Orban se opune sancţiunilor la adresa Poloniei

După ce guvernul polonez a adoptat o controversată lege a presei şi o reformă a Curţii Constituţionale, UE discută despre sancţiuni. Premierul ungar Viktor Orban susţine însă că le va împiedica.
Viktor Orban
Viktor Orban (THIERRY CHARLIER/AFP/Getty Images)

"Ungaria nu va susţine niciodată niciun fel de sancţiuni împotriva Poloniei”, a declarat prim-ministrul ungar vineri la radioul public. În opinia sa, Bruxelles-ul nici nu ar trebui să se gândească la asemenea măsuri.

Declaraţia vine după ce miercuri Orban a avut o întâlnire informală de şase ore cu liderul Partidului Lege şi Justiţie (PiS), Jarosław Kaczyński, în staţiunea poloneză Niedzica, fără să existe informaţii oficiale despre ce au discutat.

Reamintim că înainte de Crăciun Camera inferioară a Parlamentului polonez a adoptat legea controversată de schimbare a modului de funcţionare a Curţii Constituţionale, în ciuda protestelor masive de stradă. Opoziţia şi oficiali europeni au acuzat o încălcare a democraţiei şi o lovitură de stat.

Înainte de Anul Nou, guvernul PiS a trecut în procedură de urgenţă prin Parlament şi o lege controversată care reformează presa publică. Potrivit acesteia, şefii radioului şi televiziunii publice vor fi numiţi şi revocaţi direct de către guvern. În plus, radiodifuziunea şi agenţia de presă PAP vor fi transformate în institute culturale sub patronajul unui nou Consiliu Naţional de Media, care va fi înfiinţat de guvern. Aceste proiecte de lege au alimentat temerile că liderul PiS preia modelul Orban de conducere a statului.

”Situaţia şi tradiţia politică în Polonia este foarte diferită de cea din Ungaria. Jarosław Kaczyński nu poate fi asemănat în niciun caz cu Viktor Orban. El a ales un drum politic diferit, dar cred că noul guvern va copia unele din politicile lui Orban, precum taxa bancară şi taxa pe supermarketuri. Ideea sa este de a face instituţiile responsabile pentru criza financiară să plătească pentru reformele sociale şi de a-i întări pe micii retaileri polonezi. Noul guvern promite de asemenea politici economice pro-creştere şi o politică socială mai activă, aşa cum a promis şi Orban. Politicienii PiS simpatizează cu Fidesz, dar realitatea on the ground este foarte diferită în Polonia de cea din Ungaria”, susţinea jurnalistul polonez Hubert Koziel într-un interviu acordat Epoch Times.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe