Bodu: Dau în judecată SkyNews - în România, pe legea română. Aşa ar trebui să facem cu toţii

După ce reportajul Sky News despre aşa-zişi traficanţi români care ar vinde arme oricui, inclusiv teroriştilor, a făcut mare vâlvă în presă, au apărut tot mai multe dovezi că avem de-a face cu o mascaradă. În replică, Sebastian Bodu a decis să acţioneze în instanţă instituţia media britanică.
Sebastian Bodu
Sebastian Bodu (Mihuţ Savu / Epoch Times)

În câteva zile, când voi primi datele de identificare ale pârâtului de la registratura companiilor din Marea Britanie, voi depune o cerere de chemare în judecată a postului TV SkyNews, a anunţat marţi fostul şef ANAF Sebastian Bodu, într-un articol publicat în stiripesurse.ro.

"Este vorba de o acţiune de răspundere civilă delictuală prin care voi cere despăgubiri de 100.000 de lei (sau echivalentul în lire sterline) pentru prejudiciul adus subsemnatului, ca cetăţean român, prin difuzarea materialului defăimător, fabricat, despre o aşa-zisă grupare infracţională de traficanţi de arme din Ucraina", a declarat fostul europarlamentar.

Sebastian Bodu a explicat că, potrivit Regulamentului UE nr. 1215/2012, intrat în vigoare la finele lui 2015, la redactarea căruia a participat în calitate de eurodeputat, competenţa teritorială pentru litigii născute din fapte delictuale aparţine instanţelor de la locul unde s-a produs fapta prejudiciabilă.

"Cum este vorba de o defăimare prin intermediul unui reportaj TV intens preluat şi de către mass media din România, sunt competente instanţele româneşti", a punctat fostul şef ANAF.

În acelaşi timp, conform Regulamentului CE nr. 864/2007 (Roma II), legea aplicabilă litigiului este legea română. Ulterior obţinerii, hotărârea judecătorească va fi recunoscută de drept în Marea Britanie, conform aceluiaşi Regulament 1215/2012, astfel că Sebastian Bodu o va pune în executare împotriva postului SkyNews fără nicio formalitate de Exequatur (cel puţin până în 2019, când se prefigurează că Marea Britanie ar putea, eventual, părăsi Uniunea Europeană).

"Normal ar fi fost ca acest demers să fi fost iniţiat de către statul român, ca reprezentant al tuturor cetăţenilor săi, dar cum Ministerul Finanţelor Publice, care reprezintă statul în calitate de persoană juridică, nu a arătat că este interesat de demers, am decis să fac acţiunea în nume personal. Desigur că orice alt cetăţean român va putea să iniţieze un demers similar", a subliniat fostul şef ANAF.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne