectăm ceea ce ne-am angajat.
Şeful statului a susţinut că România ar fi trebuit să intre în Spaţiul Schengen în toamna anului 2012, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat din cauza puciului din 2012. În acelaşi timp, Traian Băsescu a criticat atacurile constante asupra justiţiei, modul în care funcţionează Parlamentul, aservit intereselor USL, corupţia şi Marţea Neagră din Parlament, care au fost şi sunt factori de natură să slăbească statul de drept.
"Fără a face politică, România a făcut paşi înapoi din vara anului 2012. Orice declaraţie pe care o fac, în următoarele 30 de minute este în toate cancelariile europene. În vara anului 2012 era stabilit ca în toamnă România să intre în Schengen cu frontierele aeriene şi maritime, urmând ca ulterior să intre şi cu frontierele terestre. Evenimentele din vara lui 2012 (referendumul de demitere a lui Băsescu n.r.), din 2013, atacurile la justiţie la procurori, au fost de natură să ne descalifice, şi au pierdut românii, în primul rând ca credibilitate dar şi economic", a declarat şeful statului.
Raportul MCV, publicat în ianuarie de Comisia Europeană, critică în termeni duri Parlamentul României, în special din cauza modificărilor aduse Codului Penal în „marţea neagră”. Comisia atrage atenţia că modificarea rapidă şi netransparentă a Codului Penal în luna decembrie 2013, în ziua intrată în istorie drept „marţea neagră”, "a dus la îngrijorări majore în legătură cu capacitatea de combatere a corupţiei", fiind văzută ca o atingere adusă sistemului de combatere a corupţiei şi de promovare a integrităţii.
Purtătorul de cuvânt al CE a subliniat că persistă preocupările legate de independenţa justiţiei în România, adăugând că există multe exemple de rezistenţă la măsurile în materie de integritate şi anticorupţie.
Antonescu susţine că preşedintele a vorbit şi despre lucruri acceptabile şi corecte, însă a criticat „campania” făcută de Băsescu împreună cu consilierii săi, acuzându-l pe acesta că încalcă în mod „grosolan” spiritul Constituţiei.
"Sunt nişte părţi interesante şi cu totul acceptabile şi cu totul corecte. Dacă nu te-ai uitat cine le spune şi unde le spune, pasaje foarte frumoase, foarte corecte, despre instituţii, despre criterii, despre stabilitate, stat de drept, democraţie, despre Occident. De ce să nu te uiţi cine le spune? Pentru că le-a încălcat de-atâtea ori şi pentru că le-a încălcat şi în acel moment. Cum îmi ceri — şi cum ceri un lucru legitim, respectarea unor reguli între politicieni — când tu însuţi, ca preşedinte, atunci când vorbeşti încalci grosolan încă o dată spiritul Constituţiei, pentru că nu se poate, oricâte afinităţi ar avea un preşedinte cu un partid — a avut şi Iliescu, a avut şi Constantinescu — dar nu se poate pe faţă, cu consilierii tăi, să construieşti să faci campanie", a declarat liderul liberalilor.
Antonescu a precizat că preşedintele nu este credibil atunci când vorbeşte despre independenţa justiţiei în contextul în care nu i-a permis "singurului ministru independent al Justiţiei", Mona Pivniceru, să facă împreună cu corpul magistraţilor propunerile de procurori, ci s-a mers pe un compromis politic.
Întrebat dacă Traian Băsescu este principalul său adversar, Antonescu a replicat: "Din punctul meu de vedere, dacă vorbim strict pentru bătălia prezidenţială, nu mai este adversar, pentru că din punct de vedere constituţional nu se va alinia la startul cursei. Nu poate fi nici indirect un adversar pentru ca românii nu vor vota niciodată o marionetă. (...) Este totuşi principalul adversar prin ricoşeu pentru că domnia sa continuă să fie purtătorul cel mai pregnant şi este normal pentru că este preşedinte, dacă ţine un discurs de o oră, îl dau toate televiziunile, dacă spune ceva, trei zile după aceea se comentează spusele sale, dar şi pentru că este capabil şi a fost totdeauna capabil să o facă cel mai articulat, cel mai eficient în termeni de comunicare, al unui discurs fals despre democraţie, stat de drept (...). Este un adversar şi pentru mine în sensul în care continuă să inducă în eroare cu succes un număr de oameni".