Smogul din Beijing conţine peste 1.300 de specii diferite de microorganisme

Din cauza aerului poluat majoritatea oamenilor din Beijing folosesc măşti medicinale.
Din cauza aerului poluat majoritatea oamenilor din Beijing folosesc măşti medicinale. (Wang Zhao/AFP/Getty Images)

Oamenii de ştiinţă chinezi au identificat în aerul poluat al oraşului Beijing 1.315 specii diferite de microorganisme ce pot fi inhalate, o parte dintre acestea fiind patogene.

Chiar dacă o mare parte dintre microorganismele descoperite în aer erau bacterii inofensive, printre ele se putea găsi şi o cantitate semnificativă de viruşi şi ciuperci. O parte dintre microbi sunt patogeni şi au fost corelaţi cu boli precum alergiile sau bolile sistemului respirator.

Cercetătorii au investigat particulele de materie mai mici de 2,5 microni (PM 2,5) până la mărimea de 10 microni, ce pot fi inhalate în plămâni, şi sunt deseori asociate cu probleme de sănătate precum ”tusea de Beijing”. Studiul asupra nivelului de microbi a fost făcut într-o săptămână din luna ianuarie atunci când capitala Chinei a fost cuprinsă de un smog gros. În acea zi, aparatele care măsoară poluarea aerului arătau că limita stabilită de Organizaţia Mondială a Sănătăţii a fost depăşită de 20 de ori.

Echipa de cercetători a descoperit că în zilele cu o poluare ridicată, nivelul microorganismelor patogene era mai ridicat.

”Studiul a fost efectuat pentru a putea înţelege ce fel de microbi inhalăm în fiecare zi”, a precizat cercetătorul Ting Zhu, din partea Universităţii Tsingua din Beijing, pentru The Los Angeles Times.

Descoperirile nu arată dacă microbii întâlniţi sunt încă ”concludenţi”, însă există speranţa că mai multe cercetări ce vor ”îmbunătăţii înţelegerile pe care le avem cu privire la microbii din aerul poluat şi efectele acestora asupra sănătăţii în diferite locuri” vor fi efectuate, a adăugat Zhu.

Este prea devreme să tragem vreo concluzie cu privire la efectele pe care microbii din aer le au asupra sănătăţii, a încheiat co-autorul studiului, Ting Zhu.