Smogul extrem stârneşte reacţii publice


Amestecul de ceaţă şi fum din Beijing a fost recent "Dincolo de limită", forţând chiar şi mass-media conduse de stat să scrie articole despre ea.
Amestecul de ceaţă şi fum din Beijing a fost recent "Dincolo de limită", forţând chiar şi mass-media conduse de stat să scrie articole despre ea. (Weibo.com)

Academicieni chinezi, bloggeri şi chiar unele mass-media conduse de stat au făcut apel la Partidului Comunist să îşi slăbească controlul asupra agenţiilor de stat pentru ca acestea să raporteze mai exact despre poluarea şi smogul care au învăluit Beijingul şi alte zeci de oraşe în ultimele zile.

Potrivit rapoartelor, China a fost cuprinsă peste week-end de una din cele mai grave poluări ale aerului, fapt ce a determinat solicitarea de a revoca statutul de staţie de monitorizare oficială a Academiei Chineze de Ştiinţă Meteorologică.

Peste 30 de oraşe, inclusiv Beijing-ul, au fost acoperite în ultimele zile de un smog dens.

"Acest institut s-a comportat iresponsabil şi a falsificat şi muşamalizat datele în evaluarea proiectului incinerării gunoiului din Qinhuangdao de Vest, în mod special atunci când a venit vorba de participarea publicului", a declarat pe microblogul său cercetătorul Mao Da, de la Universitatea Normală din Beijing, potrivit raportului Radio Free Asia.

"Acest gen de lucru este comun în toate organismele însărcinate cu efectuarea evaluărilor de mediu", a continuat acesta.

Poluarea a fost aparent atât de gravă încât un incendiu izbucnit la o fabrică în provincia Zhejiang din estul Chinei nu a fost observat timp de aproape trei ore din cauza ceţei groase, a raportat canalul media controlat de stat, China Daily.

Mai multe oraşe din China, inclusiv oraşul cărbunelui Linfen, care a fost numit "cel mai poluat oraş din lume", au fost afectate de contaminarea aerului, solului şi apei. O mare parte din poluare este cauzată de arderea cărbunelui, China fiind ţara aflată în topul statelor care ard cărbune.

Dar poluarea este adesea minimalizată de mass-media oficială şi mulţi rezidenţi sunt nevoiţi să se bazeze pe monitorizare aerului de către ambasadele străine pentru a vedea care este calitatea aerului de afară. Practica Statelor Unite de a publica informaţii nemanipulate despre calitatea aerului a fost criticată de regimul chinez ca fiind un fel de "implicare" în "afacerile sale interne".

În Beijing, indicele particulelor PM 2,5 care cuprinde poluarea aerului au depăşit valoarea admisă. Sâmbătă, mass-media de stat a raportat că a ajuns la 993 micrograme pe metru cub. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat că nivelul optim pentru PM 2,5 este sub 25 de micrograme pe metru cub.

Astfel de particule, care sunt de o treime din dimensiunea unui singur fir de păr uman, pot pătrunde adânc în plămâni.

Duminică, mass-media de stat a raportat că poluarea în zona capitalei a atins cele mai înalte niveluri de pe index iar oraşul a emis un "avertisment portocaliu de ceaţă".

Faptul că mass-media de stat raportează pe larg cu privire la poluarea masivă din China a fost văzut drept o fisură în controlul regimului chinez asupra mass-mediei în ceea ce priveşte chestiuni sensibile.

Purtătorul de cuvânt al Partidul Comunist, The Global Times, a scris luni într-un editorial că, deoarece mai multe oraşe estice au fost înghiţite de smog, ar trebui să existe o mai mare transparenţă privind raportarea acestei probleme din China.

Editorialul a precizat: "Recenta poluare atmosferică a sunat într-adevăr ca un avertisment pentru noi: dacă vom continua acest mod de dezvoltare în loc să rezolvăm problema, prejudiciul pe termen lung va fi grav".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe