Analist polonez: ”Pericolul orbanizării ţării noastre este real” (interviu)
alte articole
”PiS nu lasă loc de îndoieli : ei sunt convinşi să media publică trebuie să fie un organ de propagandă guvernamentală. Este evident că nu va fi loc pentru pluralism în media publică”, susţine analistul polonez. Pe de altă parte, el avertizează că din moment ce puterile executivă şi legislativă sunt concentrate în mâna unui singur partid care este total loial faţă de liderul său, iar acel partid încearcă să preia controlul şi asupra sistemului judiciar, ”democraţie liberală în sensul european este ameninţată”.
Epoch Times: Ce a cauzat protestele masive de stradă din Polonia împotriva guvernului PiS?
Aceste proteste au fost provocate de ”Blitzkrieg"-ul politic pe care Partidul Lege şi Justiţie (Prawo i Sprawiedliwość) l-a început imediat după crearea guvernului. Trebuie să ne amintim că pentru prima dată în istoria poloneză avem o situaţie în care un singur partid conduce ţara şi nu este nevoie de o coaliţie. Liderul PiS, Jarosław Kaczynski, şi adepţii lui cred că statul nostru şi comunitatea noastră naţională are nevoie de o adevărată revoluţie: mai multă solidaritate în societate, mai multă mândrie naţională pentru naţiune şi istoria noastră, mai mult spaţiu şi demnitate pentru Biserica Catolică.
Din păcate acest discurs este şovin şi xenofob. Kaczynski spune deschis că ”adevăraţii polonezi” sunt cei care-i împărtăşesc valorile. Nu există niciun loc pentru pluralitate în această ideologie. Liderul PiS susţine că statul polonez este otrăvit, şi acesta ar fi motivul pentru care PiS trebuie să preia controlul asupra lui cât de repede posibil. În puţine săptămâni, într-o atmosferă de război, conservatorii au schimbat conducerea serviciilor de informaţii şi a companiilor de stat, chiar şi a acelora cu rezultate bune.
PiS are o majoritate absolută în Parlament şi deţine controlul total asupra puterii executive (prim-ministru şi preşedinte). Singura instituţie pe care n-o controlau era Curtea Constituţională care putea bloca unele schimbări pe care plănuiau să le facă. Ca urmare, Kaczynski a decis să marginalizeze Curtea şi să schimbe legea de funcţionare a acesteia astfel încât ea să nu mai poată lua decizii. Ca urmare a acestor legi controversate, o mare parte a societăţii poloneze a simţit că democraţia în ţara noastră este ameninţată şi a ieşit în stradă pentru a o apăra.
În ce măsură restrânge noua lege a presei libertatea şi independenţa mass-media publică?
PiS a revizuit vechea lege a presei şi acum se pregăteşte să reformeze complet sistemul mass-mediei publice din Polonia. Până în acest moment, media publică poloneză - adică 5 canale TV, 5 canale de radio şi trei agenţii de ştiri - funcţiona ca o societate comercială. Instituţia responsabilă pentru controlul ei era Consiliul de Stat pentru Radiodifuziune şi Televiziune. Această instituţie constituţională numea un board de directori şi Consiliul de supraveghere al TV şi Radio şi era responsabilă pentru respectarea standardelor jurnalistice. Consiliul era numit de Parlament şi Preşedinte pentru un mandat care nu putea fi scurtat.
Potrivit noii legi, Consiliul nu va mai numi Consiliul de administraţie şi pe cel de supraveghere, ci ministrul Trezoreriei va face asta. Mai mult, mandatele actualei conduceri a televiziunii şi a radioului sunt încheiate de actuala lege, astfel că noul guvern poate numi o conducere nouă imediat.
Nu cunoaştem toate detaliile reformei, dar ştim că nu va mai fi vorba despre o companie. Media publică va fi transferată în instituţii naţionale controlate de ministrul Culturii. Acesta va decide în legătură cu bugetul şi conducerea lor. Rolul Consiliului de Stat pentru Radiodifuziune şi Televiziune va fi probabil doar decorativ. Mai mult, toţi angajaţii din media publică vor fi disponibilizaţi şi reangajaţi în momentul restructurării. Este o cale uşoară de a scăpa de jurnaliştii incomozi.
Politizarea mediei publice a fost întotdeauna o mare problemă în Polonia. Fiecare partid ajuns la putere trata televiziunea şi radioul public ca pe propria sa proprietate. PiS nici nu a încercat să repare asta. Ei fac tot posibilul pentru a îndepărta orice aparenţă de independenţă a media. Ei susţin deschis că media nu ar trebui să fie publică, ci naţională. Este sugerat faptul că până acum media noastră nu a funcţionat pentru ”naţiune”, ci pentru altcineva (germani, poate evrei...). Ceea ce este cel mai important este că ei nu vorbesc despre societate, cetăţeni, ci despre naţiune. Acest limbaj periculos revine. Noul manager al televiziunii publice va fi Jacek Kurski, politician cunoscut pentru retorica sa agresivă. PiS nu lasă loc de îndoieli: ei sunt convinşi să media publică trebuie să fie un organ de propagandă guvernamentală.
Desigur, avem un sector mare de media privată în Polonia, dar media publică este cu adevărat influentă, iar controlul total asupra ei dă multe oportunităţi pentru partidul aflat la guvernare. Este evident că nu va fi loc pentru pluralism în media publică şi există pericolul ca aceasta să ajungă un instrument puternic al propagandei guvernamentale, care devine tot mai xenofobă şi naţionalistă.
Kaczynski spune deschis că ”adevăraţii polonezi” sunt cei care-i împărtăşesc valorile. Nu există niciun loc pentru pluralitate în această ideologie. Liderul PiS susţine că statul polonez este otrăvit, şi acesta ar fi motivul pentru care PiS trebuie să preia controlul asupra lui cât de repede posibil.
Şi încă odată Partidul Lege şi Justiţie încalcă Constituţia. Partidul nu are majoritatea necesară pentru a o schimba, dar adoptă legi care o ignoră şi o ocolesc. Ei au făcut asta în cazul Curţii Constituţionale, iar acum fac acelaşi lucru cu Consiliul Radiodifuziunii şi Televiziunii.
Există voci care spun că actuala putere din Polonia l-a luat pe premierul ungar Viktor Orban ca model. Vedeţi un pericol al ”orbanizării” Poloniei?
Cu câţiva ani în urmă, după ce Jarosław Kaczynski a pierdut alegerile, el a declarat că ”în viitor vom vedea o Budapesta în Varşovia”. Este evident că el este inspirat de politicile lui Viktor Orban şi ar vrea să folosească ”know-how-ul ungar” în guvernare. Pericolul orbanizării este real.
De ce a vrut guvernul PiS să preia controlul asupra Curţii Constituţionale?
Curtea Constituţională a fost privită de PiS ca principalul obstacol în calea revoluţiei pe care o plănuiesc. În anii 2005-2007, când acest partid era la putere, Curtea a blocat câteva schimbări pe care voiau să le facă. Se pare că după câştigarea alegerilor parlamentare şi prezidenţiale, Kaczynski şi PiS nu au putut să accepte să nu aibă controlul total asupra statului. Ei explică votanţilor că CC este un ultim bastion al vechiului regim care trebuie cucerit. Prin ”vechiul regim”, ei se referă la Polonia după 1989, aşa-numita ”A treia Republică poloneză". Ei susţin, de asemenea, că instanţa constituţională va bloca reforme economice şi sociale pe care ei le-au promis votanţilor. Acesta este un cinism politic extrem. Adevărul este altul. Curtea a fost un obstacol serios pentru Kaczynski în preluarea controlului total asupra statului.
Este democraţia cu adevărat ameninţată în Polonia?
Dacă puterea executivă şi legislativă este în mâna unui singur partid care este total loial faţă de liderul său, iar acel partid încearcă să preia controlul şi asupra sistemului judiciar, putem spune că democraţie liberală în sensul european este ameninţată. Desigur, asta nu înseamnă că situaţia din Polonia va fi similară cu cea din Belarus, dar va fi foarte diferită de cea din democraţii de lungă durată precum Franţa sau Marea Britanie.
Piotr Oleksy este analist independent şi redactor-şef al publicaţiei online EastWestInfo.eu.