Amiral chinez: smogul care acoperă Beijingul este binecuvântat, îl protejează de armele cu laser ale americanilor


China: Shanghai închide şcolile pentru prea mult smog, 6 decembrie 2013
China: Shanghai închide şcolile pentru prea mult smog, 6 decembrie 2013 (ChinaFotoPress / ChinaFotoPress via Getty Images)

Conform celor declarate într-un interviu televizat de către Zhang Zhaozhong, amiral chinez şi expert în probleme militare de la Universitatea de Apărare, "Smogul în China este cea mai bună apărare împotriva armelor cu laser americane". "Atunci când nu există smog, arma cu laser poate lovi la o distanţă de 10 kilometri. Dacă există smog, distanţa se reduce la un kilometru".

În Beijing şi în China de Nord, unde populaţia continuă să sufere efectele poluării, una dintre principalele discuţii online pe social media este legată de folosirea măştilor respiratorii. Oamenii se întreabă care sunt cele mai eficiente pentru a inspira cât mai puţin aer poluat. Au circulat fotografii de câini şi proprietari care cutreierau oraşul cu măşti respiratorii şi chiar cele ale unui cuplu de miri care au pozat pentru fotografi bine protejaţi de măşti.

De curând, preşedintele chinez Xi Jinping a decis să facă din nou o plimbare pe străzile oraşului - ca în ianuarie, când a intrat să mănânce într-un magazin de sandvişuri,, amestecându-se cu mulţimea într-un mod "spontan studiat", în ”stil american”, total ciudat pentru liderii chinezi.

Locul ales a fost Nan Luo Gu Xiang, una din puţinele zone vechi care au mai rămas în capitala Chinei şi care a devenit un loc trendy plin de magazine, baruri şi restaurante. De data aceasta Xi nu s-a oprit să mănânce la un restaurant "la întâmplare", aşa cum a făcut în legendara sa ieşire din ianuarie, ci s-a plimbat doar atât cât să permită trecătorilor să-l fotografieze cu telefoanele şi apoi să posteze fotografiile pe social media. Este ceea ce s-a şi întâmplat: fotografiile cu preşedintele fără nicio pălărie sau mască au stârnit numeroase comentarii, indignate şi ironice, în care i se reproşa "tovarăşului Xi", că nu ia măsuri de precauţie împotriva poluării.

Aparatele care măsoară cantitatea de micro-particule PM 2.5 rămăseseră toată ziua peste 400, ajungând până la 523, de cinci ori nivelul considerat dăunător pentru sănătatea umană.

Dar din mijlocul discuţiilor iscate de incident s-au distins câţiva generali ai Armatei Populare de Eliberare (care aparţine Partidului comunist, nu Statului chinez), care au susţinut că smogul ar fi "cea mai bună apărare împotriva armelor cu laser ale americanilor" şi care ar putea ajuta, de asemenea, în cazul unei incursiuni aeriene - imposibilă, având în vedere vizibilitatea scăzută.

Între timp, o persoană dintr-un oraş situat lângă Beijing, a devenit primul cetăţean care a încercat să aducă în faţa justiţiei administraţia publică locală, deoarece nu ar fi pus în aplicare măsurile anti - smog pe care liderii naţionali spun că le-au făcut obligatorii, relatează marţi, 25 februarie, La Stampa. Omul se numeşte Guixin Li şi a cerut în instanţă ca autorităţile municipale să plătească pentru prejudiciul provocat de poluarea sufocantă din aceste zile. Nu a fost comunicat încă dacă instanţa a acceptat cazul sau nu.

"În afară de ameninţările la adresa sănătăţii noastre, noi avem, de asemenea, cheltuieli considerabile" a declarat Li ziarului Metropoli Yanzhao, enumerând cheltuielile efectuate pentru un purificator de aer, o mulţime de măşti şi un covoraş pentru exerciţii la domiciliu, deoarece a alerga pe străzi este considerat nociv pentru sănătate.

Guvernul chinez a alocat 1,6 miliarde de dolari pentru îmbunătăţirea calităţii aerului şi cu câteva zile în urmă a lansat un nou regulament care prevede sancţiuni pentru localităţile care nu aplică măsurile anti - smog, sau compensarea în numerar pentru cei care îmbunătăţesc calitatea aerului (?!).

Cu toate acestea, situaţia continuă să se agraveze. Centrul Naţional de Meteorologie a confirmat, de fapt, că pentru următoarele două zile situaţia nu se va schimba şi a postat alerta portocalie de poluare, a doua cea mai gravă pe scara pregătită de guvernul chinez.