Guvernul polonez adoptă o controversată lege a presei

Mai întâi reforma Curţii Constituţionale, acum legea presei. "Revoluţia" legislativă a noului guvern conservator continuă în ritm rapid.
Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului polonez Lege şi Justiţie.
Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului polonez Lege şi Justiţie. (Captură Foto)

Cu puţină vreme înainte de Crăciun, Camera inferioară a Parlamentului polonez a adoptat legea controversată de schimbare a modului de funcţionare a Curţii Constituţionale, în ciuda protestelor masive de stradă. Opoziţia şi oficiali europeni au acuzat o încălcare a democraţiei şi o lovitură de stat.

Înainte de Anul Nou, guvernul PiS a trecut în procedură de urgenţă şi o lege care reformează presa publică. Potrivit acesteia, şefii radioului şi televiziunii publice vor fi numiţi şi revocaţi direct de către guvern. În plus, radiodifuziunea şi agenţia de presă PAP vor fi transformate în institute culturale sub patronajul unui nou Consiliu Naţional de Media, care va fi înfiinţat de guvern.

Actul normativ a fost adoptat de Camera Inferioară cu majoritatea absolută a Partidului Lege şi Justiţie (PiS) şi mai are nevoie doar de semnătura preşedintelui Andrzej Duda pentru a intra în vigoare. Noua lege a presei prevede şi schimbarea actualilor membri ai Consiliilor de administraţie şi de control şi a conducerilor posturilor publice de radio şi televiziune. Aceştia vor fi numiţi şi revocaţi de acum încolo de ministrul de Finanţe, şi nu ca până acum pe baza unui concurs organizat de Consiliul Naţional al Audiovizualului (KRRiT).

Asociaţia Jurnaliştilor Europeni (VEJ) a acuzat faptul că reforma pune media de stat poloneză ”sub controlul direct al guvernului, jurnalişti reputaţi riscă să-şi piardă joburile din motive politice, iar audiovizualul public să se transforme într-o unealtă a guvernării”.

Imediat după adoptarea legii în Parlament, directorii a patru programe ale canalului public de televiziune TVP şi-au înaintat demisiile pentru a preîntâmpina concedierea, potrivit ziarului Gazeta Wyborcza. ”Nimeni nu va închide gura polonezilor şi nici mie. Ne vom vedea în alt loc”, a arătat într-o scrisoare deschisă Tomasz Lis, unul dintre cei mai cunoscuţi jurnalişti de televiziune, care modera un talk-show ce va fi scos din grilă.

Reacţii critice din partea UE

Noua lege a presei prevede schimbarea actualilor membri ai Consiliilor de administraţie şi de control şi a conducerilor posturilor publice de radio şi televiziune. Aceştia vor fi numiţi şi revocaţi de acum încolo de Ministrul de Finanţe.

După ce vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a trimis două scrisori autorităţilor de la Varşovia, în care cerea explicaţii pentru măsurile de reformare a Curţii Constituţionale, luate de Polonia, care ar reprezenta o încălcare a independenţei justiţiei, Comisia Europeană ia în calcul acum activarea Mecanismului statului de drept. Acest instrument nou de sancţiune prevede o procedură în mai multe etape prin care Comisia cercetează situaţia şi face recomandări de schimbare a legilor. În cazul în care statul respectiv nu ia nicio măsură pentru ca valorile europene prevăzute în Tratate să nu fie încălcate, se poate ajunge la ceea ce în limbaj european se numeşte opţiunea nucleară: suspendarea dreptului de vot în Consiliul European şi în Consiliile de Miniştri. Până acum o astfel de măsură n-a fost luată nici în cazul Ungariei lui Orban, deşi derapajele au fost manifeste, şi este greu de crezut că va fi aplicată Poloniei, care este considerată cel mai important stat din Estul Europei.

Totuşi comisarul european pentru agenda digitală Günther Oettinger (CDU) s-a pronunţat într-un interviu acordat ziarului german ”Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung” pentru activarea mecanismului statului de drept şi supravegherea Varşoviei. ”Un director şi administrator nu poate fi demis fără precizarea motivelor. Aceasta ar însemna instaurarea arbitrarului . Cu cât este mai mare grija noastră că presa publică nu-i va mai putea informa independent şi imparţial pe cetăţeni, cu atât mai mult trebuie să întărim independenţa autorităţilor de reglementare”, a subliniat Oettinger.

Mai multe detalii despre Legea presei din Ungaria, puteţi găsi aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe