Vulcan islandez emite lavă incandescentă dintr-o crăpătură de aproape 1 km

Un vulcan a erupt miercuri în sud-vestul Islandei, au anunţat autorităţile, imaginile transmise în direct de mass-media arătând cum acesta aruncă fum şi fluxuri spectaculoase de lavă incandescentă de culoare galbenă şi portocalie, cea mai recentă dintr-o serie de erupţii care au avut loc în apropierea capitalei în ultimii ani, transmite Reuters.
Adesea numită ţara gheţii şi a focului, această naţiune insulară din Atlanticul de Nord, cu numeroşii săi gheţari şi vulcani, a cunoscut peste 10 erupţii de când sistemele geologice din peninsula Reykjanes s-au reactivat în 2021.
Magma care a forţat crusta terestră a deschis o fisură masivă cu o lungime cuprinsă între 700 m şi 1.000 m, a declarat serviciul meteorologic islandez, primele semne ale erupţiei fiind foarte slabe.
„În acest moment, nu există niciun pericol pentru infrastructură”, a declarat serviciul meteorologic într-un comunicat. „Pe baza măsurătorilor GPS şi a semnalelor de deformare, este probabil ca aceasta să fi fost o erupţie relativ mică.”
Zborurile de pe aeroportul Keflavik din capitala Reykjavik nu au fost afectate, potrivit informaţiilor de pe pagina sa web.
Citând Poliţia, postul public de televiziune RUV a transmis că oamenii au fost evacuaţi din Laguna albastră, o staţiune balneară geotermală de lux, şi din oraşul Grindavík din apropiere.
Grindavík, care avea aproape 4.000 de locuitori înainte de ordinul de evacuare din 2023, a rămas în mare parte pustiu de atunci, din cauza temerilor legate de ameninţarea periodică reprezentată de fluxurile de lavă şi cutremurele asociate.
Erupţiile din Reykjanes nu au reprezentat încă o ameninţare pentru Reykjavik şi nu au aruncat volume mari de cenuşă în stratosferă, astfel încât traficul aerian nu a fost perturbat.
Experţii au declarat că erupţiile din zonă s-ar putea repeta decenii sau chiar secole.
Erupţiile fisurale, aşa cum sunt cunoscute izbucnirile, se caracterizează prin fluxuri de lavă care ies din fisuri lungi.