Alina Gorghiu: ANAF, sau formalismul fără fond

Ana Ion
05.09.2016

alte articole

Alina Gorghiu (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Ana Ion
05.09.2016

Co-preşedintele PNL, Alina Gorghiu critică modul în care lucrează ANAF, reamintind că un raport recent întocmit de Fondul Monetar Internaţional arată foarte clar că resursele de control irosite de Fisc pe inspecţii neproductive "sunt enorme."

"Am citit în ultimile zile ştirile despre raportul FMI despre cum se desfăşoară, printre altele, controalele ANAF în cazul contribuabililor mari. Rezultatele studiului arată o problemă de sistem care ţine de însăşi filozofia de lucru a acestei instituţii, de mentalitatea inspectorilor şi de suprareglementarea procedurală. Oamenii de afaceri se plâng de ani de zile că sunt hăituiţi şi forţaţi să accepte un sistem care nu doar că nu îi motivează ci din contră îi abuzează. Concluziile sunt clare, independente şi nepartinice.

Când un expert îţi spune că faci controale după ureche, având drept criteriu data ultimei verificări sau o cerere din partea Curţii de Conturi, când inspectorii tăi stau o jumătate de an la acea inspecţie de frică să nu fie ei sancţionaţi pentru neîndeplinirea sarcinilor de serviciu sau când eficienţa acelor verificări este de doar 10%, poate că ar trebui să se revadă modul în care statul în acest caz răspunde rolului său. Altfel spus, punct şi de la capăt. Nu cârpit, nu peticit.", scrie, pe Facebook, Alina Gorghiu.

Liderul PNL mai aminteşte că la 1 ianuarie 2016 a intrat în vigoare un nou regulament de funcţionare a ANAF şi afirma că, după ce l-a citit, coroborăm cu informaţiile din raportul FMI, nu poate trage decât o singură concluzie: "formalism fără fond sau pierdere de timp."

"Raportul întocmit de Fondul Monetar Internaţional subliniază foarte clar că "Resursele de control irosite pe inspecţii neproductive sunt enorme", subliniază Gorghiu, în opinia căreia "vem o singură cale de urmat: sprijinirea mediului de afaceri."

Reamintim că potrivit Raportului de asistenţă tehnică privind Îmbunătăţirea Administrării Riscului de Conformare pe care îl prezintă Marii Contribuabili, întocmit de Fondul Monetar Internaţional, Direcţia Mari Contribuabili din cadrul ANAF nu reuşeşte să îşi atingă scopul, acela de a reduce decalajul dintre taxele datorate şi cele încasate, din cauza faptului că risipeşte resurse pe activităţi care aduc puţini bani la buget, sau pe controale solicitate de alte instituţii, inclusiv Curtea de Conturi.

În plus, potrivit experţilor Fondului, timpul utilizat la fiecare inspecţie este prea mare în comparaţie cu standardele internaţionale.

FMI critică de asemenea lipsa dotărilor şi bugetul prea mic al direcţiei: „Numărul limitat de laptopuri şi de imprimante de care beneficiază personalul DGAMC constituie o problemă ce îi afectează productivitatea. Limitările în materie de recrutare de personal şi bugetare obstrucţionează capacitatea DGAMC de a se poziţiona mai bine în scopul de a trata riscurile fiscale cele mai presante”, se arată în raport.

Nu în ultimul rând, specialiştii susţin că ANAF ar trebui să acopere costurile atunci când unul dintre inspectorii săi este dat în judecată, deoarece acum teama de a fi obligat să acoperi costurile din buzunarul propriu generează o „paralizie” în rândul inspectorilor Fiscului.

„ANAF trebuie să acopere costurile atunci când un contribuabil îl acţionează în instanţă pe inspector, dacă nu este demonstrat un comportament de neglijenţă clară sau în mod deliberat necorespunzător. Teama de a nu omite o ajustare şi cea de a fi obligat să acoperi costurile din buzunarul propriu generează o „paralizie" în rândul inspectorilor DGAMC, ratele productivităţii fiind mult mai mici decât cele înregistrate de administraţiile fiscale cu cele mai bune practici”, se arată în raportul FMI.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor