Dan Dungaciu: Rusia nu poate să dea o lovitură de stat în R. Moldova pentru că n-ar putea-o gestiona politic şi financiar

Analistul susţine că scopul Rusiei în acest moment este să submineze şi să fie prezentă pe teren, dar nu să câştige puterea în R. Moldova.
Dan Dungaciu (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
05.10.2015

Republica Moldova este, păstrând proporţiile, "un fel de Sirie de lângă noi", este de părere analistul Dan Dungaciu, preşedintele Fundaţiei Universitare a Mării Negre (FUMN) şi director al Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI) al Academiei Române.

"Complicaţiile din teren şi amestecul de interese sunt greu de descifrat. Avem o guvernare declarat proeuropeană, care însă a fost amestecată în scandaluri de corupţie extrem de grave: furtul miliardului şi vânzarea aeroportului către o companie rusă. Acest tip de comportament şi faptul că nimeni nu este pedepsit generează două tipuri de reacţii: prima, aşa-numita Platformă "DA" care a ieşit deja în stradă, expresia unei nemulţumiri profunde, nu proruseşti, nici proromâneşti, proeuropene de tip moldovenesc, care vrea o soluţie de tip "prin noi înşine" şi cere alegeri anticipate prin care să fie propulsate forţe politice sincere, necorupte şi neimplicate în scandalurile de până acum. Pe de altă parte, sunt forţele proruse, care au scos oameni în stradă, dar n-au forţat o schimbare de regim de tip 7 aprilie", a declarat Dan Dungaciu, în cadrul unei intervenţii pentru Digi24.

Ce vrea Rusia cu Republica Moldova?

"În acest moment, Rusia e implicată în negocierile din Siria, având pe cap de gestionat chestiunea ucraineană, Donbasul, Crimeea şi Transnistria. Este foarte greu pentru Rusia acum să genereze o mişcare de protest, care ar fi foarte greu de explicat partenerilor ei de negociere internaţională. Deci, în acest moment, Rusia nu are niciun motiv să dea o lovitură de stat în R. Moldova, pentru că n-ar putea-o gestiona nici politic, nici financiar, pentru că Rusia trebuie să plătească, repet, Crimeea, Donbasul şi Transnistria. Nu are bani nici pentru aceste entităţi.

Deci, scopul Rusiei în acest moment este să submineze şi să fie prezentă pe teren, dar nu să câştige puterea în R. Moldova. Rusia are mecanisme de subminare, pentru că domnul Renato Usatîi a publicat nişte documente foarte interesante legate de furtul miliardului, ceea ce arată că Rusia a documentat acest caz şi îl va face public acest caz subminând astfel autoritatea alianţei europene care guvernează în acest moment", a afirmat Dan Dungaciu.

Potrivit infoprut.ro, documentele la care face referire preşedintele FUMN au fost publicate vineri noapte de Renato Usatîi, liderul Partidului Nostru, partenerul de proteste al şefului PSRM, Igor Dodon, şi vizează firme care ar fi fost implicate în "jaful secolului", obţinând credite neperformante de 400 de milioane de dolari, cărora acum omul de afaceri Ilan Shor, primarul Orheiului şi principalul acuzat în devalizările din sistemul bancar, ar încerca să le şteargă urma, înregistrându-le pe numele unor persoane din Donbas.

"Nu cred că Rusia are în acest moment un motiv ca să dea o lovitură de stat în R. Moldova, pentru că n-ar putea s-o justifice nici partenerilor occidentali şi nici n-o s-o susţină financiar. Dar e prezentă pe teren, ţine situaţia din R. Moldova în criză, pentru că dintr-o criză poţi să câştigi la eventualele negocieri şi poţi să blochezi ca alte revoluţii nefavorabile Rusiei să se petreacă acolo. Problema actualei guvernări de la Chişinău este că oamenii din R. Moldova gândesc ca şi Platforma DA, chiar dacă nu sunt în Piaţă.

Chiar dacă vor trece hopul acestor manifestaţii, nemulţumirea din R. Moldova va fi extrem de profundă şi va fi foarte greu de gestionat această nemulţumire. Iar într-un eventual scrutin anticipat, riscă să ajungă la guvernare forţele proruse", subliniază analistul.

Soluţia pentru R. Moldova

"Singura soluţie pe care R. Moldova ar putea s-o aibă nu vine nici dinspre Rusia, nici dinspre Uniunea Europeană, ci ar putea să vină din relaţia bilaterală Bucureşti-Chişinău, dar într-o formulă pe care Bucureştiul va trebui să o gândească. Eşecul împrumutului de 150 de milioane (dat de România Republicii Moldova -n.r) – pentru care trebuia acordul FMI - presupune din partea Bucureştiului un alt tip de acţiune, care trebuie să înceapă printr-un gest politic, de tipul Pactul de la Snagov şi prin acţiuni prin care Republica Moldova să fie menţinută/susţinută pe linia de plutire. Este vorba de o bătălie geopolitică, dar care până la urmă are doar doi actori importanţi: România şi Federaţia Rusă", a concluzionat Dan Dungaciu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor