Cum riscă să fie confiscate protestele din R.Moldova

Protest de mare amploare la Chişinău.
Protest de mare amploare la Chişinău. (Epoch Times Romania)

Mai mulţi analişti din Republica Moldova au avertizat în ultima vreme că protestele din centrul Chişinăului, unde aproximativ două sute de demonstranţi şi-au instalat corturile în Piaţa Marii Adunări Naţionale, riscă să fie confiscat ajungând să servească drept armă în lupta dintre doi oligarhi sau să dea forţelor pro-ruse o nesperată oportunitate de a prelua puterea, prin alegeri anticipate.

Politologul moldovean Dan Nicu cataloga protestele într-un articol publicat în ziarul ”Timpul” drept ”Ţoporevoluţia”. El sugera că Victor şi Viorel Ţopa, doi oameni de afaceri condamnaţi în R.Moldova pentru fapte de corupţie şi aflaţi în exil, care finanţează televiziunea Jurnal TV, sunt cei care stimulează şi protestele încercând să-şi pregătească o platformă politică şi să-şi lovească adversarul, pe oligarhul Vlad Plahotniuc. Ar fi vorba despre viitorul partid format în jurul Platformei Civice Demnitate şi Adevăr, iar prin urmare, oameni de bună credinţă şi nemulţumiri reale ar fi exploatate într-un război între oligarhi.

”Plahotniuc a comis unele lucruri şi împreună cu doi tipi care se numesc Viorel şi Victor Ţopa, care au sechestrat în Moscova o femeie, lipsind-o de libertate ca să-i preia acţiunile de la Victoriabank prin ameninţări şi şantaj. Ei au făcut şi alte lucruri pentru care instituţiile de justiţie din Moldova îi vor pe ambii. Pe vremuri, Plahotniuc, Ţopii, Voronin, erau oameni care-şi puteau împărţi sferele de influenţă. Acum, nu mai pot. Din această cauză, cei doi Ţopi, Victor şi Viorel, stau acum la Frankfurt, în Germania, şi susţin financiar o întreagă campanie politică prin care adversarul lor Plahotniuc să fie doborât, iar ei să se întoarcă pe cai mari în RM. Cei doi au şi ei ambiţii politice, fără îndoială (unul a şi candidat la primăria Chişinăului prin 2003). Şi ei au apelat la metode raider, dar mai apoi li s-a luat şi lor afacerea prin metoda la care apelaseră pentru a obţine un pachet de acţiuni la banca Victoriabank. Concluzia este că bucata asta de pământ românesc şi oamenii săi au ajuns la discreţia unor oameni suspecţi, cu mulţi bani şi cu multă putere, care dau un război nu pentru redimensionarea sferelor lor de influenţă, ci pentru distrugerea totală a celeilalte tabere”, scrie analistul.

Pe de altă parte, Dan Nicu aminteşte că actualii lideri ai Platformei DA, Vasile Năstase şi Angela Aramă au fost oamenii lui Iurie Roşca, preşedintele PPCD, care s-a dovedit a fi o unealtă a Partidului Comuniştilor şi a dezamăgit foarte mulţi oameni. În opinia sa, concentrarea pe mesajul statalist - ”Să ne luăm ţara înapoi” şi excluderea oricăror referiri la România şi la unire ale Pieţei arată că liderii protestelor au o altă agendă.

Mai mulţi analişti precum Dan Dungaciu, Petru Bogatu sau jurnalistul Victor Nichituş au susţinut că salvarea Republicii Moldova de capturarea statului de către actuala clică politică nu se poate realiza decât prin unirea cu România, care este singurul actor care poate ajuta Chişinăul şi pe termen scurt cu bani pentru ca R.Moldova să evite intrarea în incapacitate de plată.

Contactat de Epoch Times, politologul moldovean Dan Nicu a susţinut că Platforma DA se va transforma într-un partid, în această logică de ”împărţire a sferelor de influenţă în Moldova pe plan politic între Victor şi Viorel Ţopa pe de-o parte şi Vlad Plahotniuc pe de altă parte”. ”Cei doi Ţopa vor putere politică. Au încercat până acum de mai multe ori cu mai multe proiecte politice, dar nu le-a mers. Ei nu neagă faptul că finanţează Jurnal TV, televiziunea care a reflectat cel mai mult protestele Platformei DA şi care îi invită mereu pe liderii ei la emisiuni. Pe de altă parte există Publika TV, la care sunt invitaţi analişti politici care combat protestele şi care e deţinută de Plahotniuc. E un război al nervilor pentru că Victor şi Viorel Ţopa au reuşit să finanţeze o structură de societate civilă care a canalizat cu succes nemulţumirea majoră a oamenilor faţă de situaţia din republică”, a precizat el.

În opinia sa, ”Platforma DA se bucură într-adevăr de sprijin popular, însă el este efemer. Fără structuri locale, fără o posibilitate de a capta, conserva şi securiza popularitatea acestei entităţi, iar guvernarea se va ţine pe poziţii, popularitatea DA se va spulbera într-o lună, maxim. Dacă ei nu vor face nimic adică: ori încep o revoluţie pe bune, ori se constituie în partid”.

Referitor la revendicările liderilor Platformei – alegeri anticipate şi alegerea directă a preşedintelui, cereri pe care le-a făcut şi Partidul Socialist al lui Igor Dodon, Nicu mi-a explicat că ”membrii platformei declară că nu au treabă cu socialiştii, însă Igor Boţan a fost văzut la o masă cu Grigore Petrenko, conducătorul grupării extremiste Anti-Fa, apropiat de Igor Dodon, discutând, cu câteva zile înainte de 6 septembrie, iar revendicările sunt aceleaşi. Deşi mă îndoiesc că liderii platformei sunt în contact direct şi coordonare cu Igor Dodon, e clar că indirect liderii platformei DA lucrează în favoarea socialiştilor”.

Mai mult, Nicu a susţinut că ”liderii platformei, care-s provizorii, în căutarea unui lider naţional pasibil de succes în politică, au declarat-o pe Maia Sandu în piaţă drept susţinătoare a lor, au citit un mesaj de-al ei de pe Facebook publicat cu câteva zile înainte şi neadresat nimănui, drept mesajul ei pentru mitingul platformei”. Politologul consideră că noul partid rezultat din Platforma Civică va fi ”unul relativ asemănător cu Anti-Mafia lui Sergiu Mocanu, fostul cal de bătaie al celor doi Ţopa, care nu a reuşit să capete popularitate. Judecând după liderii săi, care-s foşti membri PPCD (Partidul Popular Creştin Democrat), va fi de centru-dreapta, dar statalist (opus unirii cu România)”.

Războiul intern

Din păcate protestatarii, care cu bună credinţă cer resetarea întregului sistem politic corupt şi primenirea sa prin anticipate, riscă să fie folosiţi exact în cadrul jocurilor politice meschine pe care le condamnă pe bună dreptate.

Scriam recent ca şi socialiştii încearcă să folosească protestele organizate de Platforma Demnitate şi Adevăr pentru propriile scopuri electorale. Pe lângă alegerea directă a preşedintelui, socialiştii cer demisia guvernatorului Băncii Naţionale a Moldovei, Procurorului General, a şefului Comisiei Electorale Centrale (CEC), şefului Comisiei Naţionale Anticorupţie (CNA) şi directorului Agenţiei Naţionale pentru Reglementare Energetică (ANRE), preluând revendicări ale protestatarilor. Partidul Socialiştilor, pro-rus şi care militează pentru integrarea R.Moldova în Uniunea vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, a mai anunţat că susţine orice proteste paşnice împotriva sistemului oligarhic.

Şi analistul Petru Bogatu avertiza pe blogul personal că în ”Piaţa centrală a Chişinăului rândurile protestatarilor sunt infestate de reprezentanţii lui Dodon, Gr.Petrenco şi Renato Usatîi. Anume datorită lor numărul corturilor a crescut în ultimul timp. Pâna una alta, stângiştii proruşi nu ies în faţa, nu fac tapaj şi nu scandează. Caută să nu atragă atenţia protestatarilor pro-europeni pentru a nu-i speria înainte de timp, pesemne”. El mai arăta că în “Orăşelul demnităţii” a fost văzut şi Ilan Caşu, candidatul lui Renato Usatîi în alegerile pentru primăria Capitalei. În concluzie, Bogatu susţine că forţele pro-ruse ar putea încerca să creeze haos şi violenţă, profitând de proteste.

Pentru ca acest tablou politic confuz să fie complet, oligarhul Plahotniuc, susţinătorul conducătorilor unor instituţii cheie cărora Piaţa le cere demisia, a scris pe Facebook că alegerile anticipate nu sunt o soluţie rea. Declaraţia a fost interpretată de comentatorul moldovean Nicolae Negru de la Ziarul Naţional ca un mesaj de şantaj adresat ”în primul rând, lui Nicolae Timofti, dar şi lui Filat şi Ghimpu, care doresc demiterea guvernatorului BNM, Dorin Drăguţanu, procurorului general, Corneliu Gurin şi directorului CNA, Viorel Chetraru. Nu vă atingeţi de ei! - avertizează oligarhul din umbră, altfel vom avea alegeri anticipate şi veţi purta răspundere pentru consecinţele acestora, care vor fi catastrofale. Este o formă subtilă de şantaj, care îi vizează, indirect, şi pe partenerii occidentali, nedumeriţi şi ei că persoanele responsabile de dezastrul bancar se mai află în funcţii”.

Şi Dan Nicu îmi spunea că ”Vlad Plahotniuc dacă va vedea că nu are cum să evite anticipatele, îşi va pune tot imperiul mediatic la bătaie ca să le câştige”.

În concluzie, este foarte puţin probabil ca prin alegeri anticipate ţinute cât mai repede să se schimbe ceva în bine în Republica Moldova. Partidul care s-ar coagula din Platforma Civică are nevoie de timp pentru a-şi crea filiale şi structuri în teritoriu şi chiar dacă ar obţine un rezultat bun la alegeri, n-ar putea guverna singur. Nu se va ajunge decât la o nouă perioadă de instabilitate politică legată de formarea alianţelor, aceleaşi partide îşi vor împărţi portofoliile, iar prăbuşirea ţării în incapacitate de plată va fi accelerată, ştiut fiind faptul că FMI nu negociază decât atunci când există un guvern ales. Ba mai rău, în cazul unor alegeri anticipate, organizate pe acest fundal de contestare, forţele de stânga pro-ruse s-ar putea alia şi ar putea prelua puterea într-o eventuală alianţă PSRM-PCRM-Partidul Nostru, cu consecinţe dezastruoase pentru R.Moldova.

Din păcate, protestatarii care cu bună credinţă cer resetarea întregului sistem politic corupt şi primenirea sa prin anticipate, riscă să fie folosiţi exact în cadrul jocurilor politice meschine pe care le condamnă pe bună dreptate.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii