Începe dansul. Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, pe deplin operaţională din septembrie

Instituţia responsabilă cu gestionarea şi monitorizarea sumelor de bani sechestrate - Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate - va fi pe deplin operaţională de la finele lunii septembrie.
Raluca Prună (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Andrei Pricopie
18.08.2016

Nou înfiinţata Agenţie Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) va avea până la sfârşitul lunii septembrie personalul necesar pentru a-şi desfăşura activitatea, a declarat joi, la Adevărul Live, ministrul Justiţiei, Raluca Prună, citată de Agerpres.

Întrebată dacă ANAF, MAI şi CSM ajută ANABI cu personal detaşat, Raluca Prună a replicat: "Ne ajută. Sigur că procesul a fost poate un pic mai lung decât m-aş fi aşteptat eu personal, dar nu am motive să fiu deloc îngrijorată. Deci celelalte instituţii au înţeles că trebuie să detaşeze personal şi suntem în curs de a face acest lucru."

"Ideea nu este să ne fie detaşaţi experţi de care instituţia de la care vine expertul nu are nevoie. Ideea este să ne fie detaşaţi cei mai buni experţi. Este o provocare pentru fiecare instituţie să renunţe pe termen limitat la experţii cei mai buni pe care-i are. Dar suntem pe cale să facem acest lucru. Până la sfârşitul lui septembrie eu sper să avem tot personalul detaşat de la instituţiile de care v-am vorbit, care să funcţioneze efectiv în agenţie", a adăugat ministrul Justiţiei.

Raluca Prună a amintit că ANABI şi DNA vor împărţi în viitor acelaşi sediu, respectiv Hotelul Triumf. "Este un proces destul de lung pentru a face ca această clădire să fie adaptată cerinţelor instituţionale ale DNA şi ale ANABI. Însă până atunci avem un sediu temporar în Walter Mărăcineanu, care este acum complet funcţional şi în care personalul angajat al agenţiei va putea funcţiona".

Potrivit tvr.ro, ANABI dispune de o bază de date integrată şi va urmări fluxul bunurilor puse sub sechestru la nivelul întregii ţări, având şi un cont unic aducător de dobândă.

Instituţia va administra bunurile mobile şi imobile din momentul instituirii sechestrului şi până la un verdict final în instanţă. Terenurile şi clădirile vor fi luate în evidenţă, dar bunurile mobile mai valoroase de 15.000 de euro ar putea fi vândute înainte de o sentinţă definitivă. Dacă inculpatul pierde procesul, statul va lua banii, în caz contrar îi vor fi restituiţi.

ANABI va avea un cont unic unde vor fi virate toate sumele de bani puse sub sechestru de către magistraţii din întreagă ţară. Contul va fi aducător de dobândă, iar magistraţii vor decide ce se va întâmpla cu banii şi dobânda. Agenţia va avea şi un sistem informatic integrat de monitorizare care va permite urmărirea în timp real a fluxului bunurilor ce fac obiectul măsurilor de sechestru, confiscare şi valorificare a creanţelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor