Monica Macovei: În Moldova se iau decizii cu corupţia pe masă

Potrivit europarlamentarului Monica Macovei, în urma demiterii Guvernului, „la putere ar putea ajunge socialiştii şi s-ar putea ca un asemenea scenariu să fie tot jocul lui Plahotniuc, care este cea mai toxică persoană din RM”
Miting de protest în centrul Chişinăului, 4 octombrie 2015
Miting de protest în centrul Chişinăului, 4 octombrie 2015 (Epoch Times România)

Un îndemn pentru moldoveni de a nu renunţa la proteste vine chiar din partea europarlamentarului Monica Macovei. În opinia acesteia, „politicienii atât aşteaptă”.

„Felicitări Platformei „Demnitate şi Adevăr”, care a însufleţit acest protest, şi felicitări tuturor oamenilor care ies în număr de zeci de mii în stradă. Poporul este suveran şi poate ieşi în stradă pentru a schimba şefii care nu servesc interesele poporului, iar în acest caz care au furat poporul. Şi vreau să îndemn oamenii să nu se lase, pentru că politicienii asta şi aşteaptă: că protestatarii o să se plictisească şi n-o să mai iasă”, a menţionat Monica Macovei, în cadrul unei intervenţii telefonice la Jurnal TV.

În opinia europarlamentarului, printre cei care trebuie demişi primii ar fi procurorul general şi şeful Centrului Anticorupţie, deoarece ei sunt cei care ar fi trebuit în primul rând să investigheze jaful din sistemul bancar. Şi aşa cum în urma celor întâmplate nu a avut loc nicio anchetă parlamentară, printre cei care ar trebuie să plece din funcţie s-ar număra şi preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, este de părere Monica Macovei.

„Republica Moldova este un stat capturat de corupţie. Există corupţie politică. Se iau decizii cu corupţia pe masă. Să ştiţi că RM nu mai este văzută la Bruxelles aşa cum era văzută înainte, când era considerată o poveste de succes. În opinia mea, trebuie să existe negocieri între reprezentanţii protestatarilor şi Guvern, care să finalizeze cu un document semnat prin care Guvernul să se angajeze să îndeplinească revendicările oamenilor. Guvernanţii trebuie să promită în scris îndeplinirea revendicărilor înaintate, ca pe urmă să-i urmăriţi pas cu pas ce fac şi acest document să fie trimis şi la Bruxelles. Adică eu nu pledez pentru demiterea Guvernului, ci pentru semnarea unui document prin care să se angajeze să îndeplinească revendicările. În eventualitatea demiterii Guvernului, la putere ar putea ajunge socialiştii şi s-ar putea ca un asemenea scenariu să fie jocul tot al lui Plahotniuc, care este cea mai toxică persoană din RM”, a adăugat politiciana.

Potrivit Jurnal.md, Monica Macovei a punctat că tăcerea guvernanţilor arată o laşitate foarte mare din partea acestora. „Singura soluţie este să continuaţi protestele, doar aşa vor fi atinse obiectivele. Şi dacă s-au ascuns pe nu ştiu unde, să vă duceţi după ei”, a conchis europarlamentara.

Duminică la Chişinău a avut loc un nou protest de amploarea la care s-a cerut "înlăturarea oligarhilor de la cârma ţării" şi alegeri anticipate.