Ştiri din ştiinţă: O schimbare a polilor Pământului şi "readucerea" la viaţă a unor păsări uriaşe preistorice

Aţi simţit că zilele au fost mai scurte săptămâna aceasta? Probabil că nu. Totuşi, planeta noastră a început să se rotească uşor mai repede, din cauza modificărilor poziţiei Lunii în raport cu polii Pământului; iar cele mai scurte zile urmează să vină, potrivit Live Science.
În medie, o zi pe Pământ durează aproximativ 86.400 de secunde, adică 24 de ore. Însă această durată poate varia din mai multe motive printre care şi poziţiile Soarelui şi ale Lunii sau modificările câmpului magnetic al Pământului.
Pe 9 iulie, 22 iulie şi 5 august, Luna va fi la cea mai mare distanţă faţă de ecuatorul Pământului, ceea ce va schimba modul în care gravitaţia sa influenţează axa planetei. Atunci când Luna se află mai aproape de poli, rotaţia Pământului se accelerează, iar ziua devine mai scurtă decât în mod obişnuit — însă doar cu aproximativ 1,5 milisecunde.
Mult mai vizibile în această săptămână au fost inundaţiile fulgerătoare devastatoare din Texas, New Mexico, Carolina de Nord şi Illinois, care au provocat moartea a cel puţin 130 de persoane.
O nouă grupă sanguină
După ani de cercetări şi observaţii, oamenii de ştiinţă au identificat o nouă grupă sanguină, denumită Gwada negativ, care a fost descoperită până acum la o singură persoană de pe planetă.
Readucerea la viaţă a unei păsări gigant stârneşte controverse
După ce a apărut în titlurile presei internaţionale mai devreme în acest an, susţinând că a readus lupii fioroşi/teribili (dire wolves) din extincţie, compania de biotehnologie Colossal Biosciences a stârnit un nou val de controverse cu cel mai recent proiect de „de-extincţie”: readucerea la viaţă a păsării moa uriaşe (Dinornis robustus).
Moa uriaşă a fost o pasăre mare, incapabilă de zbor, originară din Noua Zeelandă, despre care se crede că a dispărut în urmă cu aproximativ 600 de ani, din cauza vânătorii excesive practicate de oameni. Compania susţine că „resuscitarea” acestor păsări ar putea aduce beneficii speciilor pe cale de dispariţie care trăiesc în prezent, însă anunţul a fost întâmpinat cu critici din partea unei mari părţi a comunităţii ştiinţifice.