Predicţie: China 1 milion de oameni bolnavi de cancer pulmonar

Ghişeu pe autostradă înecat de smog, provincia Jilin, 22 octombrie 2013 (STR/AFP/Getty Images)
Maria Maevschi
06.12.2013

În China poluarea conntinuă să crească, iar numărul pacienţilor cu cancer pulmonar creşte şi el la fel de rapid. În anul 2025 numărul acestora va ajunge la un milion, lucru care va aduce China pe primul loc în lume la acest capitol.

Aceste date au fost prezentate de un forum special dedicat răspândirii cancerului pulmonar în China, încheiat la Beijing, scrie presa chineză.

China este unul dintre cele mai poluate state din lume, în mare parte din cauza folosirii încălzirii cu cărbune. Industrializarea şi boom-ul economiei chineze au şi ele un rol covârşitor.

Calitatea aerului din Beijing este extrem de proastă - nivelul pentru particule fine în suspensie (PM25), în aer este uneori de 400 de ori mai mare decât norma. Aceste particule ajung în plămâni, unde se depozitează, cauzând în timp grave afecţiuni pulmonare.

70% din apa Chinei este nepotabilă, iar pentru 40% dintre sursele de apă nu se recomandă nici măcar contactul cu pielea.

În studiile prezentate forum s-a arătat că, în prezent, cancerul pulmonar în China reprezintă cauza majorităţii deceselor. Iar rata deceselor din cauza acestei boli, în China, în ultimii 30 de ani a crescut cu 465%.

La începutul lunii noiembrie, presa chineză a prezentat cazul unei fetiţe de 8 ani cu cancer pulmonar, ea fiind cea mai tânără pacientă cu această boală în China. Ziarul britanic The Times nota pe marginea cazului că acesta indică apropierea unei crize ecologice în China.

Însă autorităţile chineze evită să vorbească despre subiect. Regimul afirmă că principalul motiv al creşterii numărului bolnavilor de cancer pulmonar este fumatul.

Acest obicei prost are şi el rolul său. În China anual se produc 1,7 trilioane de ţigări. Dintre 1,1 miliarde de fumători din întreaga lume, 350 de milioane sunt chinezi. Anual, în China, se estimează că din cauza bolilor legate de fumat mor aproximativ un milion de oameni.

Cu toate acestea, numeroşi specialişti, printre care şi chinezi, susţin de mai mult timp că explozia numărului de pacienţi cu cancer pulmonar în China este direct legată de degradarea ecologică a mediului şi, în special, deteriorarea calităţii aerului, mai ales în oraşe.

În Beijing timp de 10 ani, numărul pacienţilor cu cancer pulmonar s-a dublat, iar numărul de pacienţi cu cancer din toată ţara a crescut cu 400%.

Potrivit administraţiei centrale de meteorologie din China, în primele 10 luni ale acestui an, numărul zilelor cu smog din ţară a fost cel mai mare din ultimii 50 de ani.

În luna martie a acestui an, la sesiunea parlamentară, academicianul şi deputatul Shi Zhongshan a spus direct că smogul este chiar mai înfricoşător pentru China decât epidemia de SARS. El a mai adus la cunoştinţă şi ratingul calităţii aerului în oraşe din întreaga lume, elaborat de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Potrivit ratingului, în China cel mai curat aer este în oraşul Haikou, care se află pe locul 273 din 1802 oraşe.

Deputatul a mai adăugat că în Beijing din 100.000 de oameni, de cancer pulmonar suferă 76 de bărbaţi, şi 48 de femei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor