FMI critică Fiscul

ANAF în acţiune.
ANAF în acţiune. (Andi Laslau)

Nu doar românii sunt nemulţumiţi de Fisc, care mai mult nu recuperează decât recuperează prejudiciile din dosarele marilor corupţi, ci şi Fondul Monetari Internaţional.

Nemulţumirile specialiştilor FM nu vizează însă faptul că averea lui Voiculescu este în continuare greu de atins, ci sunt legate de ineficienţa controalelor şi de soluţiile proaste la care inspectorii fiscali apelează pe teren, relatează digi 24.ro.

Potrivit sursei citate, experţii FMI care, în aprilie a.c., au efectuat un control la Direcţia mari contribuabili au fost nemulţumiţi că inspectorii Fiscului lucrează din camerele de hotel şi susţin că aceştia ar trebui să poată utiliza dotările direcţiilor regionale ale ANAF atunci când au nevoie de acestea.

FMI critică de asemenea lipsa dotărilor şi bugetul prea mic al direcţiei: „Numărul limitat de laptopuri şi de imprimante de care beneficiază personalul DGAMC constituie o problemă ce îi afectează productivitatea. Limitările în materie de recrutare de personal şi bugetare obstrucţionează capacitatea DGAMC de a se poziţiona mai bine în scopul de a trata riscurile fiscale cele mai presante”, se arată în raport.

Nu în ultimul rând, specialiştii susţin că ANAF ar trebui să acopere costurile atunci când unul dintre inspectorii săi este dat în judecată, deoarece acum teama de a fi obligat să acoperi costurile din buzunarul propriu generează o „paralizie” în rândul inspectorilor Fiscului.

„ANAF trebuie să acopere costurile atunci când un contribuabil îl acţionează în instanţă pe inspector, dacă nu este demonstrat un comportament de neglijenţă clară sau în mod deliberat necorespunzător. Teama de a nu omite o ajustare şi cea de a fi obligat să acoperi costurile din buzunarul propriu generează o „paralizie" în rândul inspectorilor DGAMC, ratele productivităţii fiind mult mai mici decât cele înregistrate de administraţiile fiscale cu cele mai bune practici”, se arată în raportul FMI.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie