O multinaţională din domeniul farmaceutic, amendată de Fisc pentru o gaură de 10 milioane de euro

O multinaţională din domeniul farmaceutic a adus prejudicii statului - prin sustragerea de la plata TVA - de 44,49 de milioane de lei. Fiscul a intrat pe fir şi a trecut la sancţiuni.
(LOUISA GOULIAMAKI / AFP / GettyImages)

Inspectorii Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC) au verificat activitatea unei firme specializate în comerţul cu produse farmaceutice şi au constatat un prejudiciu de 44,49 de milioane de lei, circa 10 milioane de euro, cauzat bugetului de stat prin sustragere de la plata TVA, reiese dintr-un comunicat de presă remis luni de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.

"În iulie 2016, DGAMC a sesizat organele de urmărire penală pentru asigurarea recuperării prejudiciului. Societatea a prestat pe teritoriul României servicii de marketing, promovare şi autorizare pentru firma mamă din spaţiul UE, dar le-a facturat ca şi când activitatea s-ar fi desfăşurat în ţara respectivă. Astfel, au beneficiat în străinătate pe nedrept de scutire la plata TVA, cu intenţia de a se sustrage de la plata taxei pe valoare adăugată în România", se arată în comunicatul ANAF.

Potrivit Fiscului, aceeaşi multinaţională a făcut plăţi către agenţii de turism pentru participarea unor medici şi farmacişti la evenimente interne şi internaţionale de specialitate şi către firme pentru organizarea de evenimente medicale (congrese, conferinţe, cursuri, simpozioane, forumuri, apariţia unor publicaţii ş.a.).

"Pentru aceste servicii a solicitat deducerea TVA şi le-a prezentat sub forma unor acţiuni de sponsorizare şi donaţie cu toate că acestea au fost puse la dispoziţie în mod gratuit, fiind realizate de companie pentru promovarea produselor pe piaţa românească. În acest mod s-a evitat şi colectarea TVA aferentă medicamentelor acordate gratuit ca şi donaţii către spitale, cămine, fundaţii sau ca mostre către medici, dar care, în fapt, au fost acordate în scopul efectuării ulterioare de comenzi către distribuitorii de medicamente", arată ANAF.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne