Andreea Paul: Fiscul să înceteze "sarabanda" plângerilor penale împotriva contribuabililor corecţi

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală trebuie să pună capăt avalanşei de plângerile penale îndreptate împotriva contribuabililor corecţi, a tras un semnal de alarmă liberala Andreea Paul.
Andreea Paul
Andreea Paul (Epoch Times România)

ANAF nu trebuie să mai continue "sarabanda" plângerilor penale împotriva contribuabililor corecţi pentru erori minore în declaraţiile fiscale, a declarat luni, în cadrul unui comunicat de presă, deputatul PNL Andreea Paul, care propune recuperarea prejudiciilor cât mai mult posibil pe cale administrativă.

"Pentru prima dată în istoria ANAF, mai mult de jumătate din contestaţiile transmise de către contribuabili în anul 2015 sunt nesoluţionate pentru că ANAF a făcut plângeri penale şi automat contestaţia se suspendă de la soluţionare. ANAF şi-a bătut singur cuie în picior şi întârzie recuperarea efectivă a prejudiciilor acolo unde ele se dovedesc reale. Sarabanda plângerilor penale pentru orice chestiune minoră trebuie reglată.

Spre comparaţie, în anul 2011 un sfert din contestaţiile trimise către ANAF s-au transformat în plângeri penale. Tot pentru prima dată, în anul 2015, doar 6% dintre contestaţii sunt soluţionate de către ANAF în favoarea contribuabililor, faţă de o cincime în anul 2011. E important ca ANAF să facă curăţenie în mediul de afaceri pentru reguli corecte pe piaţă, dar nu să blocheze funcţionarea economiei reale, iar rezultatele pentru diminuarea semnificativă a evaziunii fiscale să aştepte până la calendele greceşti", a declarat Andreea Paul.

Potrivit deputatei PNL, în perioada 2012-2015, peste 13.450 de capete de cerere de urmărire penală au fost transmise de la ANAF pentru sume totale contestate de circa 14 miliarde de lei. Până în prezent, un sfert dintre dosarele ajunse în instanţe anii anteriori au fost soluţionate definitiv în favoarea contribuabililor şi trei sferturi în favoarea ANAF.

"Aceste proporţii se vor modifica, probabil, în favoarea contribuabililor în urma avalanşei de dosare remise în ultimii 4 ani. Unul din patru dosare remise în instanţă de către ANAF se dovedeşte că este greşit abordat. România, deşi nu are tribunale fiscale, ar trebui să le aibă şi ca dosare fiscale ar trebui soluţionate administrativ de Directoratul general de soluţionare a contestaţiilor (DGSC), nu de instanţele judecătoreşti încărcate cu multe dosare fiscale.

Exasperarea mediului de afaceri şi a contribuabililor corecţi care contestă prejudiciile stabilite de către ANAF este justificată. În loc de soluţionări ale contestaţiilor pe cale administrativă, se aleg cu plângeri penale. Apoi durează ani de zile anchetele şi procesele, timp în care unele firme falimentează, iar riscul reputaţional costă mult economic", a precizat Andreea Paul.

Reprezentanta PNL propune recuperarea rapidă a prejudiciilor, cât mai mult posibil pe cale administrativă, şi stabilirea unei site mai fine din punct de vedere juridic pentru plângerile penale transmise de către ANAF.

"Crearea avocatului contribuabilului este o altă variantă de acţiune care merită, de asemenea, analizată şi luată în calcul, aşa cum au făcut spaniolii, americanii sau canadienii. Pe termen lung, este însă obligatorie profesionalizarea fiscală a judecătorilor şi completarea instituţiei contestaţiilor din ANAF cu crearea tribunalelor fiscale, pentru a scurta durata proceselor şi pentru a oxigena mai repede mediul de afaceri", a adăugat Andreea Paul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne